هزینه مواد اولیه اغلب حدود 50 درصد هزینه کل تولید شیر را در یک کارخانه تولید مواد لبنی در بر می گیرد . صرفه جویی در هزینه خوراک حتی مقدار کمی دلار در هر تن ، باعث صرفه جویی مهمی در طول یک سال در یک شرکت تولید لبنی خواهد شد .
در بسیاری از کارخانه جات تولید مواد لبنی یک نرم فزار برای بالانس کردن سهمیه غذایی استفاده می شود که در آن از تکنیک برنامه ریزی خطی استفاده می شود ، این برنامه جهت شناسایی هزینه یا تعیین قیمت یک خوراک جدید در سهمه غذایی به کار می رود ، اگرچه نیاز به تخصص در نرم افزار بالانس سهمیه وجو دارد و اتخاذ یک تصمیم سریع و درست بدون آن ممکن نیست .
منظور از این راهنمایی که روش های دیگر قیمت گذاری غذاها مختلف را توضیح دهیم . در این خصوص در باره 4 روش که شامل : هزینه تغذیه مواد مغذی ، شاخص ، معادلات همزمان و روش یکسان سازی محصول بحث خواهیم کرد . محاسبات دستی این روش ها در اینجا توضیح داده شده است ، اما یک برگه گسترده که این روشها از آن استفاده می کنند برای تعیین ارزش غذایی در دسترسی از طریق سرویس گسترش شرکت N M S U به وسیله ارتباط با جورج بتورد ، متخصص لبنیات با شماره ( 646 – 6454 ) – ( 505 ).
چه اطلاعاتی لازم است ؟
برای گرفتن یک تصمیم مناسب درباره خری یک خوراک ، اطلاعاتی درباره خوراک لازم است . تجزیه آزمایشگاهی خوراک شامل ماده خشک ، پروتوئین خام ( C P ) و فیبر { مجموع مواد غذایی قابل هضم ، ( TDN ) یا شبکه انرژی برای تولید شیر ( NEL ) } و پیش بینی انرژی مورد نیاز را شامل میشود .
باید به خاطر داشته باشیم که انرژی { مجموع ما غذایی قابل هضم ، ( TDN ) یا شبکه انرژی برای تولید شیر ( NEL ) } در آزمایشگاه اندازه گیری نشده اند اما حجم فیبر حساب شده است .
آزمایشگاه از معادلات متفاوتی برای پیش بینی انرژی از فیبر ، به خصوص برای علوفه ها استفاده می کند . به این دلیل اگر شما علوفه خریداری کنید منبع انرژی پیش بینی شده ای را ملاحظه خواهید کرد . همچنین با استفاده از جداول چاپ نشده مانند ( ماده مغذی مورد نیاز احشام ) در سال 1989 استفاده کنید ، که اغلب حجم ماده مغذی در تنوع تغذیه قابل ملاحظه است . برای شرکتهای لبنیاتی تغذیه بر اساس یک مبنا خشک بحرانی است . بسیاری از خوراک اولیه تولید لبنیات مخصوصا علوفه تازه شامل 50 در صد آب است.
تجزیه آزمایشگاهی ، به طور کلی یک منحنی مخصوص نمایش مواد غذایی بر اساس مواد خشک تهیه می کند ، تمرکز موئاد غذایی مانند : پروتوئین خام ، NET , TDN یا مواد معدنی بر مبنای مواد غذایی خورانده شده تعیین می گردند.
تقسیم مواد خشک بر حسب درصد اجزا تمرکز بر این مبنای خشک را به دست می دهد :
درصد مبنای خشک = درصد مواد خشک / درصد اجزای مبنای خشک
برای مثال : فرض کنید یک ماده غذایی شامل 40% ماده خشک و 8% پروتوئین خام بر مبنای مواد غذایی خورانده شده باشد .
روی یک مبنای خشک 20% = 40 % / 8 %
برای بر گرداندن پوندهای ماد غذایی تغذیه شده به پیوندهای مواد خشک ، ضرب ساده تعداد پیوندهای مواد غذایی تغذیه شده در درصد مواد خشک :
مقدار مواد خشک = درصد مواد خشک × مقدار مواد تغذیه شده
برای مثال چند پیوند مواد خشک در 1000 پوند مواد تغذیه شده از غله در 35 درصد مواد خشک وجود دارد ؟
مقدار ماده خشک 350 = 35 % × 1000
روش هزینه تغذیه با ماده مغذی با ماده مغذی :
این یک روش ساده راحت برای حساب کردن در صد هزینه پروتین ، انرژی فیبر و یا سایر اجزای یک ماده خوراکی می باشد . بیشتر خوراکی ها برای تامین یا انرژی خریداری می شوند . هزینه هر پوند از پروتئین خام و هزینه هر مگاکالری ( MCAL ) از NEL به طور کلی مفید است . در جدل مثال هایی از انواع خوراکی ها و در صد هزینه ماده مغذی وجود دارند .
برای حساب کردن هزینه هر پوند از ماده مغذی 2 بخش لازم است : هزینه ؛ حجم مواد غذایی هزینه بر حسب دلارهای هر تن عنوان می شود . به طور طبیعی کار بر مبنای تن ساده است . اگر شما هزینه هر تن ماده مغذی را بدانید ، هزینه هر پوند از ماده مغذی به وسیله تعیین تعداد پوندهای ماده مغذی در یک تن از مواد غذایی تخمین زده می شود :
مقدار اجزا مواد غذایی در هر تن = ( مقدار در تن 2000 × 100 ) / ( درصد ماده خشک × 100 × در صد اجزای ماده خشک )
با استفاده ازغله پوسته دار به عنوان یک مثال از جدول 1 پیوندهای پروتوئین خام در یک تن حجم پروتئین حساب می شود ، 9 % بر مبنای ماده خشک و 89 % ماده خشک :
2/160 = ( 2000 × 100/89 ) × ( 100 / 900 )
بنابر این یک تن غله شامل 2/160 . ib ، پروتئین خام است .
اگر هزینه غله 150 دلار در تن باشد ، پس هزینه هر پوند پروتئین عبارتست از :
مقدار CP تغذیه شده 936/0 = 2/ 160 / 150
با پیروی از محاسبات تعیین هزینه هر مگاکالری MCAL ماده خشک و %89 ماده خشک :
MCAL در هر تن مواد تغذیه شده :
( مقدار در هر تن 2000 × 100 % ماده خشک ) × مقدار MCAL مواد خشک
( دلار در هر MCAL 0936/0 = 602 / 1 / 150 دلار در هر تن )
در جدول شماره 1 ، سه مثال منابع انرژی وجود دارد : غله ، جو برای قیمت ها و انرژی مغزی جو دو سر پروتئین ، مقدار 58 / 0 در هر دلار پروتئین ، مقدار 58 / 0 در هر دلار پروتئین خالص . علوفه ها باید به طور طبیعی به سهمیه لیست شده است . جو منبع ارزان انرژی است 90 / 0 دلار مگاکالری NEL وجودو سر منبع ارزان انرژی تهیه شده اضافه گردد و نه به پروتئین . بنابراین هزینه هر پوند نباید به عنوان معیاری برای انتخاب یک منبع انرژی در میان منابع انرژی به کار می رود .
در میان منابع پروتئین که در جدول یک لیست شده استهزینه های مختلفی وجود دارد . پنبه دانه دارای کمترین واحد ارزان انرژی و پروتئین است و بنابراین باید بهترین خرید باشد ، اگرچه ملاحظات دیگر این است که پنبه دانه ممکن است دارای سم G OSSYPOL باشد و تغذیه زیاد از آن ریسک میزان سم GOSSYPOL افزایش دهد . غذاهای دیگر در سهمیه غذایی دذر ارزیابی اقتصادی ملاحظه نشده است .
برای منابع پروتئین ( RUP ) خوراک شیره گیاهی ارزانترین منبع پروتئین خام است . برای منابع پروتئین ( RUP ) هزینه هر واحد ( RUP ) ممکن است مورد نظر باشد .
اگر ما فرض کنیم که 82 در صد پروتئین خوراک شیره گیاهی ( RUP ) باشد پس هزینه هر واحد از ( RUP ) برابر است با :
%CP (RUP%/100)=RUP
مقدار RUP در هر تن مواد تغذیه شده = ( 2000 × % ماده خشک ) ( 100 / % ماده خشک )
RUP در هر دلار = مقدار RUP در هر تن مواد تغذیه شده / دلار در هر تن
مثال :
مقدار RUP در مجموع مواد مقدار مواد خشک % 90CP*(82/100) = 73.8
مقدار RUP در هر تن غذای شیره گیاهی ( 73.8/100 ) * (.9* 2000 ) = 1,328.04
دلار در مقدار RUP 500$ / 1328.4 = 5.38
برای غذای ماهی ، فرض می کنیم % 65 RUP مجود داشته باشد محاسبه براب است با :
RUP در مجموع ماده خشک 67*(65/100)=43.6%
RUP در تن غذای ماهی تغذیه شده ( 43.6/100)*(0.92*2000)=852.2
مقدار RUP دلار 550/805.2=0.69
خوراک دانه روغنی در هزینه هر پند از پروتئین خام و R UP خرید بهتری است ، اما به کیفیت آن هنوز رسیدگی نشده است . خوراک ماهی ترکیب اسید آمینه مطلوبتری از خوراک دانه روغنی دارد که این امر ارزش آن را افزایش می دهد که قبل از خرید نهایی این نکته باید مورد توجه قرار گیرد.
ضعف/هزینه روش تغذیه با مواد مغذی :
این یک روش ساده و آسان برای محاسبه است که باید نتایج در آن با محاسبه تفسیر شوند . ابتدا خوراک بر اساس بیشترین ماده مغذی آنها یا آنچه که خوراک برای آن خریداری و ارزیابی می شود . برای مثال غله جو برای این خریداری می شود که انرژی سهمیه غذایی را افزایش دهد ، بنابر این اساس ارزیابی ارزش هر واحد انرژی می باشد .
ارزیابی غله بر مبنای پروتئین ممکن است نا عاقلانه به نظر می رسد ، غله به عنوان کمک کوچکی در مجموع پروتئین در خوراک روزانه است .
همینطور منابع پروتئین مانند خوراک دانه سویا و خوراک دانه روغن نقش مهمی روی هزینه هر دانه از پروتئین خام را دارا هستند .
همينطور منابع پروتئين مانند خوراك دانه سويا و خوراك دانه روغن نقش مهمي روي هزينه هر دانه از پروتئين خام را دارا هستند .
جدول1. هزينه / ماده مغذي براي ماهيت غذايي مختلف ( بر اساس ماده خشك ) :
DM : غذاي خشك
CP : پروتئين خام
NEL : شبكه انرژي براي شير دهي
RUP : rumen undegradable protein
خوراكي كه براي مقدار توسط انرژي و پروتئين تهيه شده اند براي استفاده از اين روش . براي ارزيابي مشكل بيشتري خواهند داشت . براي مثال به طور نمونه غلات عرق كشي شدخه شامل مجموع متوسط انرژي و پروتئين است . يكي ديگر از ضعف هاي روش هزينه تغذيه با مواد مغوي اين است كه به طور دقيقي كه كيفيت منبع غذايي رسيدگي نشده اند . هنگامي كه تصميم به خريد گرفته مي شود فاكتورها بايد مورد ملاحظه قرار بگيرند . به عنوان مثال ، كود كشاورزي گاوي خشك را در نظر بگيريد . كود كشاورزي به طور طبيعي داراي 15% پروتئين خام است و به طور حتم يك پيوند از آن پروتئين خام آن ارزانتر از خوراك سويا مي باشد اگرچه كود كشاورزي گاوي خوشك بد طعم است و يك منبع غذايي ضعيف و خري خوبي از لحاظ گراني آن نيست . تجزيه برا هزينه تغذيه به مواد مغذي مفيد است ، غذاهايي از نوع همسان بايد مقايسه شوند منابع پروتئين بايد با منابع پروتئين و منابع انرژي مقايسه شوند . در افزايش منابع پروتئيني كه مقادير مهمي از پروتئين فرعي يا RUP خوراك ماهي و خوراك شيره گياهي تامين مي كند . نبايد با منابع طبيعي بالاي پروتئين مانند خوراك سويا مقايسه شوند .
روش ( شاخص ) :
روش را شاخص توسعه ساده اي از روش هزينه تغذيه با مواد مغذي است . اين پروتئين و انرژي با وزن 0.30 و 0.70 ، محاسبه مي شوند اين وزنها مشابهند با سهميه تقريبي آنها از هزينه خوراك كلي كه مواد معدني و ويتامين را كاهش مي دهد 2 ، درجه شاخص غذاها را براي جدول 1 ، تهيه مي كند .
با استفاده از روش شاخص ، بهترين خريد در ميان منابع انرژي جو و غلات هستند ، خوراك دانه روغن بهترين خريد در ميان منابع پروتئيني و خوراك شيره گياهي بهترين خريد در ميان منابع RUP است .
در روش شاخص تنها بايد مواد غذايي مشابه ارزيابي شوند . روش شاخص ممكن است براي مقايسه خوراك متوسط مانند : دانه هاي عرق كشي شده و دانه هاي آبجو سازي كه به طور طبيعي منابع منابع پروتئين و انرژي نيستند .
ارزيابي استفاده خوراك در روش شاخص :
مقايسه انرژي نسبي خوراك غله و سوياي استفاده شده ، در معادلات همزمان :
اين روش در معادلات همزمان برابر شدن انرژي و ارزش پروتئين يك غذا براي پروتئين و انرژي غله و خوراك سويا در گير شده است . غله و خوراك سويا مقايسات خوبي انجام مي دهند زيرا آنها به سهولت در بازار آزاد به طور طبيعي در دسرس مي باشند . با تعيين يك ارزش براي يك خوراك خاص با استفاده از اين روش ،يك توليد كننده مي تواند اين يك ارزش بازاري رايج را براي محصول تعيين كند . اگر ارزش محاسبه شده كمتر از قيمت بازار باشد ، پس آن يك خريد خوب نيست و اگر ارزش محاسبه شده بيشتر از قيمت بازار باشد پس آن يك خريد خوب مي باشد . اين يك روش مطلوب براي ارزش گذاري علوفه هاست . اگرچه اين يك روش خسته كننده و امكان خطا در آن وجود دارد . در اين روش انرژي غذايي براي هر غذا در يك برگه گسترده فراهم شده است كه از طريق سرويس توسعه شركت NMSO و يا ارتباط با جرج بتارد متخصص توسعه لبنيات با شماره تلفن 6404-646 ( 505 ) قابل دسرسي مي باشد .
مراحل تعيين ارزش معادلات همزمان :
براي مثال ما فرض مي كنيم شكل ماه استفاده شده براي غذاي غله و سويا بر يك اساس تغذيه شده :
گام اول : معادلات همزمان براي تامين ارزش پروتئين ( X ) و انرژي ( Y ) ايجاد شده اند :
COST / IB NEL PROTEIN
0.14 = 0.82Y + 0.48X Eq.1.( soyamael )
0.075 = Y0.80 + 0.081X Eq.2 (com )
گام دوم حلكردن بر اساس ارزش پروتئين ( X ) به وسيله تقسيم معادله 1 بر روي 0.82 و معادله 2 بر روي 0.80 :
0.14 = 0.82 + 0.48X Eq.1 (a)
0.82 0.82 0.82
0.171 = Y + 0.585X equals: (b)
0.075 = 0.80Y + 0.081X EQ.2 (a)
0.80 0.80 0.80
0.049 = Y + 0.101X EQUAS (b)
گام سوم : طبق گام 2 . تفريق معادله b2 از معادله b 1 . پس حل بر حسب X :
0.171 = Y + 0.585X eq.1 (b)
-0.094 = -Y + -0.101X eq.2 (b)
0.159/ = O + 0.484X
مقدار پروتئين
گام چهارم : جايگزيني 0.159 به جاي X در هر معادله در گام 3 و حل بر حسب Y (ارزش انرژي)
0.171 = Y + 585(0.159) eq. (b)
0.078 = Y
مقدار انرژي
بنابراين ، ارزشهاي پروتئين ( X) و انرژي ( Y ) به ترتيب مقدار 0.159 دلار و mcal 0.078 در دلار مي باشد . ارزشهاي هر تن از موا غذايي متفاوت در جدول 3 حساب شده اند . براي اولين بخش ، دانه علف تازه مانده ، ارزش هر تن حساب شده است ، علف تازه مانده پر بار شامل 0/035 ماده خشك و 0/08 پروتئين خام mcal / il 0.7 يك مبناي ماده خشك است :
مقدار ماده ماده خشك = 2000 ib در هر تن × ( در صد ماده خشك 100/ )
مقدار پروتئين خالص در هر تن = ( درصد 100/p ) × ( مقدار ماده خشك در هر تن )
NEL / mcal در هر تن = مقدار mcal × ( مقدار ماده خشك در هر تن )
ارزش در هر تن = مقدار cp در هر تن × مقدار هزينه cp
مقدارماده خشك در هر تن = 200 مقدار در هر تن × ( 100 / 35 ) = 700 مقدار در هر تن
مقدار پروتئين خام در هر تن = ( 100 / 8 ) × 700 = 65 مقدار در هر تن
NEL / Mcal در هر تن = 700 × 70 / = 490 در هر تن
ارزش در هر تن = { 56 مقدار CP در هر تن × 159 / مقدار CP در هر دلار } + { 490 mcal در هر تن × 078/ mcal در هر تن } = 90 /8 + 22/38 = 12 / 47 دلار در هر تن
در بين غذاهاي ليست شده در جدول 3 ، همه غذاها به استثناي خوراك
ماهي و خوراك شيره گياهي خريد خوبي هستند . يك خريد خوب باعث افزايش هزينه هر تن مي شود . مشكلات اين روش مانند روشهاي هزينه تغذيه با مواد مغذي و روش شاخص ملاحظه نكردن كيفيت و قابليت هضم ، دلپذيري مي باشد . بعلاوه به RUP توجه نشده است . از اين روقيمت هاي بالاي RUP به طور عادلانه اي ارزش گذاري نشده اند . اين بايد براي ارزش گذاري علوفه و مواد غذايي توليدي مفيد باشد . مهم است توجه كنيم كه اين روش كمي ارزش علفهاي مرطوب را بالا مي برد . علف با رطوبت بالا نظير علف تازه مانده و علف يونجه اي به طور كلي قابل فروش نيستند و به عنوان مواد غذايي خشك منجر به هزينه هاي حمل و نقل مقدار زيادي آب در غذا مي شود .
جدول 3 .
ارزش هر تن مواد غذايي متفاوت به غله ( 150 $ TON ) و سويا ( $ 280 / TON ) :
ارزش نسبي خوراك غله و سوياي استفاده شده در معادلات همزمان مقايسه مي شوند .
معادلات مخصوص و تعيين ارزش نسبي هر تن خواك سويا و غله را تو سعه داده اند . جدول 4 هين معادلات را فهرست مي كند كه مي تواند به سادگي هزينه هر تن از خوراك غله و سويا را حفظ كرده باشد . اين معادلات نتايج همسان حاصل مي كنند ، مانند معادلات همزمان روش هاي بالا .
جدول 4 . معادلات مخصوص ارزش گذاري مواد غذايي بر پايه قيمت سويا و غله
نتيجه گيري :
روش هايي براي ارزيابي اقتصادي مواد غذايي وجود دارند . هر روش سود و زيان هايي دارد . اما اطلاعات عيني براي مساعدت در تصميم گيري براي خريد مهيا مي كند مهم است به خاطر داشته باشيم ، هيچ يك از روش هايي كه در بالا شرح داده شد دلپذير ، قابليت هضم و كيفيت را مورد ملاحظه قرار نمي دهند . توجه به اين معيارها علاوه بر تجزيه و تحليل اقتصادي بايستي اطلاعات فراواني در بارة تصميمات درست خريداري مواد غذايي مهيا كند .
خوراك % | DM (%) | CP
(MCAL/IB) | NEL
( S / TON ) | COST
CP | $/IB
NEL | $/MEAL |
منابع انرژي : | | | | | | |
غله پوسته دار | 89 | 9.0 | 0.90 | 150 | 0.94 | 0.94 |
جو | 88 | 13.0 | 0.88 | 140 | 0.61 | 0.090 |
جو و سر | 89 | 13.5 | 0.80 | 140 | 0.58 | 0.098 |
منابع پروتئين : | | | | | | |
خوراك سويا | 90 | 55.1 | 0.91 | 280 | 0.28 | 0.171 |
خوراك پروتئين | 93 | 45 | 0.74 | 220 | 0.26 | 0.160 |
منابع RUP : | | | | | | |
غذاي ماهي | 92 | 67 | 0.76 | 550 | 0.45 | 0.393 |
غذاي شيره گياهي | 92 | 90 | 0.80 | 500 | 0.36 | 0.347 |
غذا | شبكه انرژي
هزينه وزن | پروتئين خام
هزينه وزن | پروتئين خام
هزينه وزن | شاخص | شاخص |
منابع انرژي : | منابع انرژي : | منابع انرژي : | منابع انرژي : | منابع انرژي : | منابع انرژي : |
غلبه پوسته دار | 0.70 × 0.094 | + | 0.30 * 0.90 | = | 0.348 |
جو | 0.70 × 0.90 | + | 0.30 * 0.61 | = | 0.246 |
جو دو سر | 0.70 × 0.098 | + | 0.30 * 0.58 | = | 0.243 |
منابع پروتئين : | منابع پروتئين : | منابع پروتئين : | منابع پروتئين : | منابع پروتئين : | منابع پروتئين : |
خوراك سويا | 0.70 × 0.170 | + | 0.30 * 0.28 | = | 0.204 |
خوراك دانه روغني | 0.70 × 0.160 | + | 0.30 * 0.26 | = | 0.190 |
منابع RUP : | منابع RUP : | منابع RUP : | منابع RUP : | منابع RUP : | منابع RUP : |
خوراك ماهي | 0.70 × 0.393 | + | 0.30 * 0.45 | = | 0.410 |
خراك شيره گياهي | 0.70 × 0.247 | + | 0.30 * 0.21 | = | 0.336 |
خوراك | DM
( % ) | CP ( % ) | NEL
( MCAL ) | IB
CP/TON | MCAL/TON | VALUE | COST/TON |
علوفه ها
دانه علف تازه
علف يونجه اي
منابع انرژي
جو
جو دو سر
منابع پروتئيني
خوراك دانه روغني
منابع RUP
خوراك ماهي
خوراك شيره
گياهي | 35
85
88
89
93
92
90 | 0،8
0،22
0،13
5،13
0،45
0،67
0،90 | 70،0
65،0
88،0
80،0
74،0
76،0
80،0 | 56
374
229
240
837
1233
1620 | 490
1105
549
1424
1376
1398
1440 | 12،47$
66،145$
19،157$
28،149$
44،240$
09،305$
90،369$ | 00،40$
00،130$
00،140$
00،14$
00،220$
00،550$
00،500$ |
جو | ( 908،0 + X CORN/$TON 903،0 X خوراك سويا $ تن ) |
گندم | ( 875،0 + X CORN/$TON 125،0 X خوراك سويا $ تن ) |
ذرت پخته | ( 043،0 + X CORN/$TON 012،0 X خوراك سويا $ تن ) |
پوسته سويا | ( 081،0 + X CORN/$TON 175،0 X خوراك سويا $ تن ) |
قرص يونجه | ( 325،0 + X CORN/$TON 241،0 X خوراك سويا $ تن ) |
گندم متوسط | ( 683،0 + X CORN/$TON 258،0 X خوراك سويا $ تن ) |
پنبه سالم | ( 656،0 + X CORN/$TON 303،0 X خوراك سويا $ تن ) |
دانه آبجو خشك | ( 374،0 + X CORN/$TON 464،0 X خوراك سويا $ تن ) |
دانه آبجو خيس | ( 121،0 + X CORN/$TON 81،0 X خوراك سويا $ تن ) |
غله خشك | ( 701،0 + X CORN/$TON 350،0 X خوراك سويا $ تن ) |
خوراك سويا | ( 025،0 + X CORN/$TON 770،0 X خوراك سويا $ تن ) |
خوراك بادام | ( 087،0 + X CORN/$TON 996،0 X خوراك سويا $ تن ) |