نام محصول |
نگهداری میوه و سبزی به روش IQF |
|
ظرفیت پیشنهادی طرح (ظرفیت عملی) |
|
800 تن در سال |
|
|
|
|
|
موارد کاربرد |
تهیه انواع غذاها، پیش غذاها ، سالادها ، اردوها ، مصرف مستقیم |
|
|
به عنوان میوه و تنقلات و غیره |
|
|
|
|
|
مواد اولیه مصرفی عمده |
سبزی و میوه تازه مانند نخود سبز ، لوبیا سبز ، سیب زمینی ، |
|
|
توت فرنگی ، آلبالو و دیگر محصولات |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
کمبود محصول (پایان برنامه توسعه چهارم) |
|
4305 تن در سال |
|
اشتغال زایی (نفر) |
30 |
|
زمین مورد نیاز (مترمربع) |
4500 |
|
|
اداری (مترمربع) |
60 |
|
زیربنا |
تولیدی (مترمربع) |
800 |
|
انبار (مترمربع) |
400 |
|
|
|
|
تاسیسات و سایر (مترمربع) |
240 |
|
میزان مصرف سالانه مواد اولیه اصلی |
|
مطابق جدول شماره 48 |
|
میزان مصرف |
آب (مترمکعب) |
4500 |
|
برق (کیلو وات ساعت) |
960000 |
|
سالانه یوتیلیتی |
|
گازوئیل (مترمکعب) |
600 |
|
|
|
سرمایه گذاری |
ارزی (یورو) |
850000 |
|
ریالی (میلیون ریال) |
15860 |
|
ثابت طرح |
|
مجموع (میلیون ریال) |
27760 |
|
|
|
محل پیشنهادی اجرای طرح |
استانهای تهران ، هرمزگان ، مازندران ، گیلان ، گلستان ، خوزستان و |
|
|
چهارمحال و بختیاری |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
مقدمه
مطالعات امکان سنجی، مطالعات کارشناسی است که قبل از اجرای طرح های سرمایه گذاری اقتصادی
انجام می گیرد. در این مطالعات از نگاه بازار، فنی و مالی و اقتصادی طرح مورد بررسی و آنالیز قرار
گرفته و نتایج حاصل از آن به عنوان مبنایی برای تصمیمگیری سرمایهگذاران مورد استفاده قرار
میگیرد.
گزارش حاضر مطالعات امکان سنجی مقدماتی نگهداری میوه و سبزی به روش IQF می باشد. این
مطالعات در قالب متدولوژی مطالعات امکان سنجی تهیه گردیده است و مطابق متدولوژی فوق ، ابتدا
محصول مورد مطالعه به طور دقیق معرفی شده و سپس بررسی های لازم روی بازار آن صورت خواهد
گرفت و در ادامه مطالعات فنی در خصوص چگونگی تولید و امکانات سخت و نرم افزاری مورد نیاز نیز
شناسایی شده و در نهایت ظرفیت های اقتصادی و حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح
برآورد و ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن سرمایه گذران و علاقه مندان محترم بتوانند کلیه اطلاعات
مورد نیاز را کسب و در جهت انجام سرمایه گذاری اقتصادی با دید باز و مسیر شفاف اقدام نمایند. امید
است این مطالعات کمکی هرچند کوچک در راستای توسعه صنعتی کشورمان بعمل بیاورد .
رئوس مطالب
-1-1 نام و کد محصولات (آیسیک (3
-1-2 شماره تعرفه گمرکی
-1-3 شرایط واردات
-1-4 بررسی و ارائه استاندارد
-1-5 بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
-1-6 معرفی موارد مصرف و کاربرد
-1-7 بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
-1-8 بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
-1-9 کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول
-1-10 معرفی شرایط صادرات
بخش اول: معرفی محصول
– 1 – 1 نام و کد محصول (آیسیک (3
محصول مورد مطالعه طرح حاضر، نگهداری میوه و سبزی به روش IQF می باشد. این محصولات
یک ماده غذایی بوده که در تهیه انواع غذاها، مصرف مستقیم به عنوان میوه و تنقلات و غیره دارای
کاربرد است.
میوه و سبزی از جمله مواد غذائی مهم در رژیم غذائی انسان ها محسوب می گردند و بدن بخش
عمده ویتامین ها ، املاح معدنی ، کالری و سایر مواد مورد نیاز خود را از طریق مصرف آنها بدست می
آورد . اهمیت غذائی سبزی و میوه ها در سطحی است که بیشتر دانشمندان علوم تغذیه و پزشکان
مصرف آن را بر انواع گوشت ها ترجیح و توصیه می نمایند بطوری که بخش قابل توجهی از مردم با
حذف یا کاهش مواد گوشتی از رژیم غذائی خود ، سبزی خوری را پیشه نموده اند . از طرف دیگر برخی
میوه و سبزی ها نه به عنوان غذای اصلی بلکه بصورت کمک غذا، مکمل غذا ، تنقلات و غیره مصرف
می گردند .
ولی همانطوریکه می دانیم ، سبزی و میوه جات محصولات کشاورزی هستند که تولید آنها تنها در
فصول خاصی از سال امکان پذیر بوده و در سایر ایام امکان دسترسی به آنها وجود ندارد و از طرف
دیگر هم بسیاری از این محصولات نیز از عمر نگهداری بسیار کوتاه برخوردار نبوده و لذا نمی توان آنها
را برای فصول دیگر سال نگهداری کرد . از اینرو با توجه بر علاقه مندی مصرف این محصولات در کلیه
فصول سال ، روش های مختلفی برای فرآوری و نگهداری سبزی و میوه در صنعت مورد استفاده قرار
می گیرد که از آن جمله می توان به خشک کردن ، کنسرو ( قوطی ) کردن ، انجماد ، نگهداری در
شربت غلیظ شکر ( مانند مرباها ) نگهداری در آب و نمک ( مانند شوریجات ) و غیره اشاره کرد .
لیکن نکته ایکه در اینجا ذکر آن ضروری می باشد ، توجه به کیفیت سبزی و میوه است بطوریکه در
کلیه روش های نگهداری ذکر شده در بالا ، طعم، مزه ، شکل ظاهری و حتی شکل ظاهری سبزی و میوه
با حالت تازه آن متفاوت است و لذا مصرف کننده هر چند علاقه مند به مصرف آنها می باشد ولی طعم
و مزه میوه و سبزی تازه را از مصرف موارد نگهداری شده آنها دریافت نمی کند و لذا همواره در پی آن
است که با استفاده از تکنولوژی های مدرن ، این محصولات را طوری نگهداری کند که کیفیت آنها
(طعم ، مزه ، مواد مغذی ، شکل ظاهری و .....) کمترین تفاوت با نوع تازه آن داشته باشد و روش IQF
برای نیل به این هدف ابداع و مورد استفاده قرار می گیرد .
IQF یا Individual Quick Freezing روش انجماد سریع مواد غذایی بروش شناوری در هوای -40
درجه سانتیگراد می باشد . این روش نگهداری، امکان در دسترس بودن سبزیجات منجمد در تمام
فصول سال را فراهم می کند. از محاسن روش فوق سالم ماندن بافت محصول و کلیه ویتامینهای آن بعد
از انجماد می باشد چیزی که در منجمد کردن معمول صنعتی و خانگی امکانپذیر نمی باشد و وضعیت
فوق را می توان مزیت بارز این روش نگهداری ذکر کرد .
یکی دیگر از مزیت های روش IQF قابلیت استفاده آن برای انواع میوه های تازه نوبرانه مانند گوجه
سبز ، توت فرنگی ، چغاله بادام ، رطب و غیره را نام برد به طوریکه با استفاده از این روش امکان
نگهداری میوه های فوق برای کلیه فصول سال وجود دارد .
لازم به ذکر است که سیب زمینی تولید شده از روش IQF به فرنج فرایزر نیز مشهور می باشد .
کد ISIC محصول
مطابق طبقه بندی وزارت صنایع و معادن نگهداری میوه و سبزی به روش انجماد دارای کد آیسیک
15131112 برای سبزی ها و 15131111 برای میوه ها و کد 15132021 برای سیب زمینی ( فرنج
فرایزر ) میباشد . لازم به ذکر است که روش انجماد IQF کد آیسیک مستقلی نداشته و در ردیف
انجماد معمولی سبزی و میوه طبقه بندی شده است .
–1 – 2 شماره تعرفه گمرکی
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی نتیجه گیری شده است که سبزی و
میوه های منجمد هر کدام به صورت جداگانه دارای شماره تعرفه مخصوص به خود می باشند که در
اینجا به آنها اشاره شده است .
محصولات |
|
شماره تعرفه گمرکی |
حقوق ورودی |
|
|
|
|
سیب زمینی |
|
200410 |
45 |
|
|
|
|
لوبیا سبز |
|
200551 |
45 |
|
|
|
|
مارچوبه |
|
200560 |
45 |
|
|
|
|
زیتون |
|
200570 |
45 |
|
|
|
|
ذرت شیرین |
|
200580 |
55 |
|
|
|
|
توت فرنگی |
|
200880 |
55 |
|
|
|
|