پیشگفتار
چند سال قبل از حکومت رضاخان در زمانی که مستشاران نظامی سوئدی در ایران بودند در اداره نظمیه آن روز شعبه ای به نام تامین عبور و مرور تاسیس گردیداین شعبه در ضلع چپ خیابان باب همایون با 20 افسر و درجه درا یونیفرم پوش که وظیفه آن نظم و ترتیب 500 ارابه و درشکه که جزو وسایل نقلیه آن روز تهران بود تشکیل شدمامورین موظف بودند درشکه هایی را که بر خلاف نظامنامه ، چراغ فنر و صندلی نداشتند از کار باز دارند . در ضمن طبق نظامنامه رانندگان درشکه های عمومی باید دارای نشان و تصدیق باشند و این تصدیق حتما باید ممهور به مهر و امضا رئیس شعبه تامین عبور و مرور باشد چهار سال بعد برای اولین بار اتومبیل هایی از نوع سواری فورد و چند دستگاه اتوبوس با اطاق های فابریکی از نوع شورولت وارد تهران شد . در زمان حکومت رضاخان با زیادشدن تعداد اتومبیل شعبه تامین عبور و مرور که زیر نظر نظمیه بود تحت نظر شهربانی آن وقت قرار گرفت. مدتی بعد کمپانی های بزرگ مشغول وارد کردن تعداد زیادی اتوبوس ، اتومبیل باری ، اتومبیل سواری در ایران شدند و این شعبه تبدیل به دایره گشت شد و دو نفر متخصص فرانسوی به نام های پطروس و وایر جهت معاینه اتومبیل و آزمایش رانندگی و دادن گواهینامه به رانندگان استخدام شدند این دو نفر تابلوهایی را که بر گرفته از علائم راهنمایی و رانندگی در خارج از کشور بود نظیر تابلوایست ، آزادی راه ، ممنوعیت راه ، سرعت سیر و توقف را تهیه و به مامورین تعیلم دادند . پاسبان هایی را که جهت فرمان دادن انتخاب کردند همه افراد قد بلند ، رشید و تعلیم یافته ای بودند که با یونیفرم تمیز و زیبا بر سر چهار راه ها و به خصوص میادین تهران ( میدان حسن آباد ،چهار راه مخبر الدوله ، بازار ، چهار راه سید علی) با سوت و دست کش های و کفیگرک سفید به اتومبیل ها و درشکه ها فرمان می دادند و این قضیه و این قضیه در ابتدا برای مردم آن چنان تازگی داشت که مردم دسته دسته برای تماشا می رفتند و ساعت ها آژان ها و فرمان دادن آنها را تماشا می کردند.اکنون با گذشت نزدیک به یک صد سال آن شعبه کوچک در نظمیه به نام تامین عبورو و مرور ، به دلیل پیشرفت جوامع بشری و استفاده روز افزون از اتومبیل تبدیل به سازمانی گسترده به دانش روز و تجهیزات مدرن و پیشرفته و هزاران نیروی متخصص و تحصیلکرده به نام معاونت راهنمائی و رانندگی زیر نظر نیروی انتظامی ایران فعالیت می نماید که وظایف و فعالیت آن به شرح زیر است :کلیه وظایف مرتبط با امور حمل و نقل و ترافیک شهری شامل ، کنترل تنظیم و تسهیل عبور و مرور کنترل معاینه فنی وسیله نقلیه ، امور مربوط به تصادفات ، اجرائیات و اخذ جرائم رانندگی ، آموزش همگانی و سایر مواردی که به موجب قوانین و مقررات به عهده نیروی انتظامی واگذار شده یا خواهد شد .
از جهت آنکه جان انسانها به علت عدم رعایت موارد راهنمائی و راهنمائی به راحتی از دست می رود و بیشتر این موارد بر اساس سرعت زیاد و بیش از حد بوده در همین راستا با تاسیس آموزشگاه راهنمایی و رانندگی تلاش شده تا بتوان در حد امکان جان انسانها و بویژه کودکان و سالمندان و افراد ناتوان را نجات داد .
مقدمه :
افزایش جمعیت، رشد شهر نشینی و تمایل به مهاجرت به شهرها موجب رشد بی رویه شهرها شده است و به تبع آن مسافت مسافرت های درونشهری شهروندان افزایش یافته و آنان را ناگزیر به استفاده از وسایل نقلیه موتوری نموده است. از دیگر سو، فرسودگی ناوگان محدود حمل و نقل عمومی موجب عدم تمایل افراد به استفاده از این گونه وسایل شده و موجبات استفاده وسیع تر از وسایل نقلیه شخصی را فراهم میآورد.
از طرف دیگر، با توجه به عدم وجود فرهنگ صحیح ترافیک در سطح کلانشهرها و رعایت نشدن آیین نامه رانندگی که ناشی از ناکافی بودن آموزش عملی رانندگی پیش از صدور گواهینامه است، شاهد اتلاف وقت شهروندان در ساعات پرازدحام رفت و آمد هستیم که منجر به تحمیل هزینه های بسیار سنگینی بر اقتصاد ملی میگردد. علاوه بر این مطلب، رعایت نکردن اصول صحیح رانندگی، موجب شده است آمار تصادفات رانندگی ایران، بالاترین رتبه را در بین ملل جهان کسب کند. چنانکه مطابق آمار رسمی در سال 1380 بیش از هفده هزار نفر از هم میهنانمان در تصادفات رانندگی جان باخته اند.
مطالب فوقالذکر لزوم آموزش کامل و صحیح رانندگی برای متقاضیان دریافت گواهینامه رانندگی را آشکار میسازد. ضمن اینکه با توجه به ترکیب جوان جمعیت کشور و تعداد زیاد این متقاضیان از یک سو و قوانین نوین اداره راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی مبنی بر آموزش اجباری رانندگی در آموزشگاهها برای صدور گواهینامه توسط این اداره و یا آموزشگاههای رانندگی از دیگر سو، بازده مناسب اقتصادی برای این فعالیت متصور است. همچنین با عنایت به نرخ بیشتر دختران در دوره های آموزشی این آموزشگاهها ، اجرای چنین طرحی در قالب تعاونی های بانوان دارای مزیت بیشتری خواهد بود.
طرح مساله
تاسیس آموزشگاه راهنمایی و رانندگی تلاش شده تا بتوان در حد امکان جان انسانها و بویژه کودکان و سالمندان و افراد ناتوان را نجات داد .
روش تحقیق
این پروژه به بررسی اهمیت آموزشگاه راهنمایی و رانندگی در کشور با جمع آوری و تهیه این پروژه از طریق اداره راهنمایی و رانندگی از آموزشگاه های مختلف ومطالبی از سایتهای اینترنت سئوالاتی از مردم و با بررسی به بخش مالی این طرح و نتیجه گیری از طرح پیشنهادی مورد بررسی و جمع آوری گردد .
فرضیات تحقیق
اهمیت اموزشگاه راهنمایی و رانندگی
تاثیر افزایش جمعیت بر آموزشگاه راهنمایی و رانندگی
3 – میزان درآمد طرح موسس در قبال شهریه افراد
تاریخچه آموزشگاه
این آموزشگاه واقع در شیراز بلوار عدالت جنوبی آخرین ایستگاه عادل آباد انتهای 16متری کوچه طالقانی قراردارد که در تاریخ 1385 به نام آموزشگاه آریا تاسیس شده است .
شرایط و تعداد نوبت کاری :
* این مرکز در تمام روزهای سال به جز ایام تعطیلی مشغول به فعالیت می باشد . به علت حساسیت کار و برای جلوگیری از ضرر و زیان فعالیت به صورت یک شیفت 8 ساعته می باشد و در این مقدار حداکثر بهره بری از کار می شود . و در کنار این مدت یک نفر بطور مستمر در این مرکز مراقب اوضاع می باشد .
معرفی خدمات طرح :
*خدمات این واحد آموزش رانندگی و صدور گواهینامه پایه 2 و کاهش مشکلات رانندگی می باشد .
* جامعه مراجعه کننده داخلی هستند . به علت استقبال از این فعالیت و نیز احتیاج جامعه به این بخش جواب خوبی را میدهد .
نحوه بازاریابی و کسب و تجارت و افزایش سود در کار آفرینی
بازار یابی در کسب و کار امروز یک امر ضروری است ودر مو قعیت ساز مانها نقش اساسی ایفا می کند.بازاریابی به فروش از طریق ویزیتوری یا تهیه آگهی های تبلیغاتی محدود نمی شود و مفهوم بسیار جامع تری دارد و به همین دلیل گفته می شود تفکر بازار یابی باید در کلیه ی بخش ها و فرایند های سازمانی نفوذ کند و مورد توجه قرار گیرد.خلق نام تجاری مناسب ، تبلیغات مناسب ، توجه به تغیر دائم در نیازها ودر نهایت بهره گیری ازفناوری روز از الزامات اساسی است.بازاریابی نتیجه ناگزیرو دوری ناپذیر وضروری سرمایه داری است.البته این بدان معنا نیست که بازاریابی تنها به کشورهای دارای نظام سرمایه داری محدود می شود ، تکنیک های بازاریابی در تمام نظامهای سیاسی و بسیاری از جنبه های زندگی کاربرد دارد.
روشهای بازاریابی و تبلیغات
1- بازار یابی :
بازاریابی اثر بخش به عنوان ساختن چیزی که بتواند بفروشد و نه فروش آنچه که می توانید بسازید تعبیر می شود.
سازمانهایی که آنجه را که تولید می کنند می فروشند محصول مدار هستند یعنی ابتدا محصول را تولید می کنند و سپس برای محصولات خود به دنبال مشتری هستند و به بازار یابی بعنوان وسیله ای برای ترغیب مشتریان به خرید می نگرند. موفق ترین سازمانها آنهایی هستند که آنجه را که می توانند بفروشند تولید می کنند ، آنها مشتری مدار هستند یعنی در پاسخ به نیازهای مشتری محصولات و خدمات خود را عرضه می کنند.
در نتیجه بازاریابی را می توان ، به عنوان فعالیتی لازم برای تطبیق کالاها با نیازها و خواسته های بازار تعریف کرد و بازاریابی فعالیت هایی چون برنامه ریزی و قیمت گذاری و توزیع تبلیغات و معرفی محصولات را شامل می شود.
شر کتها در زمینه بازار یابی سه دسته اند :
1) شرکت های پیشرو
2) شرکت های پیرو
3) شرکت های ایستا
شرکت های پیشرو:
شر کتی فعال است ودرک درستی از بازار یابی دارد.در تحقیقات و رشد محصولات سرمایه گذاری می کند و راهکارهای بد یهی ارائه می دهد.
شرکت های پیرو:
خالی از هرگونه روحیه جسورانه است ممکن است موفق شود اما امکان موفقیت خیلی کم است چون تمایلی به خطرپذیری ندارد و ترجیح می دهد خود را به خطر نیاندازد و برای انتخاب راه منتظر بازار می ماند.
شرکت های ایستا:
همواره به یک شکل کار خود را ادامه می دهدو دلیلی برای تغیر ندارد و منزوی و بی تفاوت است.
ابزار اصلی تشکیل دهنده ی بازار یابی به چهار P معروفند :
1) محصولات product
2) قیمت price
3) مکان place
4) تبلیغات promation
یعنی بازاریابی شامل طراحی و تولید محصول به شکلی که نیاز مصرف کننده را رفع کند. تعیین قیمت واقعی یعنی قیمتی که علاوه بر تضمین سود مشتری را راضی نگه دارد. عرضه محصولات در مکان مناسب (جایی که مشتریان بتوانند محصول را بخرند).تبلیغات برای تشویق مشتری ها برای خرید محصول است.اجزای تشکیل دهنده این آمیزه در تمام سازمان ها مشابه است و تنها نسبت آنها متفاوت است.برای مثال در جایی که قیمت برای مشتریان اهمیت زیادی دارد این قیمت است که بر آمیزه تسلط دارد.
قیمت پایین در اغلب موارد نشانگر کیفیت پایین محصول است ومشتریان یک محصول را به دلیل ارزانی آن نمی خرند آنها به خاطر نیاز خود خرید می کنند. توجه خود را به فروش مبتنی بر ارزش معمطوف کنید نه فروش بر مبنای قیمت.
2- تبلیغات :
شما از چه طریقی به مردم اطلاع میدهید و تبلیغات خود را انجام میدهید؟
ما یک یا دو نفر را انتخاب میکنیم تا در سرتاسر کشور برگههای تبلیغاتی را پخش کنند و مردم از طریق این برگههای تبلیغاتی میتوانند با شماره تلفن تماس بگیرند و با مراجعه به آن برگه به مرکز آموزشی مراجعه کرده . در ضمن ما در ایام عید نیز با پخش سر رسید و تقویم تبلیغاتی را انجام میدهیم که مسمر ثمر می باشد . گاهی وقتها نیز با چاپ آگهی در روزنامه و یا مجلات اقدام به تبلیغات می کنیم . هرچند که تبلیغات از طریق رادیو و تلوزیون کمی گران می باشد ولی برای پیشرفت در کار و فروش محصولات گاهی وقتها به این دو رسانه متوسل شده و از این طریق به تبلیغات دست می زنیم . در مورد بازاریابی نیز از طریق روزنامه و با درج آگهی مبنی بر اینکه به چند بازاریاب نیاز داریم این افراد را پس از تست انتخاب کرده و آنها را به صورت در صدی یا پورسانتی به کار می گیریم تا هم آنها بیکار نباشند و هم محصولات ما با قیمت مناسب به فروش برسد .
ما يك يا دو نفر را انتخاب ميكنيم تا در سرتاسر كشور برگههاي تبليغاتي را پخش كنند و مردم از طريق اين برگههاي تبليغاتي ميتوانند با شماره تلفن تماس بگيرند و با مراجعه به آن برگه به مرکز آموزشی مراجعه کرده . در ضمن ما در ايام عيد نيز با پخش سر رسيد و تقويم تبليغاتي را انجام ميدهيم كه مسمر ثمر مي باشد . گاهي وقتها نيز با چاپ آگهي در روزنامه و يا مجلات اقدام به تبليغات مي كنيم . هرچند كه تبليغات از طريق راديو و تلوزيون كمي گران مي باشد ولي براي پيشرفت در كار و فروش محصولات گاهي وقتها به اين دو رسانه متوسل شده و از اين طريق به تبليغات دست مي زنيم . در مورد بازاريابي نيز از طريق روزنامه و با درج آگهي مبني بر اينكه به چند بازارياب نياز داريم اين افراد را پس از تست انتخاب كرده و آنها را به صورت در صدي يا پورسانتي به كار مي گيريم تا هم آنها بيكار نباشند و هم محصولات ما با قيمت مناسب به فروش برسد .
نمونه برنامه زمانبندی برای 15ماه آتی
بسمه تعالي
تقاضانامه
خواهشمند است مطابق طرح پيشنهادي پيوست با صدور جواز تاسيس براي احداث يك آموزشگاه راهنمايي و رانندگي موافقت فرمائيد ضمنا جزوه مقررات و گردش كار صدور مجوزها را مطالعه نموده متعهد و ملزم به رعايت كليه مفاد آن مي باشم .
عنوان طرح: آموزشگاه راهنمايي و رانندگي
محل اجراي طرح :
ب : حقوقي:
مشخصات متقاضيان
حقيقي
خلاصه طرح
سرمايه گذاري مورد نياز طرح
الف – سرمايه ثابت
1- مكان مورد نياز طرح ، شامل يك باب آپارتمان با كاربري اداري به مساحت تقريبي 50 متر مربع ميباشد كه ارزش هر مترمربع آن چهار ميليون ريال وهزينه كل خريد محل 200 ميليون ريال برآورد ميشود.
2- تجهيزات فني :
3- اثاثيه اداري :
4- وسايل نقليه :
ارقام به ميليون ريال
5- هزينه هاي قبل از بهره برداري :
جمع كل سرمايه گذاري ثابت
ب- سرمايه در گردش :
1- ملزومات اداري و آموزشي :
شامل جزوات آموزشي و نرم افزارهاي اداري مورد استفاده ،انواع كاغذ هاي مورد استفاده در دستگاه پرينتر ، كاغذ هاي سربرگ دار و يادداشت ، انواع نوشـــت افزاردفتــري، تونر دســتگاه پرينتركلا بالغ بر 2 ميليون ريال در سال ميباشد.
2- سوخت و انرژي :
3- حقوق و دستمزد :
( ارقام به ميليون ريال )
4- هزينه استهلاك :
( ارقام به ميليون ريال )
5- هزينه نگهداري و تعميرات :
( ارقام به ميليون ريال )
جدول هزينه هاي جاري طرح
سرمايه در گردش
جدول كل هزينه هاي طرح
برآورد هزينه هاي عملياتي و غير عملياتي:
درآمد طــرح :
*- تعداد جلسات آموزشي دوره عملي با توجه به قوانين اداره راهنمايي و رانندگي در نظر گرفته شده است. همچنين با توجه به فعاليت آموزشگاههاي رانندگي در ايام تعطيل ، سي روز تعطيلي در سال فرض شده است. ضمن اينكه آموزش آيين نامه نيز مطابق با قوانين جاري ، اجباري بوده و مستقيما توسط افسران راهنمايي و رانندگي در محل آموزشگاه انجام ميپذيرد.
پيشبيني مالي طرح
محاسبه دوره بازگشت سرمايه:
محاسبه نقطه سر به سر:
( ارقام به ميليون ريال )
محاسبه كارمزد وام :
( ارقام به ميليون ريال )
جدول بازپرداخت اصل و كارمزد تسهيلات
چارت تشکیلاتی
نمودار سود و زيان طي يك دوره 2 ساله
نتیجه گیری
نتیجه می گیریم که از جهت آنكه جان انسانها به علت عدم رعايت موارد راهنمائي و راهنمائي به راحتي از دست مي رود و بيشتر اين موارد بر اساس سرعت زياد و بيش از حد بوده در همين راستا با تاسيس آموزشگاه راهنمايي و رانندگي تلاش شده تا بتوان در حد امكان جان انسانها و بويژه كودكان و سالمندان و افراد ناتوان را نجات داد . و با توجه به عدم وجود فرهنگ صحيح ترافيك در سطح كلانشهرها و رعايت نشدن آيين نامه رانندگي كه ناشي از ناكافي بودن آموزش عملي رانندگي پيش از صدور گواهينامه است، شاهد اتلاف وقت شهروندان در ساعات پرازدحام رفت و آمد هستيم كه منجر به تحميل هزينه هاي بسيار سنگيني بر اقتصاد ملي ميگردد. علاوه بر اين مطلب، رعايت نكردن اصول صحيح رانندگي، موجب شده است آمار تصادفات رانندگي ايران، بالاترين رتبه را در بين ملل جهان كسب كند. چنانكه مطابق آمار رسمي در سال 1380 بيش از هفده هزار نفر از هم ميهنانمان در تصادفات رانندگي جان باخته اند.
مطالب فوقالذكر لزوم آموزش كامل و صحيح رانندگي براي متقاضيان دريافت گواهينامه رانندگي را آشكار ميسازد و نیروهای متخصص راهنمایی و رانندگی می توانند نقش مثبتی در ارتقا فرهنگ ترافیک داشته باشند. این نیروها می توانند از طریق برگزاری کلاسهای آموزشی، تهیه برنامه های تلویزیونی، برگزاری سمینارها و چاپ نشریات به آموزش قوانین ترافیک بپردازند.
نهایتا از آموزش برنامه های مورد نظر، لازم است با نظر خواهی از اقشار مختلف، تاثیر و کارآیی طرح را بررسی نمود تا بتوان از این طریق نقاط ضعف طرح را جبران نمود و در جهت بهینه کردن طرح حرکت کرد.
منابع
واحد های آموزش راهنمایی و رانندگی
سایت اینترنتی راهنمایی و رانندگی کشور
سایت اینترنتی وزارت تعاون
سایت کارآفرین
ماه
برحسب اولویت زمانها | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
جمع اوری اطلاعات | | | | | | | | | | | | |
تعیین مراحل اجرای کار | | | | | | | | | | | | |
انتخاب افراد | | | | | | | | | | | | |
تامین تجهیزات و براورد هزینه ها | | | | | | | | | | | | |
انام تحقیقات بازاریابی | | | | | | | | | | | | |
براورد سود و میزان تولید | | | | | | | | | | | | |
تقسیم کار بین افراد | | | | | | | | | | | | |
طراحی خط تولید | | | | | | | | | | | | |
شروع خط تولیذ | | | | | | | | | | | | |
ارزیابی محصول | | | | | | | | | | | | |
اصلاح خط تولید | | | | | | | | | | | | |
فروش محصول | | | | | | | | | | | | |
میزان سود و زیان | | | | | | | | | | | | |
استان: فارس | شهرستان: شيراز | بخش: - | روستا: - |
نام شركت | نوع شركت | شماره ثبت | محل ثبت | تاريخ ثبت |
آموشگاه رانندگي آريا | توليدي | - | - | - |
رديف | نام ونام خانوادگي | نام پدر | شماره شناسنامه | ميزان تحصيلات | تجربه |
1 | | | | | |
موضوع طرح : آموزشگاه رانندگي آريا
ظرفيت طرح : 1600 نفر هنرآموز در سال ( ده دستگاه اتومبيل آموزشي )
محل اجراي طرح : قابل اجرا در مناطق شهري سراسر كشور
سرمايه گذاري كـل: 5/920 ميليون ريال
سهم آوردة متقاضي: 5/10 ميليون ريال
سهم تسهيلات: 820 ميليون ريال
دورة بازگشـت سرمايه: چـهارده ماه
اشتغالزايي : سيزده نفر |
رديف | شــرح | تعداد | هزينه واحد | هزينه (ميليون ريال) |
1
2
3 | رايانه روميزي
چاپگر سياه و سفيد ليزرجت
سيستم تامين برق اضطراري (UPS) | 1
1
1 | 4
3
2 | 4
3
2 |
جمــــع | جمــــع | جمــــع | جمــــع | 9 |
رديف | شــرح | تعداد | هزينه (ميليون ريال) |
1
2
3
4
5
6
7
8
9 | ميز و صندلي اداري و ارباب رجوع
كمد و فايل
ميز و صندلي كامپيوتر
صندلي دانشآموزي امدياف 16
صندلي استاد
وايت برد
خط تلفن
گوشي تلفن
ساير ( لوازم رويميز و آبدارخانه) | 1 سري
1 سري
1 دستگاه
12
1
1
2
2
- | 5/1
5/1
5/0
6/0
1/0
4/0
5
5/0
1 |
جمـــع | جمـــع | جمـــع | 1/11 |
شرح | تعداد | ارزش واحد | ارزش كل |
پيكان سواري | 10 دستگاه | 61 | 610 |
جـــــــمـــــــع | جـــــــمـــــــع | جـــــــمـــــــع | 610 |
رديف | شـــرح | هزينه ( ميليون ريال ) |
1 | هزينه تهيه طرح توجيهي و اخذ مجوز | 2 |
جمـــع | جمـــع | 2 |
شـــرح | هزينه ( ميليون ريال ) |
ساختمان
تجهيزات فني
اثاثيه اداري
وسايل نقليه
هزينه هاي قبل از بهره برداري | 200
9
1/11
610
2 |
جــــمــــع | 1/832 |
پيش بيني نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق ) | 6/41 |
جمـــــع كل | 7/873 |
رديف | شــرح | هزينه (ميليون ريال) |
1
2
3
4 | بــرق
تلفـن
بنزين ( و روغن موتور )
شارژ ساختمان | 4
5
54
2 |
جمـــع | جمـــع | 65 |
رديف | شــرح | تعداد | حقوق ماهانه | 23%سهمكارفرما | حقوقسالانه( 14 ماه) |
1
2
3
4 | مدير آموزشگاه
مدير آموزشوبرنامه ريزي
مربي
آبدارچي | 1
1
10
1 | 2/1
1
1
7/0 | 31/3
76/2
6/27
93/1 | 71/17
76/16
6/167
73/11 |
جمـــع | جمـــع | جمـــع | جمـــع | جمـــع | 8/213 |
رديف | شرح | ارزش دارايي | ضريب استهلاك | هزينه استهلاك |
1
2
3
4 | ساختمان
تجهيزات فني
اثاثيه اداري
وسايل نقليه | 200
9
1/11
610 | 5%
20%
10%
20% | 10
8/1
11/1
122 |
جمـــع | جمـــع | جمـــع | جمـــع | 91/134 |
رديف | شرح | ارزش دارايي | ضريب نت | هزينه نت |
1
2
3
4 | ساختمان
تجهيزات فني
اثاثيه اداري
وسايل نقليه | 200
9
1/11
610 | 3%
10%
3%
10% | 6
9/0
33/0
61 |
جمـــع | جمـــع | جمـــع | جمـــع | 23/68 |
رديف | شرح | هزينه كل ( ميليون ريال ) |
1
2
3
4
5
6 | ملزومات اداري
سوخت و انرژي
حقوق و دستمزد
استهلاك
نگهداري و تعميرات
هزينه هاي پيش بيني نشده | 2
65
8/213
91/134
23/68
16/24 |
جــــمــع | جــــمــع | 1/508 |
شرح | هزينه كل ( ميليون ريال ) |
سوخت و انرژي (دوماهه)
حقوق و دستمزد(دوماهه)
تنخواه گردان ( دو ماهه ) | 83/10
63/35
34/0 |
جمع | 8/46 |
رديف | شرح | مبلغ(ميليون ريال) |
1
2
3
4
5
6 | خريد محل كار
تجهيزات فني
لوازم اداري
هزينه هاي قبل از بهره برداري
وسايل نقليه
پيش بيني نشده | 200
9
1/11
2
610
6/41 |
جمع هزينه هاي ثابت | جمع هزينه هاي ثابت | 7/873 |
سرمايه در گردش ( طبق جدول فوق ) | سرمايه در گردش ( طبق جدول فوق ) | 8/46 |
جمع كل هزينه هاي طرح | جمع كل هزينه هاي طرح | 5/920 |
رديف | شرح | مبلغ(ميليون ريال) |
1
2 | استهلاك هزينه هاي قبل از بهرهبرداري ( 4ساله )
هزينه تبليغ و اداري ( معادل 2% مبلغ شهريه ) | 5/0
4/22 |
جمــع | جمــع | 9/22 |
رديف | شــرح | تعداد | شهريه (ريال) | جمـع(ميليونريال) |
1 | شهريه هر ساعت آموزشي عملي*
شهريه دوره آموزش آييننامه | 32000ساعت-نفر
1600نفر | 30000
100000 | 960
160 |
جــمــع | جــمــع | جــمــع | جــمــع | 1120 |
شرح | ميليون ريال |
درآمد طرح | 1120 |
كسر ميشود :
هزينه تمام شده | 1/508 |
سود ناويژه | 9/611 |
كسر ميشود:
هزينه هاي اداري | 4/22 |
سود عملياتي | 5/589 |
استهلاك هزينه هاي قبل از بهره برداري | 5/0 |
سود ويژه قبل از كسر ماليات | 589 |
دوره بازگشت سرمايه = 13/1 سال (تقريبا معادل چهارده ماه ) |
شــرح | هزينة متغير | هزينة متغير | هزينة ثابت | هزينة ثابت | هزينة كــل |
شــرح | مبلغ | درصد | مبلغ | درصد | هزينة كــل |
مــلزومات اداري | 2 | 100 | - | - | 2 |
حقوق و دستـمزد | 8/74 | 35 | 139 | 65 | 8/213 |
سوخت و انـرژي | 52 | 80 | 13 | 20 | 65 |
تعمير و نگهداري | 58/54 | 80 | 65/13 | 20 | 23/68 |
اســـــتــــهلاك | - | - | 91/134 | 100 | 91/134 |
هزيـنه هاي اداري | 4/22 | 100 | - | - | 4/22 |
استهلاك قبل ازبهره برداري | - | - | 5/0 | 100 | 5/0 |
پيش بينـــي نشده | 54/20 | 85 | 62/3 | 15 | 16/24 |
جمـــع | 32/226 | - | 68/304 | - | 531 |
1) عقد مشاركت مدني:
مبلغ قرارداد
مدت قرارداد
نرخ كارمزد
كارمزد عقد مشاركت مدني | 820 ميليون ريال
سه ماه
19%
95/.38 ميليون ريال |
2) عقد فروش اقساطي:
مبلغ قرارداد
مدت قرارداد
كارمزد تسهيلات
كارمزد عقد فروش اقساطي
كل كارمزد تسهيلات
كارمزد سالانه
اصل تسهيلات سالانه | 95/858 ميليون ريال
33 ماه
19%
4/224 ميليون ريال
35/263 ميليون ريال
76/95 ميليون ريال
18/298 ميليون ريال |
شرح | سال اول | سال دوم | سال سـوم |
بازپرداخت اصل تسهيلات | 63/223 | 18/298 | 18/298 |
كارمزد تســهيلات | 82/71 | 76/95 | 76/95 |
جمـــع | 45/295 | 94/393 | 94/393 |