تاریخچه و اهمیت موضوع
بشر در هر مرحله از زندگی خود نیاز به تغذیه دارد. در زمان های اولیه انسان ها مواد اولیه را اکثرا به صورت خام استفاده می کردند. در دوره های بعد با پیشرفت تکنولوژی تغذیه انسان دچار تغییر و تحول شد .
امروزه نیز با صنعتی شدن اکثر کشور ها و کمبود وقت به دلیل شاغل بودن افراد ترجیح می دهند از روشی استفاده کنند که در حداقل زمان نیاز تغذیه خویش را تامین نمایند .
در این مواقع بیشتر بیشتر از کنسرو جات و مواد نیمه آماده استفاده می کنند تا هم کمبود وقت را جبران کنند و هم در همه فصول از مواد غذایی دلخواه استفاده نمایند .
در این میا کارخانجات کشت و صنعت وظیفه بزرگی را به عهده دارند از طرفی در کشود های جوان و نوپا که کمبود شغل یکی از معضلات اجتماعی می باشد باعث اشتغال نیروی انسانی در رده های تخصصی و پایین تر می شود .
در استان گلستان به دلیل موقعیت مطلوب جغرافیایی و فیزیکی و آب و هوایی مواد او لیه این نوع کارخانه جات به وفور یافت می شود .
به خاطرنقش های مهم ذکر شده فوق ترجیح دادیم به عنوان یک کار آفرین عملکرد و فعالیت یک نمونه از کارخانجات کشت و صنعت را بررسی نماییم .
تاریخچه و مشخصات کلی شرکت کشت و صنعت :
شرکت کشت و صنعت در تاریخ 21/12/1351 تأسیس شده است و در تاریخ 7/12/1355 پروانه بهره برداری آن به امضاء وزارت صنایع و کشاورزی وقت تحت عنوان « کشت و صنعت » صادر گردیده است ومرکز اصلی آن در گرگان و فعالیت اصلی آن بر اساس ماده3 اساسنامه عبارت است از انجام کلیه عملیات مربوط به کشت و صنعت انجام هرگونه فعالیتهای مربوط به تولید ، تبدیل و عرضه و فروش محصولات اصلی و فرعی و همچنین بهره برداری از سردخانه به ظرفیت 3 هزار تن است .
این واحد در مجموعه گروه تولیدی دشت مرغاب ( یک و یک ) در قبل از انقلاب اسلامی متعلق به بخش خصوصی بوده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا سال 1366 در اختیار سازمان صنایع ملی ایران قرار داشته و در حال حاضر سهامی عام
می باشد .
موقعیت مکانی شرکت کشت و صنعت گرگان در مسیر جاده ارتباطی مازندران خراسان در شهرستان گرگان واقع شده است که کل مساحت آن 108265 مترمربع و کل مساحت زیربنایی آن 16700 مترمربع بوده که شامل بخشهای اداری ، تولیدی ، خدماتی ، انبار و سردخانه می شود .
ظرفیت اسمی تولید کشت و صنعت گرگان بالغ بر پانزده هزار تن در سال بوده که با تولید محصولات متنوع که تا بیست و پنج نوع را شامل می گردد ، در فصول مختلف سال صورت می گیرد .
از آنجا که اساسنامه شرکت به عنوان اوراق بهادار شرکت محسوب می شود و به صورت محرمانه می باشد طبق آیین دادرسی خروج اساسنامه از شرکت به منزله انزوا شرکت می شود به دین لحاظ از ارائه اساسنامه شرکت و موارد ذکر شده در آن خودداری شد
برنامه ریزی
فعالیت های آینده امری بسیار حیاتی بوده وبدون چنین برنامه ریزی هایی ادامه فعالیت مستمر یک سازمان میسر نخواهد شد.اداره یک واحد تجاری در شرایط اقتصادی پویای امروز وظیفه ی پیجیده ودشواری است مدیران هر مرحله از عملیات,باید واحد خود را از قبل و به دقت طرح ریزی نموده و با اعمال روش های کنترل ا زاجرای دقیق و به موقع اّن اطمینان حاصل نمایند.
اجرای وظایف طرح ریزی و کنترل نیز با تقسیم کار و ارجاع مسؤلیت ها به دوایر و بخش های مختلف انجام می پذیرد. بدین منظور برای دستیابی به اهداف تعیین شده و اجرای طرح ها بودجه درقالب بخش های مالی و صنعتی طراحی و مورد اجرا گذارده خواهد شد.
بودجه طراحی شده به گروههای زیر تقسیم گردیده است:
1.بودجه عملیاتی
2.بودجه سرمایه ای
3.بودجه نقدی
بودجه عملیاتی:
بودجه عملیاتی که درواقع محور نظام بودجه میباشد از طریق محاسبه قیمت تمام شده تولیدات(صنعتی و مزرعه ) و خدمات بر اساس پیش بینی مقدار تولید 11500تن و مصرف مواد اولیه و هزینه ها بر اساس آن ا زیک طرف ودرآمد شرکت بر اساس پیش بینی مقادیر فروش محصولات صنعتی و مزرعه و خدمات از طرف دیگر, حاصل عملکرد یک دوره بودجه را در قالب سودوزیان منعکس می نماید.
بودجه سرمایه ای:
بودجه سرمایه ای منعکس کننده و براآورد مجموع مخارجی است که پیش بینی می شود در دارایی های ثابت سرمایه گذاری شود.اقلام سرمایه ای که برای آنها بودجه در نظر گرفته شده ممکن است به بیش ا زیک دوره بودجه مربوط شود که در این صورت آن بخش از بودجه پروژه ها که به دوره بودجه مورد نظر ارتباط می یابد تفکیک شده و در بودجه سال مورد نظر درج گردیده است.
بودجه نقدی:
جهت آگاهی مدیران از منابع نقدی و به منظور ایجاد توازن در دریافت و پرداخت شرکت بودجه وضعیت نقدی پیش بینی شده است. دوره ی بودجه مشابه دوره ی بودجه عملیاتی و سالانه و منطبق با آن می باشد. بودجه نقدی به دوره ای سه ماهه تفکیک شده, که سه ماهه اول نیز به دوره های کوتاهتر ماهانه تقسیم شده اند.
تفسیر بودجه:
بودجه به طور کلی عبارت ا ست از بیان مالی و یا مقدار سیاست های شرکت که در طول مدت معینی از زمان آینده عموما یک سال برای حصول به هدف های تعیین شده باید تعقیب شود. این سیاست ها در قالب برنامه ریزی عملیات شرکت ,مخارج سرمایه ای و گردش وجوه مطرح می شوند. تهیه ی بودجه قسمتی از سیستم کنترل بودجه را تشکیل می دهد که خود عبارت ا ست از تهیه ی بودجه ی مربوط به مسؤلیت های مدیران جهت نیل به هدف های تعیین شده و مقایسه نتایج واقعی با برنامه های بودجه شده جهت حصول اطمینان از رسیدن به اهداف و یا ایجاد مبناء برای تجدید ارزیابی آن ها.
منابع مالی :
راه های تامین اعتباراین شرکت به دو صورت انجام می گیرد .
یکی از طریق فروش محصولات تولیدی و دیگری از طریق وام بانکی که به صورت تسهیلات مالی بلند مدت توسط بانک مرکزی داده میشود تسهیلات مالی در صورتی داده می شود که افزایش سرمایه توسط شرکت صورت بگیرد .
اصولا افزایش سرمایه شرکت از طریق تولید محصول جدید امکان پذیر است. بدین صورت که شرکت پروژه محصول جدید را که شامل پیش بینی خط تولید, میزان پرسنل مورد نیاز, مواد اولیه, تجهیزات و ماشین آلات , پیش بینی فروش و بازار یابی و به طور کلی کلیه منابع مورد نیاز جهت پروژه می باشد به بانک مرکزی ارسال می نمایدو بانک نیز پس از بررسی پروژه در صورت تایید آن ( احتمال تایید 90 درصد ) جواز تاسیس و فرم تایید آن را ارسال می نماید که نمونه آن در قسمت ضمائم ( ضمیمه 2 ) آمده است.
تامین نیروی انسانی :
اصولا تامین نیروی انسانی در شرکت های دولتی از طریق آزمون های استخدامی صورت می گیرد بعضی از نیروهای انسانی شرکت از طریق معرفی وزارت صنایع و معادن صورت گرفته است . همچنین به دلیل نوسانات کار در قسمت حمل و نقل از نیروی روز مزد بیرون شرکت استفاده می شود .
نحوه تامین تجهیزات و ماشین آلات :
80 درصد ماشین آلات به دلیل عدم تو لید در داخل کشور از کشورهای خارجی تامین می شود . کشور هایی نظیر سوئد , انگلستان , فرانسه و گاهی نیز آسیای میانه برای خرید ماشین آلات در نظر گرفته شده اند .
ساختار سازمانی شرکت کشت و صنعت گرگان
هیئت مدیره :
تعداد اعضای هیئت مدیره 5 نفر بوده که از میان اساتید دانشگاه ، مدیران صنعتی و کارشناسان مالی و بانکی انتخاب شده اند .
مدیرعامل :
برابر قانون تجارت مدیریت اجرائی شرکت را به عهده دارد و در حال حاضر مدیرعامل شرکت کارشناس شیمی می باشد و از نظر اجرایی مسئول هماهنگ کردن و رهبری سایر بخشها را به عهده دارد
واحد اداری :
این واحد کارهای مربوط به برنامه ریزی و ارائه خط مشی اجرای امور اداری و پرسنلی شرکت ، نظارت بر اجرای قوانین و آیین نامه های پرسنلی و استخدامی و غیره را به عهده دارد .
واحد امور مالی :
این واحد علاوه بر برنامه ریزی و نظارت بر امور قسمتها کلیه اسناد دریافتی و پرداختی و عملیات حسابداری و مالی و تنظیم صورتحسابهای مالی و تنظیم بودجه را بر عهده دارد .
واحد کشاورزی :
شرکت کشت و صنعت گرگان در سطح حدود 165 هکتار از اراضی کشاورزی منطقه گرگان و گنبد به صورت مستقیم اقدام به فعالیتهای کشاورزی با روشهای مکانیزه و روشهای جدید کاشت و برداشت می نماید و از این طریق همه ساله مقداری از مواد اولیه مورد نیاز خود را تأمین می کند .
واحد انبارها :
با توجه به اهمیت نگهداری محصولات در صنایع تبدیلی واحد انبارهای شرکت کشت و صنعت گرگان با مساحت 7450 مترمربع و فضای سردخانه ای با مساحت 2244 مترمربع به ارائه خدمات و تغذیه خطوط تولید و عرضه و تحویل محصولات ساخته شده بر شکبه وسیع پخش سراسری ایران اقدام می نماید .
واحد کنترل کیفی :
بدلیل حساسیت بسیار زیاد مواد غذایی تبدیلی و توجه ویژه به کیفیت ظاهری و باطنی محصولات تولیدی شرکت با به کارگیری نیروی کار ماهر و کارآزموده در واحد کنترل کیفی کلیه مراحل قبل و بعد از تولید را با روشها و دستگاههای جدید آزمایشگاهی کنترل و آزمایش می کند و برای این منظور تعداد 6 کارشناس در رشته های مهندس غذایی ، میکروبیولوژی کشاورزی را به خدمت گرفته است .
واحد تعمیر و نگهداری :
این واحد به منظور سرویس دهی به واحد تولید و به کارگیری تکنولوژی جدید با انجام برنامه های بازسازی و آماده سازی خطوط در جهت افزایش ظرفیت و بقای فعالیتهای فصلی تولید محصولات کار می کند .
واحد تولید :
این واحد کارهای مربوط به تنظیم و ارائه برنامه های تولید و نظارت اجرای عملیات طرحهای توسعه و اصلاح خط تولید هماهنگی با واحدهای دیگر و تولید محصول بر اساس برنامه های پیش بینی شده را به عهده دارد .
واحد تحقیق و توسعه :
این واحد در سال 1371 به عنوان یکی از بخشهای اصلی ساختار سازمانی شرکت کشت و صنعت گرگان به تصویب رسید و آنچه در به وجود آمدن این بخش دارای اهمیت می باشد این است که به نمود بخشیدن به برخی از فعالیتهای تحقیق و توسعه از قبیل برنامه ریزی و اجرای برنامه بازسازی خطوط تولید ، بنیه کارشناسی شرکت از طریق استخدام نیروی متخصص بالا بردن سطح دانش فنی و به انجام رساندن نظرها و ایده های جدید به تأسیس این واحد اقدام گردید .
ازجمله فعالیتهای این واحد درزیرآورده شده است:
1 تحقیق و بررسی انواع نهاده های کشاورزی و نظارت و کنترل شیوه های کاشت ، داشت و برداشت در زمین تحقیقاتی به مساحت 5 هکتار .
2 تحقیق و بررسی در زمینه کیفیت محصولات تولید و تلاش در جهت ارتقاء کیفیت محصولات با استفاده از روشهای جدید .
3 تحقیق و بررسی در خصوص تولید محصولات جدید و تنوع در محصولات جدید با هدف افزایش ظرفیت تولید و کاهش زمان بیکاری و ایجاد اشتغال .
4 تحقیق و بررسی در زمینه بازارهای هدف و تجزیه و تحلیل فرصتهای موجود در بازارهای داخلی و خارجی .
5 تحقیق و بررسی در خصوص وضعیت نیروی انسانی شیوه های جدید آموزش به منظور بالا بردن سطح کیفی و دانش فنی پرسنلی شرکت .
5ـ تحقيق و بررسي در خصوص وضعيت نيروي انساني شيوه هاي جديد آموزش به منظور بالا بردن سطح كيفي و دانش فني پرسنلي شركت .
مواد اوليه:
براي ساخت محصول بايد از موادي كه در طبيعت وجود دارد و يا از موادي كه در
كارخانه هاي ديگر ساخته شده اند استفاده نمود كه به اين نوع مواد ، مواد اوليه مي گويند .
مواد اوليه اين شركت مي تواند انواع سبزيجات ، حبوبات و ميوه جات باشد .
معمولاً قسمت عمده اي از بهاي تمام شد را مواد اوليه تشكيل مي دهند به عبارت ديگر مؤثرترين عامل در قيمت تمام شده مواد مصرفي مي باشد به همين دليل تعيين دقيق مقدار و مبلغ مواد مصرفي از اهميت زيادي برخوردار مي باشد .
محصولات توليدي شركت كشت و صنعت :
توليدات شركت كشت و صنعت با توجه به فصلي بودن مواد اوليه عنوانهاي آنها به تفكيك ماههاي سال به صورت زير مي باشد :
گروه كنسرو سبزيجات و حبوبات :
ـ كنسرو نخود فرنگي ارديبهشت ماه
ـ كنسرو خيار ارديبهشت و خرداد و تير
ـ كنسرو لوبيا سبز خرداد و تيرماه
ـ كنسرو رب گوجه فرنگي تيرومردادوشهريور
ـ كنسرو ذرت شيرين مرداد و شهريور
ـ كنسرو خوارك بادمجان مهر و آبان و آذر
ـ كنسرو ميرزا قاسمي مهروآبان وآذرماه
ـ كنسرو لوبيا چيتي مهر و اسنفد ماه
ـ كنسرو سبزيجات مخلوط كوكتل آبان واسفند ـ كنسرو انواع ماهي آبان واسفند
گروه كمپوت جات :
ـ كمپوت گيلاس تير و مرداد ماه
ـ كمپوت هلو تير و مرداد ماه
ـ كمپوت گلابي مهر و آبان ماه
ـ كمپوت سيب مهر و آبان ماه
گروه مرباجات :
ـ مرباي توت فرنگي ارديبهشت و خرداد
ـ مرباي آلبالو تير و مرداد
ـ مرباي گيلاس تير و مرداد ماه
ـ مرباي گلابي مهر و آبان ماه
ـ مرباي سيب مهر و آبان ماه
ـ مرباي هويچ دي و بهمن ماه
قرار داد با کشتکاران :
شرحي كوتاه از وظايف دايره ي حسابداري كشتكاران (قراردادي) وارتباط آ نبا دواير ديگربه صورت زیر می باشد .
انواع وظايف:
1.قرارداد با كشاورز
2.انجام مراحل قانوني براي ثبت قرارداد
3.نوشتن سند تفضيلي
4.مشخص كردن هر كشاورز باكد مخصوص (با همكاري قسمت كامپيوتر)
5.مراحل ابتدايي تصفيه حساب كشاورز با شركت پس از به پايان رسيدن محصول
همان طوري كه از نام اين دايره معلوم و مشخص است مسؤلين اين دايره ارتباط مستقيم با كشاورز دارند و همان طوري كه از واژه ي قراردادي مشخص است كشاورزان بايد با كمك اين دايره و دايره ي كشاورزي با اين شركت قراردادي را به امضاء برسانندو تعهد كنند كه در قبال قراردادي كه با اين شركت به امضاء رسانيده اند و خدماتي كه اين شركت به كشاورز ارائه مي دهد محصولات خود را در اختيار اين شركت بگذارند.
نوشتن قرارداد:
ابتدا كشاورزان به قسمت (دايره) كشاورزان مراجعه مي كنند و اعلام مي كنند كه حاضر هستند با اين شركت قراردادي را امضاء كنند. بعد از اين كه قرارداد امضاء شد اين قراردادبه دايره ي حسابداري كشتكاران فرستاده مي شود,تا مراحل بعدي در اين دايره انجام شود. بعد ا زآن وظيفه ي اين دايره اين است كه به منظور انجام تعهد كشاورز در موئد مقرر (تحويل محصول )چك هايي (چك تضمين شده) را از كشاورز دريافت كند. اين چك هاي تضمين شده به شركت اطمينان ميدهد كه كشاورز به تعهد خود عمل ميكند. ممكن است كه بعضي از كشاورزان به تعهدات خود عمل كنند و بعضي ازآن ها به تعهدات خود عمل نكنند.كشاورزاني كه به تعهدات خود عمل كنند در روزي كه با شركت تسويه حساب ميكنند چك هاي آن ها به آن ها برگردانده مي شود, ولي اگر كشاورزي به تعهدات خود عمل نكند شركت چك او را نزد بانك به اجرا مي گذارد تا بانك مربوطه مراحل قانوني را انجام دهد.
پس از گرفتن چك ممكن است بعضي از كشاورزان از شركت درخواست بذر كننداين دايره دستور همكاري با كشاورزان را به دايره ي ديگري مي دهد تا بذر در اختيار كشاورز قرار گيرد. در مورد دريافت مبلغ بذر از كشاورز ممكن است كه شخص آن مبلغ را نقدا بپردازد در غير اينصورت شركت در روز تسويه حساب از حساب وي كسر خواهد كرد.
پس از انجام مراحل فوق , دايره ي حسابداري كشتكاران با كمك قسمت كامپيوتر به هر كشاورز كد مخصوص را مي دهد و كشاورز موظف است كه محصولات خود رابا كد ارائه شده ي مخصوص به خود وارد شركت كند. پس از گذشت چند ماه , زماني كه كشاورزان محصولات خود را برداشت كردند و آن را جهت تحويل به كارخانه اوردند, ابتدا قسمت باسكول, وزن خالص محصول را طي چند مرحله محاسبه مي كند و قبضي رابا نام قبض باسكول همراه رسيدي كه تعهد مي كند كشاورز محصول خود را تحويل داده است تهيّه مي كند. در اين رسيد ميزان خالص محصول شخص, ميزان افت محصول, كسورات و وزن نهايي پس از كسر كسورات ثبت مي شود.
در مورد ميزان افت يك محصول پس از تخليه محصول در قسمت آزمايشگاه آزمايش هايي بر روي محصول انجام مي دهند و ميزان مرغوبيت آنها سنجيده ميشود و بعد ازآن ميزان افت آن را اعلام و آن را از وزن خالص كسر كرده و وزن نهايي اعلام مي شود.
سپس اين قبض توسط قسمت انبارها به دايره حسابداري كشتكاران فرستاده ميشود ودر سند مربوطه ثبت مي شود.
سند تفضیلی :
این سند نیز مانند اسناد دیگر مهم ومعتبر است .
نمونه سند تفضیلی در قسمت ضمائم( ضمیمه 1)آمده است .
تولید:
به طور کلی تولید محصول را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
قسمت پذیرش:
در مرحله مواد اولیه مورد نظر برای تولید و به طور کلی مواد اولیه وارده توسط کشاورزان از لحاظ شاخص های سیستم صنایع غذایی مورد آزمایش قرار می گیرند و درجه کیفیت و کمیت آن را می سنجند و در این قسمت درصد افتی را برای آن در نظر می گیرند.
درصد افت یک محصول ، میزان ضایعات مواد اولیه است که از مواد سالم باید جدا شود و مواد اولیه با وزن خالص از یک قسمت به مرحله بعد فرستاده می شوند.
به این تنوع زیاد محصولات تولیدی و همچنین فصلی بودن تولید محصولات در اینجا ما فقط به یک مورد از محصولات تولیدی این کارخانه می پردازیم.
و تولید کنسرو نخود فرنگی را به عنوان محصول مورد نظر انتخاب کردیم زیرا در این فصل کاشت نخود فرنگی که ماده اولیه تین نوع کنسرو است در این مناطق فراوان است.
2. قسمت فریز کردن مواد اولیه:
عمل فریز کردن مواد اولیه به ابن دلیل انجام میگیرد که مواد اولیه مورد نیاز در آینده که در فصل خاصی تولید می شود با این عمل برای همان دوره نگهداری می شود بدون آنکه خاصیت و کیفیت خود را از دست بدهند. با این عمل می توان محصولاتی تولید کرد که از درجه کیفیت و تازگی بالایی برخوردار باشند.
عمل فریز کردن شامل مراحل زیر است:
مرحله 1: دان کردن نخود
در این مرحله مواد ناخالصی به خصوص پوست نخود فرنگی از آن جدا می شود.
مرحله 2: شست و شوی نخود
در این مرحله نخود را شست و شوی اولیه میدهند، گرد و غبار آن از بین رود.
مرحله3:بلنچ کردن
بلنچ کردن به معنی پخت اولیه است و بدین صورت است که مواد اولیه شست و شو داده شده را دردمای خاصی بخار داده می شود که این عمل باعث نیم پخت آن می شود.
مرحله 4: بسته بندی
پس از مرحله بلنچ کردن مواد اولیه بوسیله یک لوله به مرحله خروجی رسیده و در کیسه های 20 کیلویی بسته بندی می شود و در سرد خانه مخصوص یخ زده نگه داری می شود.
خط تولید:
تولید کنسرو نخود فرنگی شامل مراحل زیر می باشد.
مرحله اول: شست و شو و سنگ گیری
در اولین مرحله دوباره نخود فرنگی ها شست و شو و سنگ گیری می شوند تا مواد نا خالصی آن به صورت کامل گرفته شود.
مرحله دوم: بلنچ کردن
در این مرحله دوباره نخود فرنگی را به صورت نیم پخت می پزند در حالت خاص بخار داده می شوند.
مرحله سوم :سورتینگ
سورتینگ کردن به معنی تمیز کردن نخود می باشد.
مرحله چهارم: پر کن جامدات
در این مرحله نخود فرنگی تمیز شده از مرحله قبل از یک طرف و طرف دیگر قوطی های آماده برای بسته بندی به این مرحله همزمان می رسند و توسط دستگاه مخصوص آن ، بسته بندی می شوند این دستگاه دستگاه پر کن جامدات می گویند.
مرحله پنجم : پر کن مایعات
در این مرحله مایع مخصوصی که شامل آب و درصدی نمک است و توسط آزمایشگاه آزمایش شده و همچنین پاستوریزه و استرلیزه شده به قوطی های حاوی نخود فرنگی اضافه می شود به دستگاه این عمل ، دستگاه پر کن مایعات می گویند.
مرحله ششم: درب بندی
همانطور که از نام آن پیدا است در این مرحله درب قوطی ها توسط دستگاه مخصوص این کار بسته می شود.
مرحله هفتم : بخار
در این مرحله دوباره قوطی های حاوی مواد بخار داده می شود.
مرحله هشتم : کوکر
کوکر دستگاهی است که عمل پختن نهایی کنسروها توسط آن صورت می گیرد این دستگاه به شکل استوانه می باشد و شامل طبقه های مخصوص برای قرار دادن قوطی ها می باشد که حجم آن حدود 3500 قوطی می باشد و در هر پخت که حدود 10 الی 20 دقیقه طول می کشد این حجم را در داخل خود جای می دهد.
مرحله نهم : کولر
دستگاه کولر عمل سرد کردن را انجام می دهد بدین صورت که قوطی هایی که از دستگاه های کوکر بیرون می آیند مستقیما وارد این دستگاه می شوند تا سرد شوند. حجم این دستگاه کمتر از دستگاه کوکر می باشد.
لازم به ذکر است که دستگاه کوکر و کولر در این کارخانه با بیشترین حجم رتبه اول را در خاورمیانه به خود اختصاص داده اند.
مرحله10: انبار قرنطینه
پس از خروج قوطی ها از دستگاه کولر آنها را به انبار قرنطینه انتقال می دهد تا ادامه عملیات برروی آن صورت گیرد.
مرحله 11: برچسب زنی و تاریخ زنی
در این مرحله برچسب مخصوص نوع مخصوص و تاریخ تولید و انقضا آن توسط دستگاههای مربوط به ترتیب زده می شود.
مرحله 12:شرنیک
در این مرحله بسته بندی نهایی کنسروهای آماده انجام می گیرد که بعد از این مرحله ، محصولات تولید شده آماده برای بارگیری هستند.
نکته ای که باید به آن توجه داشت به دلیل اهمیت صنایع غذایی با کیفیت بدون محصول ارائه شده به مشتریان عمل بازرسی و کنترل تولید محصولات در تمام مراحل مذکور توسط کارشناسان و مهندسان و مسئولان آزمایشگاه به صورت دقیق و مرحله به مرحله انجام می شود و اگر موردی مشاهده شود از خط تولید خارج می شود.
تمام این موارد را می توان به صورت خلاصه به صورتی که در صفحه بعدآمده بیان کرد:
نحوه بازار یابی و توزیع و فروش :
بازار یاب شخصی (یک نفر از شرکت بازار یابی میکند)
بر اساس فروش جند سال قبل (پیش بینی برای آینده )
بازاریاب به صورت فیزیکی (از کارشناسان بورس )
نحوه محاسبه قيمت تمام شده :
قيمت تمام شده هر واحد = %30 قيمت تمام شده
مواد = نرخ هر واحد * مواد اوليه مصرفي
همانطور كه در فرمول بالا كه براي بدست آوردن قيمت تمام شده هر واحد مي باشد عواملي كه به طور مستقيم و غيرمستقيم در قيمت تمام شده مؤثر مي باشند شامل 3 جزء اصلي
مي باشد كه عبارتند از :
1 ـ مواد اوليه
2ـ دستمزد
3ـ سربار
قیمت فروش
چند در صد + قیمت تمام شده = قیمت فروش درب کارخانه
چند درصد + قیمت فروش درب کارخانه = قیمت عمده فروش
چند درصد + قیمت عمده فروش = قیمت مصرف کننده
سرفصل حسابها و نحوه كدبندي هاي آنها :
سرفصل حسابهاي ترازنامه اي :
گروه 1 ـ داراييهاي ثابت و ساير داراييها
گروه 2 ـ داراييهاي جاري
گروه 3 ـ حقوق صاحبان سهام و بدهيهاي بلندمدت
گروه 4 ـ بدهيهاي جاري و ذخائر
سرفصل حسابهاي عملكرد سود و زيان
گروه 5 ـ فروش و درآمد
گروه 6 ـ قيمت تمام شده فروش و درآمد
گروه 7 ـ هزينه هاي توليدي و كشاورزي
گروه 8 ـ هزينه خدماتي و سردخانه
گروه 9 ـ هزينه هاي اداري ، تشكيلاتي و عمومي
گروه صفر ـ جذب و تسهيم سربار و مغايرات
كدبندي حسابهاي اين شركت به طور يك ساله مي باشد و از اعداد 1 تا 5000 مي باشد كه تحت عنوان كدينگ حسابها در اختيار كارمندان شركت قرار داده شده است و كد گروه حسابها كه از دو رقم تشكيل شده است و شماره ترتيب آن عدد سمت چپ و در سمت راست آن از بين اعداد 9 ـ 0 قرار مي گيرد .
در زير ، اجزاي سرفصل ها را همراه با كدبندي آورده شده است :
گروه 1 ـ داراييهاي ثابت و ساير دارييها :
10ـ زمين و ساختمان و تجهيزات
11ـ ماشين آلات ، ادوات ، ابزار و قالبها
12ـ وسائط نقليه
13ـ اثاثيه و منسوجات
14ـ دارايي ثابت در جريان
15ـ ذخيره استهلاك
16ـ سرمايه گذاري ها
17ـ مطالبات بلند مدت
18ـ هزينه سنوات آتي
گروه 2 ـ دارييهاي جاري :
20ـ سفارشات و اقلام در راه
21ـ موجودي مواد اوليه و لوازم بسته بندي ، لوازم يدكي
22ـ كالاي در جريان ساخت و نيمه ساخته ها
23ـ موجودي محصولات
24ـ بدهكاران تجاري
25ـ ساير بدهكاران
26ـ سپرده ها و پيش پرداختها
27ـ اسناد دريافتي
28ـ موجودي نقد بانك
گروه 3 ـ حقوق صاحبان سهام وبدهيهاي بلندمدت :
30ـ سرمايه
31ـ اندوخته ها
32ـ عملكرد و سود و زيان
33ـ سود و زيان انباشته
34ـ بدهيهاي بلند مدت
35ـ اسناد پرداختي بلند مدت
36ـ حسابهاي انتظامي
37ـ تراز افتتاحيه و اختتاميه
گروه 4 ـ بدهيهاي جاري و ذخائر :
40ـ بستانكاران تجاري
41ـ جاري مشتريان
42ـ ساير بستانكاران
43ـ ذخائر
44ـ سپرده هاي دريافتي ، پيش پرداختها و ودايع
45ـ اسناد پرداختي كوتاه بلند مدت
46ـ وامهاي كوتاه مدت
47ـ تعهدات عقود اسلامي
گروه 5 ـ فروش و درآمد :
50ـ فروش محصولات صنعتي
51ـ فروش محصولات مزرعه
52ـ درآمد خدمات
53ـ برگشت از فروش
54ـ عملياتي
55ـ درآمد و هزينه هاي غيرعملياتي آن
گروه 6 ـ قيمت تمام شده فروش و درآمد :
60ـ قيمت تمام شده فروش محصولات صنعتي
61ـ قيمت تمام شده فروش محصولات مزرعه
62ـ قيمت تمام شده قطعات
گروه 7 ـ هزينه توليدي و كشاورزي :
70ـ حقوق و دستمزد و مزايا
71ـ هزينه هاي كاركنان
72ـ هزينه هاي عملياتي
73ـ هزينه هاي استهلاك
74ـ سهم دواير كشاورزي از دواير خدماتي
گروه 8 ـ هزينه هاي خدماتي و سردخانه :
80ـ حقوق و دستمزد مزايا
81ـ هزينه هاي كاركنان
82ـ هزينه هاي عملياتي
83ـ هزينه استهلاك
گروه 9 ـ هزينه هاي اداري ، تشكيلاتي و عمومي :
90ـ حقوق و دستمزد مزايا
91ـ هزينه هاي كاركنان
92ـ هزينه هاي عملياتي
93ـ هزينه استهلاك
94ـ هزينه توزيع و فروش
95ـ هزينه هاي مالي
96ـ هزينه تحقيق و توسعه
97ـ ساير هزينه ها
98ـ هزينه هاي غيرمترقبه
گروه صفر ( دهمين گروه ) ـ جذب و تسهيم سربار و مغايرات :
01ـ جذب سربار دواير توليدي
02ـ تسهيم سربار دواير خدماتي
03ـ ضايعات غيرعادي
04ـ مغايرات نرخ مواد
05ـ مغايرات مصرف مواد
06ـ مغايرات سربار دواير توليدي
07ـ مغايرات سربار دواير خدماتي
08ـ مغايرات تجديد استاندارد موجوديها
نحوه كدبندي حسابها :
شماره حساب و يا به عبارت ديگر كد حساب به سه قسمت در سند حسابداري تقسيم
مي شود كه شامل :
1ـ شماره حساب كل 2ـ معين 3ـ تفضيلي
براي توضيح بهتر اين موضوع از مثالي استفاده مي كنيم :
به طور مثال شركت آلفا پيش پرداختي به مبلغ 2900000 ريال به منظور خريد داخلي انجام داده است براي ثبت اين مثال در سند تفضيلي حسابداري ابتدا بايد شماره حساب را به ترتيب زير پيدا كرد .
ـ چون پيش پرداختها مربوط به گروه 2 يعني گروه داراييهاي جاري مي باشد و هفتمين حساب اين گروه مي باشد در قسمت شماره حساب به صورت كل عدد 27 را مي آوريم .
ـ براي كد معين از عدد 53 استفاده مي كنيم زيرا اين ثبت مربوط به خريد داخلي مي باشد .
ـ براي كد تفضيلي پيش پرداختها از عدد 42001 ـ 44002 معين شده است بنابراين كد تفصيلي اين حساب 42708 مي باشد زيرا در پيش پرداخت مربوط به خريد داخلي مي باشد .
پس در نتيجه 27 كد مربوطه به داراييهاي جاري مي باشد براي شماره حساب كل و 53 و براي كد معين و 42708 براي كد تفضيلي كه به صورت جمعي 275342708 مي باشد مورد استفاده قرار مي گيرد . كه در سند تفصيلي به صورت زير مي آيد .
نحوه ثبت حسابها :
در زير براي هر يك از سرفصل هاي حسابها ، يك نمونه از ثبت آورده شده است .
1ـ ثبت داراييهاي ثابت :
زمين ، ساختمان و تأسيسات * *
ماشين آلات ، ادوات و ابزار و قالبها * *
موجودي نقد بانكها * *
2ـ ثبت داراييهاي جاري :
موجودي نقد بانك * *
اسناد دريافتي * *
بدهكاران تجاري * *
موجودي اوليه لوازم بسته بندي * *
3ـ ثبت حقوق صاحبان سهام و بدهيهاي بلند مدت :
حساب انتظامي * *
طرف حساب انتظامي * *
وسايط نقليه * *
اسناد پرداختي بلند مدت * *
4ـ بدهيهاي جاري و ذخائر :
تعهدات عقود اسلامي * *
اسناد پرداختي كوتاه مدت * *
ساير بستانكاران * *
هزينه هاي عملياتي توليدي * *
هزينه هاي كاركنان خدماتي * *
5ـ ثبت فروش و درآمد :
موجودي نقد بانك * *
هزينه ها و درآمدهاي غيرعملياتي * *
فروش محصولات صنعتي * *
6ـ نحوه ثبت قيمت تمام شده فروش و درآمد :
قيمت تمام شده محصولات صنعتي * *
كار در جريان و نيم ساخته ها * *
7ـ ثبت هزينه هاي توليدي و كشاورزي :
حقوق و دستمزد مزاياي توليد * *
هزينه هاي كاركنان توليد * *
موجودي نقد بانك * *
8ـ ثبت هزينه هاي خدماتي و سردخانه :
حقوق و دستمزد مزاياي خدماتي * *
هزينه هاي كاركنان خدماتي * *
موجودي نقد بانك * *
9ـ نحوه ثبت هزينه هاي تشكيلاتي و عمومي :
هزينه هاي توليد فروش * *
هزينه هاي مالي * *
اسناد دريافتي * *
10ـ نحوه ثبت جذب و تسهيم سربار و مغايرات :
مغايرات سربار و دواير توليدي * *
مغايرات نرخ مواد * *
جذب سربار دواير توليدي * *
سهم سربار دواير توليد ي * *
دفتر انديكاتور :
دفتري است كه نامه هايي را كه از طرف نهادها و مؤسسات ديگر به شركت فرستاده مي شود در آن نگهداري مي شود .
البته در مقابل نامه هايي را كه از طرف شركت به نهادها و سازمانهاي ديگر فرستاده مي شود در دفتري به نام انديكس نگهداري مي شود .
وقتي نامه اي وارد شركت مي شود به دبيرخانه ارجاع داده مي شود در دبيرخانه شماره
رديف دفتر و تاريخ روز در روي نامه و قبل از آن داخل دفتر ثبت مي شود . در اول سطر
نام مؤسسه اي كه نامه از آنجا آمده ( مثلاً دانشگاه ) در قسمت نام مؤسسه در دفتر آورده
مي شود .
نامه را در چند كلمه طوري كه منظور اصلي را برساند در قسمت شرح آورده مي شود .
در رديف آخر تاريخ روزي كه نامه از طرف فرستنده صادر شده است آورده مي شود . بعد از ثبت مشخصات نامه در دفتر و شماره گذاري كردن نامه قبل از مهر زدن نامه آن را به مديرعامل ارجاع مي دهند تا به عنوان مافوق رئيس قسمت دبيرخانه دستور لازم را دهد . سپس نامه دوباره به دبيرخانه آورده مي شود تا پس از مهر زدن اصل آن را در دفتر انديكاتور نگه داشته وكپي آن را به قسمت مربوطه كه مديرعامل مشخص كرده است ارجاع مي دهد . البته نامه هايي كه وجهة مالي دارند كپي آن را نگه داشته و اصل آن را ارجاع مي دهند .