- چگونگی انتخاب موضوع کارآفرینی:
با توجه به امکانات اولیه موجود در کارآفرین از قبیل زمین و وسایل کشاورزی که رکن اصلی این شغل می باشد این موضوع انتخاب گردید.
بعد از این موضوع نیز تجارب کافی در این کار و نیز علاقه ای که به این شغل دارم و از همه مهمتر یک شغل اشتغالزا ضروری برای جامعه می باشد.
آب و هوای خوب زمین های حاصلخیز منطقه نیز یکی دیگر از عوامل انتخاب این موضوع است.
2-زراعت
تاریخچه1: گندم در نقاط مختلف دنیا و در شرایط مختلف آب و هوایی کشت می گردد و محصول آن بمصرف تأمین غذایی ضروری و اولیه انسان می رسد، قرنها پیش از گندمهای وحشی بدست آمده اند. گندمهای وحشی در ابتدا از نظر اشغال سطح زمین بصورت کنونی وجود نداشته بلکه در بعضی نقاط بمقدار زیاد، در برخی مناطق کمتر و در پاره ای از نقاط اصلاً وجود نداشته اند. عوامل متعدد مانند حرکت یخچالها، رودخانه ها، رگبار، سیل، تغییرات آب و هوایی و همچنین وجود و دخالت انسان و حیوانات و پرندگان موجب انتقال بذر آنها از نقطه ای به نقاط دیگر شده و به تدریج انتشار و ازدیاد یافته اند.
طبق مدارک موجود یکی از نباتاتی که از قدیم در دنیا کشت می شده گندم می باشد و منطقه پیدایش آن ابتدا در سوریه و فلسطین بوده و از آنجا به مصر و بین النهرین و سپس به ایران آمده و بعداً از طریق ایران به هندوستان، ترکستان، چین و روسیه و بالاخره به اروپا رفته و سپس به سایر نقاط دنیا انتقال یافته است. در مورد تاریخچه اصلاح گندم هیچگونه مدرک دقیقی در دست نیست لکن آنچه مسلم است طبیعت بخودی خود در این کار دخالت داشته و به مرور زمان در گندم تغییراتی به وجود آمده و هیبریداسیون طبیعی در بین ارقام مختلف بوقوع پیوسته است.
در ایران کار اصلاح و هیبریداسیون گندم از سال 1309 در کرج و ورامین شروع و اولین هیبرید بین دو رقم عطائی و شاه پسند برای تهیه گندم شاه پسند زودرس انجام گردید، ولی از آن به بعد در اثر اصلاح گندمهای مختلف، ارقام دیگری که نسبت به شاه پسند برتری داشته بوجود آمده و بتدریج جایگزین گندم شاه پسند گردیدند.
تاریخچه 2
قدمت زراعت در ایران به قدمت تاریخ این سرزمین کهن بر می گردد که از هزاران سال قبل از میلاد مسیح رواج داشته است. از کشور ایران به عنوان یکی از مراکز اصلی ظهور گیاهان زراعی در کتاب های مرجع نام برده شده است. برای مثال، گیاه یونجه، (Medic ago sativa) برای اولین بار در ایران در 700 سال قبل از میلاد مسیح کشت شده و یا اصلی ترین خاستگاه گیاهانی چون گندم، چاودار وجو را دانشمندان ژنتیک، ایران را دانسته اند.
به جرأت می توان گفت تقریباً اکثر گونه های زراعی جهان به دلیل تنوع وسیع اقلیمی، در ایران وجود دارند که برخی در سطح ملی و تعدادی به عنوان گیاهان محلی کشت می شوند.
امروزه علی رغم توسعه و گسترش وسیع گونه های اصلاح شده گیاهان زراعی و جایگزین شدن به جای گونه های قدیمی اولیه، هنوز می توان گیاهان قدیمی را که از حیث ژنتیکی نیز اکثراً دست نخورده اند، در گوشه و کنار کشور پیدا کرد. به خاطر اهمیت ژنیتکی گونه های قدیمی و انواع وحشی آنان در سال 1362 ه.ش (1983 میلادی) با تصمیم دولت و همکاری IBPGR بانک ژن گیاهی مجهزی تأسیس شد تا با جمع آوری و نگهداری علمی آنها بشر بتواند از این گنجینه های گرانبها استفاده شایسته تری به عمل آورد و امروزه بیش از یکصد هزار نوع مولد ژنتیکی در این بانک ژن ارزشمند در کرج، حدود 35 کیلومتری غرب تهران، نگهداری می شود.
زیرا بخش زراعت، ستون فقرات کشاورزی ایران است و غلات نیز اصلی ترین ماده غذایی در سفر ایرانیان است. زراعت گندم که از دهها قرن قبل از مسیح در کشور رایج بوده، امروزه بیش از 6 میلیون هکتار از سطح زیر کشت را به صورت آبی و دیم اشغال کرده است و جو نیز پس از گندم بیشترین سطح زیر کشت را دارد که در مناطق کم آب تر و شورتر نسبت به گندم، زراعت می شود. بیش از 600 هزار هکتار از زمین های زراعی که عمدتاً در سواحل دریای خزر قرار دارند زیر کشت برنج به صورت آبیاری شده قرار دارد و ذرت نیز به عنوان یک گیاه نوظهور که در بیست سال گذشته در حال گسترش بوده، اکثراً به عنوان زراعت دوم، پس از برداشت گندم و جو تولید می شود. حبوبات به سبب دارا بودن پروتئین بالا و دوران رشد نسبتاً کوتاه و نیاز آبی کم، از دیرباز در کشور، علی الخصوص در غرب و شمال غرب گسترش
وسیعی یافته است که نخود و عدس به صورت دیم کاری و لوبیا معمولاً به عنوان گیاه آبی تولید می شود.
گیاهان صنعتی چون پنبه، چغندر، نیشکر و دانه های روغنی در اکثر نقاط کشور و در فصول مختلف کشت می شوند. البته نیشکر فقط در خوزستان در جنوب غرب کشور زراعت می شود.
سبزیجات و صیفی جات نیز در حدود 750 هزار هکتار از اراضی با تولیداتی حدود 17 میلیون تن در سال، علاوه بر تأمین نیاز داخلی قسمتی از نیاز همسایگان و کشورهای منطقه را نیز برآورده کند.
یونجه نیز به عنوان اصلی ترین علوفه کشور، که برای اولین بار در تمدن بشریت در ایران زراعت آن 700 سال قبل از میلاد مسیح آغاز شده است، از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب در وسعتی معادل 540 هزار هکتار تولید می شود.
نقطه عطف زراعت ایران را در 25 سال گذشته می توان در گستردگی تحقیقات مربوط به آن دانست. به طوری که در بیش از 250 مؤسسه و ایستگاه تحقیقاتی و دانشگاههای کشور و هزاران محقق مسائل مربوط به اصلاح گیاهان و تغذیه گیاه و نیاز آبی گیاهان و آفات و بیماریهای گیاهان زراعی را مورد بررسی قرار می دهند و نتایج به دست آمده توسط کشاورزان در جهت افزایش تولید، مرتباً مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به اعتقادی که سیاستگذاران و کشاورزان کشور به سیاست های توسعه پایدار کشاورزی پیدا کرده اند، کاربرد مواد شیمیایی، به خصوص کابرد سموم کشاورزی با صرفه جویی بیشتری صورت می گیرد و تا حد امکان در سالهای اخیر به جای سم از مبارزات مکانیکی، بیولوژیکی و زراعی در مبارزه با آفات و علف های هرز استفاده می شود.
یکی از مشکلات بزرگ در اقتصادی تر کردن تولیدات زراعی و کاهش هزینه های تولید، خردتر شدن اراضی کشاورزی در هر نسل بر اثر اجرای قانون ارث در قرون گذشته است که تا حدود زیادی نیز با سیاستهای توسعه پایدار کشاورزی مغایرت دارد. خوشبختانه مجلس شورای اسلامی لایحه ای را تصویب کرد که از خرد شدن اراضی و غیر اقتصادی شدن تولیدات کشاورزی جلوگیری کند. که اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است.
سیاست خردمندانه ای که د راستای توسعه پایدار کشاورزی با همکاری دولت و کشاورزان و تشکل آنان (خانه کشاورز) در دست اجراست صرفه جویی در مصرف آب با استفاده از فناوریهای برتر آبیاری و جایگزینی تولید در مقابل مصرف واحد آب به جای تولید در واحد
سطح است که با ترویج بیشتر این سیاست منطقی و استفاده بهتر از آب تا حدود زیادی کمبود بارندگی و به تبع آن کمبود آب در کشور جبران شود.
به منظور آشنایی خوانندگان، آخرین تولیدات محصولات عمده زراعی در سال 81-80 و مناطق پراکنش آن در جدول زیر مشخص شده است:
IBPGR:
International Board For plant Genetic Resources.
آیا می دانید که برای ساخت لاکتوز شیر احتیاج به وجود گلوکز می باشد.
آیا می دانید کلسیم بیشترین مقدار مواد معدنی در بدن را تشکیل می دهد.
آیا می دانید 99% کلسیم بدن حیوانات در استخوان ها و دندانها قرار دارد.
آیا می دانید میزان جذب کلسیم در حیوانات بستگی به سن آنها دارد و در حیوانات جوان 50% و در حیوانات مسن 30% جذب می گردد.
آیا می دانید مناسبترین نسبت کلسیم به فسفر در حیوانات و مواد خوراکی بین 1به 1تا 2به 1 می باشد.
آیا می دانید میزان نسبت کلسیم به فسفر در غذای مرغان تخم گذار 4به1 می باشد.
آيا مي دانيد ميزان نسبت كلسيم به فسفر در غذاي مرغان تخم گذار 4به1 مي باشد.
اهميت اقتصادي:
گندم نباتي است كه به مقدار زياد و در مساحت وسيعي از زمين هاي كشاورزي دنيا و حتي در نواحي خشك كشت گرديده و محصول كافي توليد مي نمايد. اهميت اقتصادي گندم چه از نظر تغذيه در دنيا بيش از ساير محصولات كشاورزي ميباشد حتي در مناطقي كه بعلت متغير بودن شرايط اقليمي و يا خشكي محيط امكان توليد نباتي نباشد، مي توان گندم توليد نمود.
توليد گندم در دنيا در درجه اول براي تغذيه انسان و در درجه دوم براي تغذيه پرندگان و حيوانات و مصارف صنعتي مي باشد.
گندم از نظر مقدار توليد و سطح زير كشت مهمترين محصول كشاورزي ايران است و افزايش محصول آن روز به روز مورد توجه قرار گرفته و از نظر اقتصادي و تأمين غذاي اصلي از اهميت بسياري برخوردار مي باشد.
افزايش محصول گندم مانند ساير فرآورده هاي كشاورزي بستگي به عوامل مختلفي دارد كه علاوه به افزايش سطح زير كشت به مقدار عملكرد محصول در واحد سطح نيز مربوط مي باشد بالا بردن عملكرد محصول تابع عوامل خاصي است كه مهمتر از همه انتخاب و كشت بذر اصلاح شده پر محصول مي باشد كه بايد در كنار عوامل ديگر زراعتي از قبيل تهيه زمين و بستر بذر، استفاده از كودهاي مختلف، آبياري صحيح و بموقع و مبارزه با آفات و امراض در نظر گرفته شود.
در مورد بذور اصلاح شده بايد توجه داشت تا هنگامي كه ثراي لازم براي رشد آنها آماده نشده باشد اين بذور نمي توانند محصول كافي توليد نمايند. بذور اصلاح شده هر كدام داراي مشخصات و خصوصيات مختلفي هستند كه با شرايط آب و هواي منطقه تغيير كرده و هر يك از آنها مخصوص يك يا چند منطقه مشخص مي باشد.
بنابراين در صورتيكه مسائل فوق رعايت نشود و كشت بذر در ناحيه اي كه با آب و هواي منطقه سازگاري نداشته باشد صورت گيرد مسلماً مقدار محصول در واحد سطح كاهش يافته و از نظر اقتصادي مقرون بصرفه نخواهد بود.
زمان کشت گندم
اصولي
زمان كشت در استان گلستان 20 آبان تا 20 آذر
مقدار بذر 140-130 مقدار كود خالص
فسفر ازت
60 120
برحسب تجربه
زمان كشت 20 آبان تا 20 دي
مقدار بذر 250-200 مقدار كود خالص
فسفر ازت
100 150
3- نحوه بررسي و تحقيق:
براي بررسي و تحقيق در مورد اين شغل با مهندسين اداره كشاورزي مشورت نموده و به اين نتيجه رسيدم كه با دستورات آنها اين شغل را هدايت كنم نتيجه مطلوبي به دست خواهم آورد و در كل سود دهي بالايي خواهم داشت. و در بررسي كه از كشاورزان منطقه شفاهاً داشتم همگي از اين شغل راضي بوده و اظهار مي كردند كه اين يك شغلي است كه از دو نقطه سود دهي بالايي دارد. 1- سودي كه هر ساله از زراعت محصولات كشاورزي بدست مي آوريم.
2- با توجه به افزايش نرخ در همه زمينه ها به ويژه زمين مسكوني و كشاورزي هر ساله با افزايش نرخ در همه زمينه ها به ويژه زمين مسكوني و كشاورزي هر ساله با افزايش بي رويه نرخ زمين روبه رو هستيم و اين نيز يك نوع درآمد محسوب مي شود.
4- نحوه يا راهنماي تأمين اعتبار فعاليت كار: بانك كشاورزي با توجه به سطح زيركشت و نوع محصول و نوع كاشت آن محصول اعتبارات زير را اعطا مي نمايد:
1- گندم به صورت ديم هكتاري 000/000/1 ريال
2- گندم به صورت آبي هكتاري 000/000/2 ريال
3- پنبه به صورت ديم هكتاري 000/000/2 ريال
4- پنبه به صورت آبي هكتاري 000/000/3 ريال
با توجه به 25 هكتار زمين كه اينجانب براي كار خود در نظر گرفته اعتبارات زير را تهيه مي نمايم:
1- 10 هكتار پنبه به صورت آبي هر هكتار 000/000/3 ريال در كل 000/000/30 ريال اعتبار دريافت مي كنم.
2- 15 هكتار گندم به صورت آبي هر هكتار 000/000/2 ريال در كل 000/000/30 ريال اعتبار دريافت مي كنم.
كل اعتبارات دريافتي در كل 000/000/60 ريال مي باشد. و نحوه باز پرداخت اعتبارات حداكثر يك سال و بعد از برداشت محصولات مي باشد.
زمان باز پرداخت اعتبار گندم اواخر تيرماه مي باشد و زمان بازپرداخت اعتبار پنبه مهرماه مي باشد.
و همچنين سود اين اعتبارات نيز تحت نظر نظام بانكي كشور و 135% مي باشد.
و همچنين يك وام 000/000/200 ريالي براي فارغ التحصيلان رشته كشاورزي پرداخت مي شود.
5- طراحي و برنامه ريزي شكل كلي كار
برنامه ريزي براي 15 هكتار گندم آبي:
براي كشت گندم آبي مكانيزه از اوايل آبان ماه اقدام به شروع كار مي شود.
اول از همه زمين را هيرم يا براي آبياري آماده مي كنيم به صورتي كه زمين را به قسمتهاي مختلف تقسيم نموده تا در آن ذخيره گردد. سپس بعد از آماده شدن زمين اقدام به آبياري مي كنيم. و بعد از اينكه از آبياري زمين چند روز گذشت اقدام به شخم كردن زمين مي كنيم. و بعد از شخم كردن به زمين كودهاي شيميايي پخش مي كنيم. (پخش كود شيميايي به ميزانهاي مناسب و از انواع مختلف كودهاي شيميايي مي باشد كه در مراحل بعدي ذكر خواهد شد)
بعد از پخش كود شيميايي اقدام به ديسك زدن زمين مي كنيم و بعد از آن زمين ديسك زده شده را هرس و بعد از آن تسطيح مي كنيم بعد از اين مراحل زمين آماده كشت محصول مي شود. حالا در زمين آماده بذر پاشي مي كنيم. بعد از بذرپاشي در داخل زمين جويچه هاي آبياري درست مي كنيم. و بعد از آن نوبت ايجاد نهرهاي اصلي و فرعي مي باشد. بعد نيز پته بندي جويهاي را انجام مي دهيم. بعد از اينكه محصول كشت شده به مرحله از رشد خود كه رسيد دوباره زمين را آبياري مي كنيم.
برنامه ريزي براي 10 هكتار پنبه آبي:
براي كشت پنبه آبي از اوايل ارديبهشت ماه اقدام به كار مي شود و عمليات كشت به صورت زير به ترتيب مي باشد.
مرحله اول
اول از همه زمين را براي آبياري آماده مي كنيم آماده كردن زمين به صورت قسمتهاي مربعي كوچكي مي باشد كه به وسيله جوي هايي به هم وصل هستند و بعد داخل اين اتاقهاي مربعي شكل كوچك را با آب پر مي كنند.
مرحله دوم
بعد از خشك شدن زمين اقدام به زدن ديسك مي شود. كه تعداد اين كار بستگي به زمين دارد در بعضي زمينها اين كار 2 بار و در بعضي زمينها 3 الي 4 بار نيز انجام مي شود. اين كار تا زماني كه خاك زمين خوب خرد شود ادامه پيدا مي كند.
مرحله سوم
بعد از اين كار به زمين سموم علف كش زده مي شود. اين كار باعث مي شود كه در آيند يعني موقع سبز شدن پنبه هيچ گونه علف هرزي در زمين نرويد و اينكار خيلي به محصول پنبه كمك مي كند زيرا اگر علف هاي هرز در داخل زمين برويد گياه پنبه را ضعيف و كم بار مي كند. نام اين سم علف كش توفلان مي باشد كه در هر هكتار 3 ليتر مصرف مي شود.
مرحله چهارم
بعد از سم پاشي زمين نوبت به دادن كودهاي شيميايي به زمين مي رسد. مقدار اين كودها به شرح زير است:
براي هر هكتار يك كيسه كود سفيد ازته
يك كيسه كود سياه سوپرفسفات آمونيم
يك كيسه كود سولفات پتاسيم مصرف مي شود.
مرحله پنجم
بعد از دادن سم و كود شيميايي دوباره يك بار با تراكتور زمين را ديسك مي زنيم.
مرحله ششم
حالا زمين آماده بذرپاشي مي باشد. براي اينكار براي هر هكتار يك كيسه تخم پنبه لازم
مي باشد. و بذرپاشي به صورت رديف توسط رديف كار انجام مي شود.
تقريباً بعد از 12 الي 15 روز كه از كشت محصول گذشت پنبه سبز شده و سر از زمين در مي آورد. و قبل از اينكه محصول به باربري روي آورد توسط باران مصنوعي زمين را آبياري مي كنيم. كه تقريباً به مدت 20 الي 30 ساعت اينكار صورت مي گيرد. ممكن است محصول در طول زمان دچار آفت هايي نيز شود كه براي مقابله با اين آفتها نيز اقدام به سم پاشي مي شود. لازم به ذكر است كه هنگامي كه پنبه به اندازه يك وجب شده و تازه 4 الي 6 برگه شد كنار گياه خاك جمع آوري مي شود تا از شكستگي گياه جلوگيري شود كه انجام 10 هكتار زمين براي اينكار با 20 نفر كارگر تقريباً 4 الي 5 روز طول مي كشد.
اصول عمليات تهيه زمين و كاشت پنبه آبي
6- امكانات و تأسيسات مورد نياز و سازماندهي وظايف هر شخص:
1- يكي از امكانات مورد نياز براي كشاورزي زمين زراعي مي باشد كه ممكن از كل زمين يكجا باشد يا به صورت قسمتهاي مختلف در مناطق مختلف تقسيم شده باشد.
2- انبار نيز يكي ديگر از امكانات مورد نياز براي اين شغل مي باشد. از يك انبار براي انبار بذر و محصولات كشاورزي و وسايل و تجهيزات استفاده مي شود. كه از زير باران ماندن محصولات و تجهيزات جلوگيري كرده و جلو كلي زيان را مي گيرد.
3- از ديگر امكانات مورد نياز ماشين آلات و تجهيزات مي باشد. ممكن است اين تجهيزات را خود كشاورز داشته باشد يا اينكه به صورت كرايه يا اجاره مورد استفاده خود قرار داده و هزينه هايي را متحمل شود.
اين ماشين آلات و تجهيزات به صورت زير مي باشد:
1- تراكتور: تراكتور يك وسيله نقليه كشاورزي است كه تقريباً 000/000/70 ريال قيمت داشته و كارهاي زير با آن انجام مي شود.
الف) آماده كردن زمين مثل ديسك و گاوآهن زدن.
ب) سم پاشي و كود پاشي
ج) باربري محصولات كشاورزي
د) آبياري مزارع
ه) كشت محصولات
ح) بسته بندي كاه و خورد كردن آن
2- كمباين: يكي ديگر از وسايل كشاورزي كمباين مي باشد كه درو كردن محصولات كشاورزي از قبيل گندم جو برنج را انجام مي دهد و قيمت كمباين متوسط تقريباً 000/000/150 ريال مي باشد.
3- گاوآهن: زمين هاي سفت را زيرورو مي كند.
4- ديسك: زمين را براي زراعت آماده مي كند. (خردكردن خاك)
5- بذرپاش: اين دستگاه براي كشت محصولات به كار مي رود.
6- سمپاش: اين دستگاه به صورت چند نوع مي باشد كه بعضي از آنها بزرگ و با تراكتور استفاده مي شود و بعضي از آنها كوچك و بادست قابل استفاده مي باشد.
7- پمب آب: براي آبياري مزارع از پمب آب استفاده مي شود.
8- چاه: براي آبياري مزارع از چاه آب استخراج مي شود كه استخراج آن به وسيله دستگاه پمب مي باشد.
سازماندهي وظايف هر شخص: براي تجهيزات و ماشين آلات ذكر شده افراد به اين صورت مشغول كار مي شوند.
سازماندهي وظايف هر شخص
7- راهنماي تأمين نيروي انساني:
براي تأمين نيروي انساني مورد نياز در فواصل مختلف كاري بيشتر از كارگران داخل روستا و يا روستاهاي اطراف استفاده مي شود و بعضي از كارهاي تخصصي مثل چاه آب و غيره از افراد متخصص كه در منطقه وجود دارد استفاده مي كنيم.
8- نحوه زمان بندي خط توليد و چه زماني شروع مي شود
نيروي انساني هر خط توليد بازار محصولات:
گندم: خط توليد گندم از موقع كاشت آن شروع شده و موقع برداشت به پايان مي رسد كه به شرح زير توضيحات مختصري را مي دهم.
مراحل توليد گندم: گندم را در آبان ماه كاشت مي كنيم كه مرحله اول توليد گندم مي باشد. بعد از چند روز دانه هاي گندم جوانه زده و سر از خاك در مي آورند. كه يكي ديگر از مراحل توليد مي باشد. و در اواخر بهمن گندم شروع به توليد خوشه مي كند و بعد از آن گندم خوشه خود را پر كرده و بعد در فصل بهار و در ماههاي فروردين و ارديبهشت روبه زرد شدن مي آورد و بعد از آنكه گياه گندم زرد شد گندم داخل آن سفت شده و آماده برداشت مي باشد.
برداشت محصول گندم از نيمه دوم خرداد ماه شروع مي شود و تا پايان خرداد نيز ادامه دارد.
نكته: اين آمار مربوط به برداشت گندم مربوط به منطقه بندرتركمن و حومه مي باشد و در مناطق مختلف موقع برداشت گندم متفاوت مي باشد.
نيروي انساني خط توليد: نيروي لازم براي خط توليد گندم از ابتداي كاشت تا زمان برداشت و فروش آن به شرح زير مي باشد.
براي آماده كردن زمين و كاشت آن يك نفر سركارگر براي بعهده گرفتن نظارت و هدايت كارها در نظر گرفته مي شود. بعد سركارگر 4 نفر كارگر روزمزد را استخدام كرده و شروع به آماده كردن زمين و آبياري آن مي پردازند.
بعد از آن توسط يك راننده تراكتور زمين ديسك زده شده و كود و سم پاشي را نيز انجام داده و بعد از آن بذرپاشي مي كند. بعد از چند ماه دوباره چندكارگر (4) روز مزد استخدام شده و شروع به كود پاشي با دست مي كنند كه اين كار يك روز به طول مي كشد.
همين كار يك ماه بعد مجدداً تكرار مي شود.
همچنين نيز يك راننده تراكتور شروع به سمپاشي مجدد مي كند.
بعد از رسيدن گندم كمباين اجاره شده كه در آن يك نفر راننده كمباين مي باشد و 2 نفر نيز شاگرد به همراه آن كار مي كنند. و همچنين نيز يك نفر با كاميون. براي بار زدن محصولات استخدام مي شود كه كارمزد مي باشند. و همچنين براي بسته بندي كاهها نيز يك راننده تراكتور با دستگاه كاهبند به صورت كارمزد استخدام مي شود. و مسئول فروش نيز كارهاي مربوط تصويه حساب گندم و فروش كاههاي بسته بندي شده را انجام مي دهد.
بازار محصولات: از گندم كشت شده محصولات زير به فروش مي رسد يكي گندم مي باشد كه همان محصول اصلي است و يك محصول فرعي ديگري نيز است كه كاههاي گندم مي باشد كه آنها را نيز بعد از بسته بندي با يك ميزان سود مشخص كه بستگي به بازار محصول دارد به فروش مي رسد.براي فروش گندم دولت نرخ معيني را هر ساله تثبيت مي كند و به مراكز خريداري گندم مازاد بر مصرف كشاورزان ارائه مي دهد و مراكز مربوط نيز بر طبق همان دستور و قيمت ولي با توجه به نوع محصول و تميزي محصول قيمتي را در همان حول و حوش به كشاورز ابلاغ مي كند و از كشاورز محصول آن را مي خرد. كه قيمت تثبيتي امسال 870/1 ريال مي باشد. و كاههاي بسته بندي شده نيز هر دسته اي امسال به قيمت 500/2 ريال به فروش مي رسد.
پنبه: خط توليد پنبه از موقع كاشت ان شروع شده و موقع برداشت محصول به پايان مي رسد. كه به شرح زير توضيحات مختصري را مي دهم.
مراحل توليد پنبه: زمان كاشت پنبه از ارديبهشت ماه شروع مي شود. و بعد از دو هفته گياه سبز شده و سر از زمين در مي آورد.و در مرحله بعد گياه غنچه به وجود آورده و بعد از چند هفته غنچه ها تبديل به گل مي شوند و در مرحله بعد گل ها غوضه مي بندند و بعد آن در چند مرحله تبديل به پنبه مي شوند زمان برداشت پنبه نيز شهريورماه مي باشد كه تقريباً در سه مرحله محصول برداشت مي شود.
نيروي انساني خط توليد:
نيروي لازم از زمان آماده سازي زمين تا برداشت و فروش پنبه به شرح زير مي باشد.
قابل ذكر است كه همان يك نفر سركارگر كه براي گندم در نظر گرفته شده براي پنبه نيز كفايت مي كند و تمام كارهاي مربوط به پنبه را به عهده مي گيرد.
سركارگر 4 نفر كارگر روزمزد را استخدام كرده و زمين را براي آبياري آماده مي كند و سپس زمين را آبياري نموده و آمده كشت پنبه مي نمايد.
سپس يك نفر راننده تراكتور زمين را كود و سم پاشي نموده و سپس ديسك مي زند كه فعاليتهاي او كارمزد بوده و به كار انجام داده بستگي دارد. بعد از اينكه زمين را ديسك زد و آماده شد به وسيله رديفكار بذر پنبه را كشت مي كند.
بعد از اينكه يك ماه از سبز شدن پنبه گذشت حدود 20 نفر كارگر روزمزد 4 الي 5 روز سر زمين كار مي كنند و علفهاي هرز داخل زمين را كنده و خاك كنار گياه جمع مي كنند تا از شكستگي گياه جلوگيري شود و اينكار دو ماه بعد ولي با افراد كمتر و مدت كمتر دوباره تكرار مي شود. 15 نفر دو روز كار مي كنند.
بعد يك نفر كارگر با سم پاش دستي به پنبه ها سم مي دهد تا با آفت هاي موجود مقابله گردد. بعد از ان براي آبياري مجدد زمين 2 نفر كارگر به مدت 2 روز و به صورت كارمزد كار مي كنند.
و بعد از رسيدن پنبه تقريباً 40 نفر كارگر به صورت كارمزد و به قرار كيلوئي پنبه چيني مي كنند كه اين عمل در سه مرحله انجام مي شود.
و بعد از برداشت محصول در هر مرحله يك نفر راننده با وسيله نقليه پنبه را به شركت طرف قرار داده برده و تحويل آنها مي دهد.
بازار محصولات:
پنبه توليد شده توسط دولت قيمت گذاري شده و توسط كارخانجات و شركتهاي موجود در منطقه و اشخاص خصوصي خريداري مي نمايد.
قيمت پنبه امسال حدوداً 4800 ريال مي باشد. (تقريبي)
9- نمودار هرم سازماني.
صاحب زمين سركارگر گندم سركارگر پنبه
راننده كمباين راننده تراكتور كارگران روزمزد راننده تراكتور مسئول آبياري كارگران كارمزد
شاگرد- راننده وجين كار – پنبه چين
سم پاشي- بذرپاش و كود پاش-راننده ديسك وگاوآهن مسئول آبياري
سم پاش- بذرپاش و كود باش- راننده ديسك و گاوآهن
10- چگونگي تهيه مواد اوليه:
گندم: چگونگي تهيه مواد اوليه:
مواد اوليه گندم همان بذرگندم بوده كه توسط اداره كشاورزي شهرستان توزيع مي شود. كه معمولاً چند هفته قبل از كشت گندم با اداره كشاورزي يك قرارداد كشت گندم را امضا نموده و بذر گندم را تحويل مي گيريم ميزان بذري كه اداره مي دهد از قرار هر هكتار 150 كيلو مي باشد ولي به خاطر كم بودن بذري كه اداره مي دهد كشاورز مجبور است از طريق آزاد گندم بذري را خريداري نموده و كشت مي نمايد.
مواد اوليه ديگري نيز مثل سموم و كودهاي شيمايي هستند كه توسط اداره كشاورزي و از طريق صدور حواله و به قيمت دولتي به كشاورزان داده مي شود كه مقدار آن به شرح زير مي باشد.
كود شيميايي: براي هر هكتار 2 كيسه فسفات آمونيم و 3 كيسه ازته در طول سال داده مي شود.
سموم: براي هر هكتار 6% ليتر تا پيك و 15 گرم گرانتار داده مي شود.
پنبه: چگونگي تهيه مواد اوليه:
مواد اوليه پنبه همان بذر پنبه است كه توسط اداره كشاورزي منطقه توزيع مي گردد كه براي هر هكتار يك ميزان معيني تحويل مي دهد.
يكي ديگر از مواد اوليه پنبه سموم و كودهاي شيميايي است كه توسط اداره كشاورزي بعد از بازديد از مزارع پنبه به وسيله حواله و به نرخ دولتي داده مي شود كه به مقدار زير است. (براي هر هكتار)
موقع كشت:
كودشيميايي: 2 كيسه فسفات آمونيوم
2 كيسه ازته
1 كيسه سولفات پتاسيم
سموم كشاورزي:
1- براي هر هكتار 3 ليتر ترفلان يا سونلان
موقع رويشي گياه پنبه:
سموم كشاورزي: براي هر هكتار 1 كيلو لاروين داده مي شود.
11- انبار و انبارداري
انبار: انبار يك محل براي نگه داري محصولات كشاورزي از قبيل گندم و پنبه برداشت شده از مزارع است كه بعد از برداشت محصول از زمين به انبار انتقال داده شده و سپس در زمان هاي معين كه محصولات خريداري شده و قيمت به اوج خود رسيد. محصولات به فروش مي رود.
در انبار كودهاي شيميايي و سموم كشاورزي كه زودتر از مؤعد مصرف خريداري مي شود و يا باقي مانده از سالهاي گذشته مي باشد نگه داري مي شود.
ادوات كشاورزي و وسايل كشاورزي را نيز در انبار نگه داري مي كنند تا از خرابي و زنگ زدگي جلوگيري شود.
12- بازار يابي و توزيع و فروش:
به علت موضوع پروژه و محصول گندم و پنبه كه يكي از محصولات اصلي كشاورزي و كشور مي باشد (گندم) توسط دولت قيمت گذاري شده و بدون هيچ گونه ترديدي توسط دولت نرخ تصويب شده خريداري مي شود و پول آن نيز طي يك هفته داده مي شود.
اما در مورد پنبه: پنبه بازار مشخصي ندارد و قيمتها دائم در حال تغيير مي باشد و توسط افراد خصوصي، شركتهاي خصوصي و كارخانجات پنبه خريداري مي شود. و اغلب در موقع پرداخت پول پنبه در منطقه با مشكل اساسي روبه رو هستيم و بعضي سالها پول پنبه با چند ماه تأخير پرداخت مي شود در حالي كه تمامي هزينه ها از جيب كشاورز و نقداً صورت گرفته و اين يك مشكل اساسي در مورد بازار پنبه است كه نوسانات زيادي دارد.
13- نحوه قسط بندي
نحوه بازپرداخت اعتبارات دريافتي از گندم و پنبه به صورت يكجا بوده و زمان آن بعد از
برداشت محصولات مربوطه مي باشد.
14- محاسبات فني- نقشه تجهيزات:
نقشه زمينهاي زيركشت گندم و پنبه. گندم:
11 هكتار گندم
4 هكتار گندم
پنبه:
7 هكتار پنبه
3 هكتار پنبه
15- محاسبات مالي
صورت حساب هزينه هاي گندم:
1- آماده كردن و آبياري زمين.
- 4 نفر كارگر روزمزد از قرار روزي 3500 تومان و آبياري با هزينه اي بالغ بر 000/300 تومان.
000/14=3500*4
جمع هزينه 000/214=000/200+000/14
2- در مرحله بعد توسط تراكتور خاك زمين را به وسيله گاوآهن زيرورو مي كنيم كه اينكار از قرار هر هكتار 000/4 تومان انجام مي گيرد.
000/60=4000*15
3- در مرحله بعد به زمين كودشيميايي مي دهيم تا زمين تقويت شود ميزان كودشيميايي براي هر هكتار يك كيسه مي باشد كه از نوع سوپر فسفات آمونيوم مي باشد و نرخ دولتي هر كيسه 2200 تومان مي باشد.
000/33=2200*15
4- بعد از كودپاشي به زمين ديسك مي زنيم كه هزينه آن براي هر هكتار 000/3 تومان مي باشد.
000/45=3000*15
5- بعد از آماده شدن زمين براي كشت بذر پاشي مي كنيم كه ميزان بذر مصرفي و قيمت آن به شرح زير مي باشد. براي هر هكتار 250 كيلو بذر از قرار كيلويي 200 تومان. و هزينه بذرپاشي هر هكتار 2000 تومان مي باشد.
هزينه يك هكتار 000/50=200*250
كل هزينه بذر 000/750=000/50*15
كرايه تراكتور 000/30=2000*15
6- در مرحله بعد نوبت كود پاشي مجدد زمين مي رسد كه در اين نوبت از كود شيميايي ازته استفاده مي شود كه از قرار هر كيسه اي 2200 تومان و براي هر هكتار 5/1 كيسه استفاده مي شود.
هزينه يك هكتار 3300=5/1*2200
جمع هزينه 500/49=15*3300
7- در مرحله بعد نوبت سم پاشي زمين است كه مقدار و هزينه آن به شرح زير است. براي هر هكتار 15 گرم گرانتار و 6/0 ليتر تا پيك كه قيمت 50 گرم گرانتار 3500 تومان و 1 ليتر تا پيك 6500 تومان مي باشد.
گرم گرانتار 225=15*15
ليتر تاپيك 9=6/0*15
4 قوطي 5 گرمي 4=50 : 200
قيمت 4 قوطي 000/14=3500*4
قيمت 25گرم 1750=3500*25
جمع كل 15750
قيمت 9 ليتر تا پيك 58500=6500*9
8- باز مجدد نوبت كود پاشي مجدد مي رسد كه اين دفعه براي هر هكتار يك كيسه مصرف مي شود.
جمع هزينه 000/33=2200*15
9- موقع برداشت محصول بوسيله كمباين هزينه هاي زير انجام مي شود حق كمباين از قرار هر هكتار 000/20 تومان
بسته بندي كاه از قرار هر دسته 100 تومان كه در هر هكتار 200 دسته وجود دارد.