فصل اول: کار آفرینی چیست؟
کارآفرینی عبارت است از فرایند خلق چیزی جدید و پذیرش مخاطرات و سود حاصل از آن است.
به عبارت دیگر، کارآفرینی فرایند خلق چیزی جدید و باارزش است که بااختصاص زمان و تلاش لازم و درنظر گرفتن ریسک های مالی، روانی واجتماعی و رسیدن به رضایت فردی و مالی و استقلال به ثمر می رسد.
این تعریف دارای چهار جنبه اساسی است:
1 - کارآفرینی مستلزم فرایند خلق است. خلق هرچیز ارزشمند و جدید. این خلق باید برای کارآفرین و مخاطبی که این خلق برای او انجام شده است ارزش داشته باشد؛
2 - کارآفرینی مستلزم وقف زمان و تلاش کافی است؛
3 - درنظر گرفتن ریسک های اجتناب ناپذیر لازمه کارآفرینی است؛
4 - در کارآفرینی، رضایت شخصی از استقلال کاری به وجود می آید.
در تعاریف مربوط به کارآفرینی جنبه های مشترکی در همه تعاریف وجود دارد: ریسکپذیری، خلاقیت، استقلال و پاداش.
کارآفرین کیست؟
- کارآفرین کسی است که فرصتی را کشف و برای پیگیری و تحقق آن، سازمان مناسبی را ایجاد می کند.
- کارآفرین کسی است که عمدتاً به منظور کسب سود و رشد، کسب و کاری را تاسیس و اداره می کند که مشخصات اصلی آن نوآوری و مدیریت استراتژیک است.
- کارآفرین کسی است که سیاستگذاری کسبوکار با اوست و به حساب خود ریسک مالی آن را به عهده می گیرد.
- کارآفرین کسی است که موسسه اقتصادی، خصوصاً کسب و کاری را که معمولاً مستلزم ابتکار و ریسک قابل توجهی باشد سازماندهی و اداره می کند.
وجوه مشترک کارآفرینان
ریسک پذیری (ریسک های متوسط و حساب شده)؛ نیاز به توفیق؛ نوآوری، خلاقیت، ایده سازی؛ اعتماد به نفس؛ پشتکار زیاد؛ آرمان گرایی؛ پیشقدم بودن؛ فرصت گرا بودن (بیشتر در جستجوی فرصتها هستند تا تهدیدات)؛ نتیجه گرا بودن؛ اهل کار و عمل بودن؛ آینده گرایی.
صفات اشخاص کارآفرین
کارآفرینان اعتدال در میزان خطر را ترجیح می دهند.
فعالیتهای بامیزان خطر معتدل، آنهایی هستند که مهارت و کوشش شخص نقش اصلی را ایفا می کند. ممکن است شرایط مساعد هم در آن نقشی داشته باشد، اما تاثیر آن به وسیله مهارت و کوشش شخصی به حداقل رسیده تا نتیجه کار جزء مسئولیتهای خود شخص باشد.
کارآفرینان از خطر استقبال می کنند، در صورتی که خطر محاسبه شده باشد.
به عبارت دیگر، آنها مسئولیت فعالیتهایی را که در آنها هیچ امکان موفقیتی وجود نداشته باشد و یا یک خودکشی مالی باشد را به عهده نمی گیرند. کارآفرینان برای قبول خطر باید جرئت داشته باشند و بدین وسیله سرنوشت خود را رقم می زنند. اما در شرایط نامطمئن تمام جوانب را برای حل مشکلات در نظر گرفته و بنابر تناسبشان، آنها را طبقه بندی می کنند. کارآفرینان مسئولیت شخصی را قبول می کنند.
یکی از انگیزه های اصلی برای دنبال کردن آینده، کارآفرینی است. او ترجیح می دهد که خودش تصمیم بگیرد و در جریان آن، تمام کوشش، دانش، مهارت و سرمایه خود را نیز به کار می گیرد. اگر شکست بخورد، فقط میتواند خود را مقصر بداند و اگر موفق بشود، فقط صلاحیت کارآفرینی خود را تایید کرده است.
کارآفرینان اعتماد به نفس دارند.
کارآفرینان به خاطر اعتماد به نفس خود، شهرت دارند. آنها براین باورند که می توانند انتظاراتی که از آنها هست برآورده کنند. به عبارت دیگر، آنها امکان موفقیت خود را بیش از آن چیزی که هست، در نظر می گیرند.
ظاهراً کارآفرینان واقعی به خاطراعتمادبه نفس بالایی که در خود می بینند و برای دیگران
غیرقابل لمس است، موفق می شوند.
کارآفرینان به دنبال بازتاب عملکرد خود هستند:
کارآفرینان به خاطر آگاهی از وضعیت موجود به دنبال بازتاب عملکرد خود چه خوب، چه بد، هستند. بدون داشتن این اطلاعات ادامه کار برای آنها خیلی مشکل است.
کارآفرینان در هر کاری که انجام می دهند، هدفگرا هستند.
بدین ترتیب که آنها همیشه به فکر اهداف طولانی مدت خود بوده و کارهایی که امروز انجام می دهند، در راستای اهداف آینده شان است. آنها همیشه چیزی را مورد هدف قرار داده و اهداف آنها معمولاً عادی نیستند. به همین خاطر دیگران آنها را بلندپرواز می نامند.
کارآفرینان، همیشه به دنبال مبارزه بوده و احساس اکتساب را دوست دارند. بنابراین استانداردهای بالایی را برای کار خود در نظر می گیرند.
آنها محصولاتی با کیفیت بالا تولید و براساس مرغوبیت و راندمان رقابت می کنند. آنها از مواجه شدن با رقابت ترسی ندارند و در حقیقت از رقابت لذت می برند.
کارآفرینان نوآور هستند و همواره در مقابله با موقعیتها از راهها و روشهای جدید استفاده می کنند. آنها از توانایی خود در خلاقیت لذت می برند. از تصورات و ابتکارات شخصی خود برای یافتن راههای جدید و کنار هم گذاشتن چیزها استفاده می کنند. آنها پر از پرسش هستند.
کارآفرینان خستگی را زیاد احساس نمی کنند. در برابر مشکلات به دنبال راه حل گشته و سریعاً برای حل آنها اقدام می کنند. آنها می دانند با کار موثر، به اهداف خود خواهند رسید.
وظایف کارآفرین
هشت وظیفه برای کارآفرین وجود دارد:
1 - از موقعیتهای محیط آگاه می شود؛
2 - برای استفاده از این موقعیتها خود را به خطر می اندازد؛
3 - برای کار سرمایه گذاری می کند؛
4 - نوآوریها را معرفی می کند؛
5 - کار و تولید را نظم می بخشد؛
6 - تصمیم می گیرد؛
7 - برای آینده برنامه ریزی می کند؛
8 - محصولات خود را با سود می فروشد.
سه انگیزه مهم کارآفرینی: سه انگیزه اولیه باعث می شود که افراد، کارآفرین شوند:
نیاز به پیشرفت؛
علاقه به آزادی و استقلال؛
احتیاج به رضایت شغلی.
سرچشمه کارآفرینی
کارآفرینان از کجا می آیند؟ اشخاص چگونه کارآفرین می شوند؟ آیا کارآفرینان زاده شده یا ساخته می شوند؟
زمانی بود که تصور می شد کارآفرینان به جای ساخته شدن، متولد می شوند. صفات آنها به قدری نادر بودند که در هر جایی یافت نمی شدند.
امروزه، شواهد کافی وجود دارد که نشان دهد صفات کارآفرینی را می توان با آموزش، پرورش داد.
نقشهای کارآفرینان در جامعه
کارآفرینان نقشهای ذیل را در جامعه ایفا خواهند کرد:
- عامل اشتغال زایی؛
- عامل انتقال فناوری؛
- عامل ترغیب و تشویق سرمایه گذاری؛
- عامل شناخت، ایجاد و گسترش بازارهای جدید؛
- عامل تعادل در اقتصادهای پویا؛
- عامل کاهش بوروکراسی اداری (کاهش پشت میزنشینی و شوق عمل گرایی و...)؛
- عامل نوآوری و روان کننده تغییر؛
- عامل تحریک و تشویق حس رقابت؛
- عامل ساماندهی منابع و استفاده اثربخش از آنها.
فصل دوم:
آشنایی کلی با کارخانه سیمان بجنورد
شرکت سیمان بجنورد در تاریخ 23 اردیبهشت ماه 1364 بصورت سهامی خاص تاسیس و تحت شماره 56204 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده و بر اساس پروانه بهرهبرداری صادره به شماره 24795 در تاریخ 26 فروردین ماه 1378 بهره برداری رسمی خود را آغاز کرد.
شرکت سيمان بجنورد در تاريخ 23 ارديبهشت ماه 1364 بصورت سهامي خاص تاسيس و تحت شماره 56204 در اداره ثبت شرکتها و مالکيت صنعتي تهران به ثبت رسيده و بر اساس پروانه بهرهبرداري صادره به شماره 24795 در تاريخ 26 فروردين ماه 1378 بهره برداري رسمي خود را آغاز کرد.
آمار توليد سال 1379
آمار توليد سال 1380
آمار توليد سال 1381
آمار توليد سال 1382
آمار توليد سال 1383
توليدات 12 ماهه سال 83 کارخانجات سيمان
فصل سوم: کليات
تاريخچه و فعاليت شرکت :
کليات
شرکت سيمان بجنورد ( سهامي خاص ) در تاريخ 23 ارديبهشت ماه 1364 تاسيس و تحت شماره 56204 در اداره ثبت شرکتها مالکيت صنعتي تهران به ثبت رسيده است و بر اساس پروانه بهره برداري صادره به شماره 24795 در تاريخ 26 فروردين ماه 1378 بهره برداري رسمي خود را آغاز کرده است . بر اساس مصوبه مورخ 19/3/82 مجمع عمومي بطور فوق العاده ، نوع شرکت از ( سهامي خاص ) به ( سهامي عام ) تغيير يافته است . پيرو مصوبه فوق شرکت در تاريخ 25/9/82 به پذيرش سازمان بورس و اوراق بهادار رسيده است .
جهت رفع محروميت از چهره منطقه شمال خراسان در سال 1364 موافقت اصولي احداث كارخانه سيمان با ظرفيت 2000 تن در روز توسط بخش خصوص با مشاركت بانك سپه صادر گرديد ، سپس بدليل مشكلات ناشي از جنگ تحميلي ، پس از گذشت 5 سال در سال 1369 مجوز احداث كارخانه صادر گرديد . پس از عمليات مقدماتي و تغيير و جابجايي سهامداران شركت در سال 1372 عمليات اجرايي پروژه شروع و در اسفند سال 1377 كارخانه راه اندازي گرديد .بهره برداري از اين كارخانه گامي ديگر در جهت تحقق شعارهاي جمهوري اسلامي ايران در توسعه و سازندگي ميهن اسلامي مي باشد . .
فعاليت اصلي شرکت :
موضوع فعاليت شرکت طبق ماده 3 اساسنامه عبارت از احداث کارخانه ، خريد ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز ، خريد و احداث هر نوع ساختمان و زمين مورد نياز ، سرمايه گذاري در شرکتهاي توليدي و خدماتي و انجام هر گونه معاملات تجاري در حدود موضوع شرکت است ظرفيتي توليدي کارخانه طبق پروانه بهره برداري به ميزان 000 ر 600 تن سيمان خاکستري در سال مي باشد .
محصولات :
سيمان نوع 1 : سيمان نوع 1 معمولي ترين سيماني است كه در همه موارد به غير از مواردي كه بتن در معرض سولفات موجود در خاك يا آب قرار مي گيرد بكار مي رود .
اين نوع سيمان داراي مرغوبيت بالايي است و امروزه پر مصرف ترين سيمان جهان مي باشد .
سيمان نوع 2 : سيمان پرتلند نوع 2 با مقاومت و حرارت هيدراتاسيون متوسط به بازار عرضه مي گردد اين نوع سيمان علاوه بر مصارف عمومي در موارديكه احتياج به سيمان داراي مقاومت فشاري متوسط در برابر حمله سولفاتها باشد استفاده مي شود.
كارخانه سيمان بجنورد توانايي توليد انواع سيمان ديگر از جمله نوع 3 (سيمان زود گير ) سيمان نوع 5 ( سيمان ضد سولفات ) را نيز دارد. محصولات كارخانه سيمان بجنورد داراي مهر استاندارد بوده و در شهرهاي مختلف استان خرسان ، گلستان و مازندران عرضه مي شوند كه با توجه به كيفيت بالاي سيمان هاي توليدي با استقبال خوبي مواجه شده اند . همچنين شركت سيمان بجنورد تا كنون اقدام به صدور سيمان توليدي خود به كشورهاي ديگر از جمله افغانستان و تركمنستان نموده است .
سيمان پوزولاني : بسياري از خواص بتن براثر استفاده از مواد پوزولاني بهبود مي يابد . برخي از اين آثار ناشي از خواص فيزيكي شامل ريز بودن ذرات و بقيه ناشي از فعل وانفعال شيميايي پوزولان با سيمان است . كاهش نفوذ پذيري بتن ؛ كاهش آب انداختن بتن بهبود پرداخت پذيري بتن ؛ افزايش چسبندگي مخلوط ودر نتيجه افزايش كارائي بتن ناشي از خصوصيات فيزيكي پوزولان است .
كم بودن حرارت هيدراتاسيون ؛ مقاومت در مقابل خوردگي هاي توام سولفات و كلر ومناسب بودن آن در بتن ريزهاي حجيم از ديگر خصوصيات منحصر بفـرد سيمانهاي پوزولاني است . نهايتــاًَ مي توان گفت بتن هاي ساخته شده از سيمانهاي پوزولانـي داراي پايائي بيشتري نسبت به سيمانهاي معمولي هستند وسازه هاي مربوطه كه در واقع سرمايه هاي ملي هستند به مدت طولاني پابرجا خواهند بود
توصيه ها يي در مورد كاربرد و نگهداري سيمان پوزولاني :
- معمـولاً در مقايسه با كلينكر ؛ پوزولان ها به سهولت پودر ميشوند . بدين لحاظ با افزايش سطح دانه ها و ريز شدن آنها نسبت به سطح سيمان معمولي در هنگام ساخت بتن نياز به آب بيشتري وجود دارد.
وزن معيني از سيمان پرتلند پوزولاني در مقايسه با سيمان پرتلند هم وزن خود داراي حجم بيشتري است در نتيجه در موقع خريد چنانچه بصورت فله خريداري گردد و يا در موقع پيمانه كردن براي ساختن بتن بايد به اين نكته توجه شود.
در صورت نگهداري ويا انبار نمودن سيمان بايد آنچنان انبار شود كه دسترسي بدان براي بازرسي و تعيين هرمحموله آسان باشد.همچنين تهويه انبار بايد آنچنان مناسب باشد كه از مرطوب شدن آن محافظت نمايد و كلوخه شدن ناشي از انبار را به حداقل برساند.
نقشه ساختمان داخلي
سالن مكانيزه ( 1 ) سالن مكانيزه ( 2 )
1- آسياب سنگ
2- اسياب مواد خام 1
3- پيش گرمكن 1
4- كوره 1
5- كولر 1
6- 13 آسياب سيمان 1
14-15 دستگاههاي بسته بندي
16- ريل
مشخصات ماشين آلات :
وضعيت اشتغال :
متوسط تعداد کارکنان دائم و موقت طي سال مالي بشرح زير بوده است :
فصل سوم: مبناي تهيه صورتهاي مالي
مبناي تهيه صورتهاي مالي
صورتهاي مالي اساسا بر مبناي تمام شده تاريخي تهيه و در موارد مقتضي از ارزشهاي جاري نيز استفاده شده است .
بخش اول: دارائيها:
خلاصه اهم رويه هاي حسابداري :
دارائيهاي ثابت
دارائيهاي ثابت بر مبناي تمام شده در حسابها ثبت مي شود . مخارج بهسازي و تعميرات اساسي که باعث افزايش قابل ملاحظه در ظرفيت يا بهبود اساسي در کيفيت ، بازدهي يا عمر مفيد دارائيها ثابت مي گردد ، بعنوان مخارج سرمايه اي محسوب و طي عمر مفيد دارائيهاي مربوطه مستهلک مي شوند . هزينه هاي نگهداري و تعميرات جزئي ، هنگام وقوع ، بعنوان هزينه هاي جاري تلقي و به حساب سود و زيان دوره منظور مي گردد . استهلاک دارائيهاي ثابت با توجه به عمر مفيد برآوردي دارائيهاي مربوطه بر اساس نرخ ها و روشهاي صفحه بعد محاسبه مي شود :
دارائيهاي ثابتي که در خلال ماه تحصيل و مورد بهره برداري قرار مي گيرد ، استهلاک از اول ماه بعد محاسبه و در حسابها منظور در مواردي که هر يک از دارائيهاي استهلاک پذير پس از آمادگي جهت بهره برداري به علل مختلف براي مدتي مورد استفاده قرار مي گيرد ، ميزان استهلاک آن براي مدت ياد شده معادل 30% نرخ استهلاک منعکس در جدول بالا مي باشد .
موجودي مواد و کالا :
موجودي مواد و کالا به اقل بهاي تمام شده و خالص ارزش فروش تک تک اقلام / گروههاي اقلام مشابه ارزشيابي مي شود . در صورت فزوني بهاي تمام شده نسبت به خالص ارزش ، مابه التفاوت به عنوان ذخيره کاهش ارزش موجودي شناسايي مي شود . بهاي تمام شده موجوديها با بکارگيري روشهاي زير تعيين مي گردد :
روش مورد استفاده
كالاي در جريان ساخت ميانگين متحرک
مواد اوليه و بسته بندي اولين صادره از اولين وارده
قطعات و لوازم يدکي ميانگين متحرک
مزاياي پايان خدمت کارکنان :
مزاياي پايان خدمت براي کليه کارکنان رسمي معادل يک ماه آخرين حقوق پايه به ازا هر سال خدمت محاسبه مي گردد .
سرمايه گذاريها :
سرمايه گذاريها بهاي تمام شده پس از کسر هر گونه ذخيره بابت کاهش دائمي در ارزش مجموعه پرتفوي سرمايه گذاريها مي شود . درامد حاصل از سرمايه گذاريها هنگام تحقق ( در مورد سرمايه
گذاري در سهام شرکتها زمان اعلام سود توسط شرکت ) شناسائي مي شود .
تسعير ارز :
تسعير ارزي با نرخ ازاد در تاريخ ترازنامه و اقلام پولي که به بهاي تمام شده تاريخي بر حسب ارز ثبت شده است با نرخ آزاد در انجام معامله ، تسعير مي شود . تفاوتهاي ناشي از تسويه اقلام پولي ارزي به عنوان درامد يا هزينه دوره وقوع محاسبه مي شود .
استهلاک حق الامتياز معادن :
امتياز معادن در مدت 20 سال به روش خط مستقيم مستهلک مي گردد .
موجودي نقد :
سرفصل فوق در تاريخ ترازنامه از اقلام زيرتشکيل شده است :
موجودي نقد ارزي در تاريخ ترازنامه بشرح زيرمي باشد :
سرمايه گذاريهاي کوتاه مدت :
سرمايه گذاري هاي کوتاه مدت بشرح زير مي باشد :
سرفصل اوراق مشارکت مربوط به سررسيدهاي ذيل مي باشد :
طلب و بدهي سهامداران :
حساب طلب و بدهي سهامداران در تاريخ ترازنامه به شرح ذيل مي باشد :
ساير حسابهاي دريافتي
ساير حسابهاي دريافتني در تاريخ ترازنامه از اقلام ذيل تشکيل شده است :
سود دريافتي بمبلغ 2387ميليون ريال عبارت از سود اوراق مشارکت از تاريخ سررسيد دريافت سود تا تاريخ ترازنامه و سود سهام شرکتها مي باشد که به حساب درامدها و هزينه هاي غير عملياتي منظور شده است .
سفارشات مواد و کالا :
سفارشات مواد و کالا به شرح ذيل مي باشد :
سفارشات قطعات و لوازم يدکي مربوط به اعتبارات اسنادي گشايش شده بشرح زير مي باشد :
موجودي مواد و کالا :
موجودي مواد و کالا از اقلام ذيل تشکيل شده است :
موجودي مواد و کالا طي سال(دوره مالي ) تا سقف 5000 ميليون ريال در مقابل خطرات ناشي از زلزله ، آتش سوزي و ... نزد شرکت بيمه ايران بيمه گرديده است .
پيش پرداختها :
پيش پرداختها در تاريخ ترازنامه متشکل از ارقام ذيل مي باشد :
سفارشات سرمايه اي :
سفارشات سرمايه اي مربوط به اعتبارات اسنادي گشايش شده طرح توسعه بشرح زير مي باشد :
دارائيهاي نامشهود :
دارائيهاي نامشهود متشکل از اقلام ذيل مي باشد :
سرمايه گذاريهاي بلند مدت :
سرفصل سرمايه گذاريهاي بلند مدت در تاريخ ترازنامه بشرح ذيل مي باشد :
ساير دارائيها :
سر فصل فوق در تاريخ ترازنامه از اقلام ذيل تشکيل شده است :
بخش دوم: بدهيها
حسابهاي پرداختي تجاري :
ذخيره هزينه هاي پرداختي :
فصل فوق از اقلام ذيل تشکيل شده است :
پيش دريافتها :
مانده حساب پيش دريافتها بشرح ذيل تفکيک مي گردد :
با توجه به روند توليد و فروش سيمان ، پيش فروشهاي مورد اشاره حداکثر طي يک ماه قابل تحويل خواهد بود .
سود سهام پيشنهادي و پرداختي :
سود سهام سال مالي منتهي به 30/7/83 معادل 10% سود خالص پيشنهاد گرديده که پس از کسر مالياتهاي مقرر در قانون مالياتهاي مستقيم و با در نظر گرفتن معافيتهاي مالياتي مربوطه به شرح ذيل همراه مانده سود سهام سالهاي مالي قبل ارائه مي گردد :
ذخيره ماليات بر درآمد :
شرکت مشمول معافيت موضوع ماده 132 قانون مالياتهاي مستقيم بوده و بمدت 6 سال از تاريخ بهره برداري داراي معافيت عملکرد مي باشد ، لذا ذخيره منظور شده مربوط به فعاليتهاي غير عملياتي مشمول ماليات بوده که در اين خصوص ذخيره لازمه محاسبه و در حسابها انعکاس يافته است .
تسهيلات مالي :
خلاصه وضعيت تسهيلات مالي ( ريالي و اعتبارات فاينانس ) بر حسب مباني مختلف بشرح ذيل مي باشد :
به تفکيک تامين کنندگان تسهيلات :
به تفکيک نرخ سود و کارمزد :
تفکيک زمان بندي پرداخت :
در قبال تسهيلات مالي بشرح فوق ششدانگ دو قطعه زمين محل کارخانه جمعا به مساحت 6/98 هکتار و کليه مستحدثات موجود شامل ساختمانها ، ماشين آلات و کليه تجهيزات محل کارخانه در وثيقه بانک سپه قرار گرفته است . مضافا مبلغ 6/697 10 ميليون ريال سفته نيز از اين بابت در اختيار بانک سپه قرار گرفته است .
ذخيره مزاياي پايان خدمت کارکنان :
بخش سوم: سرمايه
سرمايه :
سرمايه شرکت به مبلغ 000ر98 ميليون ريال منقسم به 98 ميليون سهم عادي با نام يکهزار ريالي مي باشد که تماما پرداخت شده است . اخرين افزايش سرمايه شرکت 25/11/1378 صورت پذيرفته است و بر اساس آن سرمايه شرکت از مبلغ 000ر85 ميليون ريالي به مبلغ کنوني افزايش يافته است .
اطلاعات مربوط به سهامداران در تاريخ ترازنامه به شرح ذيل است :
اندوخته قانوني :
طبق مواد238.140 اصلاحيه قانون تجارت مصوب سال 1347و ماده 72 اساسنامه مبلغ 6/5856 ميليون ريال از محل سود قابل تخصيص سال مالي مورد تحقيق به اندوخته قانوني منتقل شده است . به موجب مفاد مواد ياد شده اندوخته قانوني قابل انتقال به سرمايه نيست و جز در هنگام انحلال شرکت قابل تقسيم نمي باشد . مانده اندوخته قانوني در سال جاري به ميزان ده درصد سرمايه شرکت رسيده است .
فروش خالص :
فروش طي سال مالي بشرح ذيل بوه است :
درامد حاصل از فروش مستقيم مربوط به فروش سيمان بطور مستقيم از کارخانه بوده که شامل 10 الي 15 درصد سود فروش مستقيم ميباشد .
جدول مقايسه اي فروش و بهاي تمام شده محصولات اصلي به شرح ذيل است :
بهاي تمام شده کالاي فروش رفته اين مقوله کالاي ناشي از عملکرد زير است :
مواد مستقيم مصرفي عبارتند از :
افزايش مواد مستقيم به ميزان 27% عمدتا ناشي از افزايش نرخ مواد و کرايه حمل مواد مي باشد .
هزينه هاي دستمزد مستقيم از اقلام ذيل تشکيل شده است :
– افزايش هزينه هاي حقوق و دستمزد عمدتا به سبب افزايش حقوق و دستمزد کارکنان به منظور اعمال مصوبه وزارت کار و امور اجتماعي از تاريخ 01/01/1383 و همچنين پرداختهاي انجام شده بابت اجراي طرح طبقه بندي مشاغل مي باشد .
هزينه هاي سربار از اقلام ذيل تشکيل شده است :
افزايش هزينه هاي حقوق و دستمزد عمدتا به سبب افزايش حقوق و دستمزد کارکنان به منظور اعمال مصوبه وزارت کار و امور اجتماعي از تاريخ 1/1/83 و همچنين پرداختهاي انجام شده بابت اجراي طرح طبقه بندي مشاغل مي باشد .
افزايش نرخ گاز ( صنعتي ) و کاهش سوخت ( که عمدتان مربوط به مصرف مازوت بوده ) بدليل تغيير نوع سوخت مصرفي کوره با توجه به به سياست شرکت در گاز سوز شدن کوره پخت مي باشد .
مقايسه مقدار توليد شرکت در سال مورد گزارش با ظرفيت اسمي و ظرفيت معمول ( عملي ) نتايج ذيل را نشان ميدهد .
هزينه هاي اداري و عمومي به شرح ذيل تفکيک مي شود :
هزينه هاي توزيع و فروش :
هزينه هاي توزيع و فروش متشکل از اقلام ذيل مي باشد :
- کاهش هزينه کرايه حمل و نقل بدليل عدم پرداخت پشت بارنامه طي سال بوده است .
- کاهش هزينه تبليغات و بازاريابي عمدتا بدليل عدم نياز به تبليغات با توجه به وضعيت فروش شرکت بوده است .
خالص ساير درآمدها و هزينه هاي عملياتي :
خالص ساير درامدها و هزينه هاي عملياتي متشکل از اقلام ذيل است :
هزينه هاي مالي
هزينه هاي مالي از اقلام ذيل تشکيل شده است :
خالص ساير درآمدها و هزينه هاي غير عملياتي :
ساير درآمدها و هزينه هاي غير عملياتي متشکل از اقلام ذيل است :
تطبيق سود عملياتي :
سود عملياتي با خالص جريان وجوه نقد ناشي از فعاليتهاي عملياتي بشرح زير مي باشد :
صورت سود وزيان
گردش حساب سود و زيان انباشته
مأموريت شركت سيمان بجنورد؛ توليد انواع سيمان و محصولات و خدمات جانبي آن با كيفيتي در سطح بالاترين استانداردهاي جهاني و عرضه در بازارهاي داخل و خارج است. ما خاك را با همت صنعتگران كارآزموده به فراوردهاي ارزشمند تبديل كرده، به سراسر
دنيا ارسال مي كنيم و از اين طريق منزلت ملي را تجلي ميبخشيم.
ما تنها به فكر رشد و بزرگتر شدن نيستيم، بلكه مي خواهيم در صنعت هوشمند بمانيم و با كسب دانش و فناوري روز و انجام برنامه هاي تكاپو جويانه، پيشاهنگ دانش صنعت سيمان باشيم . از اين رو ما بر اعتلاي بي قيد وشرط در كليه ابعاد سازمان پرداخته و بر بهسازي و پيشرفت مداوم امور تأكيد ميورزيم.
به منظور ايجاد ارزش براي سهامداران، ما براي رشد پايدار و تحصيل سود بلند مدت ، خود را متعهد ميدانيم. و بر اين باوريم که سودآوري ناشي از عمليات اثر بخش شرط اصلي بقا و رشد شركت است.
منابع انساني از مهمترين داراييهاي ما محسوب مي شود. قابليت و هوشمندي سازمان ما در جنبه هاي فني و مديريتي از طريق جذب و حفظ بهترين استعدادها، پرورش آنان، ايجاد و توسعه فرهنگ سازماني مطلوب محقق مي شود.
آرمان ما خدمت به جامعه و تقويت آباداني کشور است از اين رو توجه ويژه به بهبود محيط زيست و كاهش آلودگيهاي ناشي از فعاليتهاي توليدي از مسئوليت هاي اجتماعي جدي ما محسوب مي شود. ما بايد در اين زمينه خوشنام ترين شركت در صنعت باشيم.
فراورده هاي ما همواره با مرغوبترين كيفيت و عادلانه ترين قيمت به مشتريان عرضه مي شود.
چشم انداز در افق سال 1394:
شركت سيمان بجنورد، پيشاهنگ صنعت سيمان كشور، با تكيه بر سابقه پر افتخار و اصول معنوي خود، به يكي از ده شركت برتر و پيشرفته صنعت سيمان جهان تبديل شده است. شركت سيمان بجنورد با ارتقاي همه جانبه خود در كلاس جهاني توانسته از مرزهاي كشور فراتر رفته و در بازارهاي بين المللي بدرخشد و بدين وسيله منزلت صنعت كشورمان را در جهان اعتلا بخشد و اكنون از شأن و حرمتي در خور شركتهاي جهاني برخوردار است.
شرکت سيمان بجنورد در سال 1364 تحت عنوان شرکت سهامي عام با سرمايه اوليه 58ميليون ريال تاسيس گرديد و در سال 1378 مورد بهره برداری قرار گرفت .
در سال 1370 به شركت سهامي عام سيمان بجنورد تغيير نام يافت و در ديماه 1380 سهام شركت براي معامله در سازمان بورس اوراق بهادار تهران پذيرفته شد. براساس سياستهاي اتخاذ شده در جهت سازمان دهي و بهينه نمودن شركت و ايجاد سرعت در انجام عمليات بويژه تامين منابع براي توسعه هاي آتي با حفظ كنترل واحدهاي زيرمجموعه ، استقلال كامل كارخانه هاي تابعه در قالب شخصيتهاي حقوقي مستقل مورد نظر قرار گرفت. در اين راستا در سال 1383 آخرين واحد تابعه ( سيمان آبيك ) نيز به شركت سهامي خاص تبديل شد و شركت نيز رسما به شركت سرمايه گذاري تخصصي سيمان ( HOLDING ) تغيير يافت.
به موازات گسترش فعاليت شرکتهاي تابعه ، اين شرکت نيز در چندين نوبت افزايش سرمايه داد و نهايتاً طبق تصويب مجمع عمومي فوق العاده صاحبان سهام در تاريخ 16/11/1383 سرمايه شرکت به مبلغ98ميليون ريال منقسم به98 ميليون سهم با نام يكهزار ريالي رسيد. شركت تا تاريخ 31/2/84 در 20 شركت بورسي و 18 شركت غير بورسي مبلغ1 ميليارد ريال سرمايه گذاري نموده است كه محصولات عمده اين شركتها انواع سيمان و ساير محصولات ساختماني و ارائه خدمات مهندسي تخصصي بويژه در صنعت سيمان مي باشد.
بر طبق آمار منتشره از سوي وزارت صنايع و معادن توليد سيمان کارخانجات کشور در سال 1383 900000 تن بوده که سهم گروه بجنورد از اين توليد ، حدود 785000 تن سيمان (20%توليد کشور) مي باشد .لازم به ذکر است که در حال حاضر طرحهاي افزايش ظرفيت و احداث کارخانجات جديد در کل کشور به ميزان 55.350.000 تن در سال است که 960000 تن آن مربوط به طرحهاي در حال اجراي گروه سيمان بجنورد مي باشد.
شركت سيمان بجنورد سعي دارد تا با تلاش کارکنان و مديران خود و بر اساس اهداف و برنامه هاي استراتژيک خود در ليست ده شرکت برتر سيماني جهان قرار گيرد.
پرتوي مالي در تاريخ 30/2/85
نسبتهاي مالي
برآورد هزينه حقوق و مزاياي پرسنل در يكسال
400440000=هزينه كل حقوق و مزاياي پرسنل در يكسال
افتخارات :
1. دريافت مهر استاندارد جهت محصولات توليدي ( نوع 325-1 و 425-1 و 2 و پوزولاني ).
2. گواهينامه سيستم مديريت كيفيت ISO 9001 برمبناي استاندارد سال 2000 .
3. گواهينامه سيستم مديريت زيست محيطي ISO 14001 برمبناي استاندارد سال 1996 .
4. دريافت لوح تقدير از مركز آمار و اطلاعات ايران به جهت همكاري صميمانه در طرحهاي آمارگيري از كارگاههاي صنعتي .
5. پيگيري استقرار سيستم ISO 17025 در واحد آزمايشگاه و كنترل كيفي كه پيش بيني ميگردد تا خردادماه سال 1383 به سرانجام رسد .
6. دريافت لوح تقدير به عنوان دوستدار صنعت سبز در سال 81 ( عملكرد سال 1380 ) .
7. انتخاب واحد برتر در زمينه بهبود كارايي و بهينهسازي مصرف انرژي الكتريكي در واحدهاي بزرگ صنعتي استان از سوي شركت برق منطقهاي خراسان در سه سال متوالي تقدير بعنوان بهره برداري نمونه معدن در سال 81 .
8. انتخاب بعنوان واحد نمونه صنعتي از سوي استانداري خراسان در سال 81 .
9. انتخاب بعنوان واحد نمونه صنعتي از سوي سازمان صنايع و معادن استان خراسان در سال 83
منابع
- مقدمه اي بر كارآفريني، هيئت نويسندگان، سيامك نطاق، ناشر: بصير، 1376.
- كارآفريني (جلد اول)، رابرت دي. هيستريچ و مايكل پي. پيترز، سيد عليرضا فيض بخش و حميدرضا
تقي ياري، انتشارات علمي دانشگاه صنعتي شريف.
- سازمانهاي كارآفرين، جليل صمدآٌقايي، ناشر: مركز آموزش مديريت دولتي، 1378.
- کارخانه سیمان بجنورد و کليه کارکناني که ما را در تهيه اين پروژه ياري نمودند سپاسگزاريم
شرکت سيمان بجنورد(سهامي عام) | شرکت سيمان بجنورد(سهامي عام) | شرکت سيمان بجنورد(سهامي عام) |
| | |
اطلاعات کلي شرکت | اطلاعات کلي شرکت | اطلاعات کلي شرکت |
شماره ثبت : | شماره ثبت : | 56204 |
تاريخ تاسيس: | تاريخ تاسيس: | 23 ارديبهشت ماه 1364 |
سال بهره برداري: | سال بهره برداري: | 26 فروردين 1378 |
محل شرکت : | محل شرکت : | تهران خيابان استاد مطهري، خيابان ميرعماد، خيابان چهاردهم، شماره 16 |
آدرس کارخانه : | آدرس کارخانه : | خراسان، کيلومتر 37 جاده بجنورد - شيروان |
کد پستي : | کد پستي : | 1587843613 |
تلفن,فکس: | تلفن,فکس: | تلفن کارخانه : 05842231950 تلفن شرکت : 0218759571، 0218754424
فکس کارخانه : 05842230666 فکس شرکت : 0218739042 |
آدس اينترنتي: | آدس اينترنتي: | www.bojnourdcement.com |
فعاليت اصلي شرکت | فعاليت اصلي شرکت | فعاليت اصلي شرکت |
طبق ماده 3 اساسنامه | احداث کارخانه - خريد ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز - خريد و احداث هر نوع ساختمان و زمين مورد نياز - سرمايه گذاري در شرکتهاي توليدي و خدماتي و انجام هرگونه معاملات تجاري در حدود موضوع شرکت | احداث کارخانه - خريد ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز - خريد و احداث هر نوع ساختمان و زمين مورد نياز - سرمايه گذاري در شرکتهاي توليدي و خدماتي و انجام هرگونه معاملات تجاري در حدود موضوع شرکت |
ظرفيت اسمي: | 600000 تن | 600000 تن |
محصولات | سيمان تيپ 1 و سيمان تيپ 2 | سيمان تيپ 1 و سيمان تيپ 2 |
توليد : | --------------------------- | --------------------------- |
فروش: | --------------------------- | --------------------------- |
افزايش ظرفيت : | --------------------------- | --------------------------- |
ماشين آلات | | |
وضعيت اشتغال | | |
کارکنان رسمي: | 31 نفر در سال مالي 83-84 | 31 نفر در سال مالي 83-84 |
کارکنان قراردادي: | 309نفر در سال مالي 83-84 | 309نفر در سال مالي 83-84 |
سرمايه | سرمايه | سرمايه |
سرمايه شرکت در تاريخ 1384/07/30 مبلغ 98 ميليون ريال منقسم به 98 ميليون سهم
1000 ريالي ميباشد.
سهامداران عمده : تعداد سهام درصد | سرمايه شرکت در تاريخ 1384/07/30 مبلغ 98 ميليون ريال منقسم به 98 ميليون سهم
1000 ريالي ميباشد.
سهامداران عمده : تعداد سهام درصد | سرمايه شرکت در تاريخ 1384/07/30 مبلغ 98 ميليون ريال منقسم به 98 ميليون سهم
1000 ريالي ميباشد.
سهامداران عمده : تعداد سهام درصد |
شرکت مديريت سرمايه گذارياميد(سهامي عام) 38.937.014 39.73%
شرکت سيمان بجنورد ( سهامي عام) 38.193.755 38/97%
شرکت صنايع سيمان غرب( سهامي عام) 11.219.093 11.45%
شرکت سيمان تهران ( سهامي عام) 2.940.000 3%
شرکت سيمان هگمتان (سهامي عام) 1.968.442 2.01 %
شرکت سيمان هرمزگان(سهامي عام) 1.992.350 2.81%
========================== 98.000.000 100% | شرکت مديريت سرمايه گذارياميد(سهامي عام) 38.937.014 39.73%
شرکت سيمان بجنورد ( سهامي عام) 38.193.755 38/97%
شرکت صنايع سيمان غرب( سهامي عام) 11.219.093 11.45%
شرکت سيمان تهران ( سهامي عام) 2.940.000 3%
شرکت سيمان هگمتان (سهامي عام) 1.968.442 2.01 %
شرکت سيمان هرمزگان(سهامي عام) 1.992.350 2.81%
========================== 98.000.000 100% | شرکت مديريت سرمايه گذارياميد(سهامي عام) 38.937.014 39.73%
شرکت سيمان بجنورد ( سهامي عام) 38.193.755 38/97%
شرکت صنايع سيمان غرب( سهامي عام) 11.219.093 11.45%
شرکت سيمان تهران ( سهامي عام) 2.940.000 3%
شرکت سيمان هگمتان (سهامي عام) 1.968.442 2.01 %
شرکت سيمان هرمزگان(سهامي عام) 1.992.350 2.81%
========================== 98.000.000 100% |
سال 1379 | سال 1379 | ظرفيت تن در سال | ظرفيت تن در سال | نام كارخانه | رديف |
% بازده | توليد | سيمان | كلينكر | نام كارخانه | رديف |
80/101 | 167974 | 171600 | 165000 | آباده | 1 |
82/83 | 1885979 | 2340000 | 2250000 | آبيك - ف | 2 |
00/97 | 669278 | 717600 | 690000 | اردبيل - ا | 3 |
22/110 | 761675 | 717600 | 690000 | اروميه - ف | 4 |
56/83 | 263219 | 327600 | 315000 | استهبان | 5 |
23/71 | 709498 | 1035840 | 996000 | اصفهان | 6 |
66/97 | 161142 | 171600 | 165000 | اكباتان | 7 |
22/88 | 528766 | 624000 | 600000 | ايلام - ت | 8 |
30/103 | 619799 | 624000 | 600000 | بجنورد - ف | 9 |
سال 1380 | سال 1380 | ظرفيت-تن در سال | ظرفيت-تن در سال | نام كارخانه | رديف |
% بازده | توليد | سيمان | كلينكر | نام كارخانه | رديف |
6/112 | 193147 | 171600 | 165000 | آباده | 1 |
0/96 | 2246770 | 2340000 | 2250000 | آبيك - ف | 2 |
8/96 | 694888 | 717600 | 690000 | اردبيل - ا | 3 |
6/116 | 836518 | 717600 | 690000 | اروميه - ف | 4 |
7/92 | 303658 | 327600 | 315000 | استهبان | 5 |
4/85 | 885098 | 1035840 | 996000 | اصفهان | 6 |
0/101 | 173285 | 171600 | 165000 | اكباتان | 7 |
5/101 | 633261 | 624000 | 600000 | ايلام - ت | 8 |
4/106 | 663626 | 624000 | 600000 | بجنورد - ف | 9 |
دوازده ماهه سال 1381 | دوازده ماهه سال 1381 | ظرفيت - تن در سال | ظرفيت - تن در سال | نام کارخانه | رديف |
% بازده | توليد | سيمان | كلينكر | نام کارخانه | رديف |
50/104 | 179315 | 171600 | 165000 | آباده | 1 |
11/101 | 2365904 | 2340000 | 2250000 | آبيك - ف | 2 |
40/106 | 763544 | 717600 | 690000 | اردبيل - ا | 3 |
28/126 | 906155 | 717600 | 690000 | اروميه - ف | 4 |
60/94 | 306633 | 327600 | 315000 | استهبان | 5 |
62/92 | 959375 | 1035840 | 996000 | اصفهان | 6 |
06/91 | 156263 | 171600 | 165000 | اكباتان | 7 |
37/97 | 607605 | 624000 | 600000 | ايلام - ت | 8 |
37/111 | 694945 | 624000 | 600000 | بجنورد - ف | 9 |
---- | 45860 | 0 | 0 | بوشهر | 10 |
مصرف | بازده | توليد | توليد | ظرفيت | ظرفيت | نام كارخانه | رديف |
مصرف | بازده | سيمان | كلينكر | سيمان | كلينكر | نام كارخانه | رديف |
215690 | 76/124 | 264080 | 193170 | 171600 | 165000 | آباده | 1 |
2350038 | 06/101 | 2364920 | 2188385 | 2340000 | 2250000 | آبيك - ف | 2 |
788097 | 28/115 | 827272 | 753043 | 717600 | 690000 | اردبيل - ا | 3 |
929195 | 29/105 | 926416 | 882383 | 879840 | 846000 | اروميه - ف | 4 |
321399 | 73/96 | 316881 | 305210 | 327600 | 315000 | استهبان | 5 |
1005360 | 76/96 | 1002326 | 919070 | 1035840 | 996000 | اصفهان | 6 |
149700 | 58/89 | 153719 | 155545 | 171600 | 165000 | اكباتان | 7 |
589270 | 96/91 | 573808 | 568459 | 624000 | 600000 | ايلام - ت | 8 |
697890 | 76/112 | 703593 | 673803 | 624000 | 600000 | بجنورد - ف | 9 |
نام دستگاه | نوع | ظرفيت | مدل | نام سازنده | تعداد |
آسياب سنگ | چكشي | 800 t/h | Mammut crasher | O & K | 1 |
اسياب مواد خام1 | گلوله اي | 200 t/h | Ball mill | O & K | 1 |
پيش گرمكن 1 | 4 مرحله اي SP | | | سپروسيم روماني | 1 |
كوره 1 | دوار | 2000 t/d | دوار 3 ايستگاهه | سپروسيم روماني | 1 |
كولر 1 | گريت كولر | 2400 t/d | - | سپروسيم روماني | 1 |
آسياب سيمان 1 | گلوله اي | 65 t/h | Ball mill | O & K | 1 |
آسياب سيمان 2 | گلوله اي | 65 t/h | Ball mill | O & K | 1 |
| سال مالي 83-82 | سال مالي 82-81 |
| نفر | نفر |
کارکنان دائم | 34 | 37 |
کارکنان موقت | 309 | 299 |
| 343 | 336 |
دارائي | نرخ | روش |
ساختمان و مستحدثات | 7.8.10 درصد 10 ساله | نزولي |
ماشين آلات و تاسيسات | الف) 10.12.15.25.35 درصد
ب ) 4.5.8.10.15 ساله | خط مستقيم نزولي |
وسايط نقليه | 25.30.35 درصد | خط مستقيم نزولي |
اثاثيه اداري و منصوبات | 10 ساله | خط مستقيم |
ابزار آلات و قالبها | الف) 4.8.10.15 ساله
ب ) 10.12.15.25.30.100 درصد | خط مستقيم نزولي |
| 30/4/84 | 30/7/83 |
| ريال | ريال |
موجودي نقدي ريالي | 12.432.409.538 | 6.263.985.255 |
موجودي نقدي ارزي | 1.625.839.726 | 1.807.119.095 |
| 14.058.03.264 | 8.071.104.350 |
| 30/7/84
ريال | 30/7/83
ريال |
حسابجاري نزد بانک سپه ( 45/178307 دلار) | 1.563.756.336 | 1.807.119.095 |
نزد صندوق (700 دلار و 9/504 يورو) | 62.137.390 | ------- |
| 1.625.893.726 | 1.807.119.095 |
| 30/7/84
ريال | 30/7/83
ريال |
سپرده هاي سرمايه گذاري کوتاه مدت نزد بانکها | 10.281.771.767 | 3.248.826.507 |
اوراق مشارکت ( با نرخ 17% در سال ) | 33.399.000.000 | 16.699.000.000 |
سرمايه گذاري در سهام ساير شرکتها | 33.109.537.539 | 19.939.401.715 |
| 76.790.309.306 | 39.887.228.222 |