مقدمه :
رشد روزافزون جمعیت در اکثر کشورهای جهان نیاز به مواد غذایی را افزایش میدهد. در بین مواد غذایی پروتئین دامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. که بایستی جهت تامین و تغذیه جمعیت رو به تزاید جهان و کشورمان به فکر چاره جویی بود . جمعیت جهان و در حال رشد در حال حاضر 7.5 میلیارد نفر می باشد و با توجه به نرخ رشد جمعیت پیش بینی میگردد این جمعیت در قرن جاری از 7.5 میلیارد نفر تجاوز نماید . این جمعیت متاسفانه از پراکنش نا متعادلی برخوردار بوده و فقط یک سوم این جمعیت در کشور های پیشرفته مستقر میباشند و از طرفی کشور های پیشرفته تولید هشتاد درصد پروتئین دامی جهان را دارا میباشند . از این نسبت ها در مییابیم بایستی فکری جدی در این خصوص بر داشته شود تا این نسبت معکوس غذا و جمعیت به یک تعادل نسبی برسد .در آینده ما کمتر جنگهای نظامی را شاهد نخواهیم بود . بلکه جنگهای آینده در خصوص غذا و تأمین مایحتاج مورد نیاز هر جامعه خواهد بود و در این میان کشورهایی میتوانند روی پای خود بایستند که از تولیدات بالای محصولات کشاورزی و دامی برخوردار باشند و بتوانند علاوه بر تولید غذای مورد نیاز کشور خود ، زمینه صادرات این مواد و فراورده ها را فراهم آورند . یکی از راهکارهای عملی جهت رفع این نتیجه توجه جدی به امر دامپروری و از جمله تأ مین گوشت در جامعه می باشد .
که از اهمیت ویژه ای برخوردار است . زمانی که در کشور بحران کمبود گوشت مطرح می گردد و این موضوع نمایان تر و روشن تر جلوه گر خواهد شد . بطور کلی در گذشته و حال مواد غذایی پروتئینی حیوانی نقش بسیار بالای خود را در معرض عموم قرار داده و در جوامعی که از مقدار متنابهی مواد پروتئینی حیوانی استفاده نموده اند هوش ، استعداد ، و بروز آن به وضوح از اختلاف بالاتری برخوردار بوده است .
امروز در کشور ما ، علیرغم واردات مواد غذایی ، مصرف سرانه پروتئین دامی دارای متوسط 19 گرم در روز می باشد و این در حالی است که متوسط مصرف سرانه این ماده غذایی 24 گرم در روز باید باشد و در کشور های پیشرفته و توسعه یافته میانگین سرانه 57.3 گرم در روز میباشد .
(از FAO نقل شده است ) .
بر اساس استاندارد های جهانی مصرف سالیانه گوشت قرمز سرانه 35.5 کیلو گرم بایستی باشد و در کشور ما این رغم حدود 20 کیلو گرم در سال است و کاهش جدی را از توصیه های کارشناسان تغذیه ای جهان نشان می دهد . پس با توجه به این کاهش ها جا دارد در این خصوص سرمایه گذاری انجام پذیرد تا انشاالله در آینده نه چندان دور شاهد قطع وابستگی و حتی صادرات در این زمینه باشیم .
اهمیت اقتصادی :
پرواربندی یکی از روشهای اساسی برای جلو گیری از کاهش تولیدات گوشت قرمز محسوب میشود و در این حرفه علاوه بر جلو گیری از ضایعات پنهانی و صرف علوفه نا متعادل ، با زمانی کوتاه دام بنا به استعداد به وزن مطلوب و قابل قبول رسیده و ضمن جلو گیری از کشتار زود هنگام دام ما مقادیر قابل توجهی گوشت قرمز استحصال خواهیم نمود و علاوه بر گوشت قرمز ، سایر محصولات جانبی نیز بدست خواهد آمد که هر کدام دارای ارزش قابل توجهی خواهند بود و همچنین از استخوانهای این دامها علاوه بر تهیه پودر استخوان جهت خوراک دام مواد مغذی و معدنی جهت خاک و بالا بردن باروری آن بازیافت خواهد گردید .
اهداف :
اهداف طرح با توجه به شرحی که در مقدمه گذشت بسیار فراگیر بوده و در ذیل به مواردی از آن اشاره میشود :
1 - تأمین بخشی از نیاز جامعه به پروتئین حیوانی در راستای تحقق نسبی استقلال غذایی دامی
2 - افرایش تولیدات ظرفیت دامی
3 - جلو گیری از کشتار دامها قبل از وزن مطلوب و استفاده بهینه از منابع موجود
4 - فر آیند نمودن تولیدات زراعی و افزایش ارزش افزوده محصولات زراعی
5 - ایجاد اشتغال و بوجود آوردن در آمد صحیح برای جامعه
6 - حفظ مراتع کشور با جلوگیری و کم نمودن فشار چرای دام
خلاصه طرح :
این طرح جهت امر پروار بندی گوسفند در نظر گرفته شده است و ظرفیت آن می تواند از مقدار حداقل 250 راس جهت متقاضیان پروانه تاسیس و یا متقاضیان دریافت تسهیلات بانکی میباشد .
تشریح طرح :
عملیات طرح شامل تکمیل و احداث ساختمانها و تأسیسات مورد نظر و خرید دام و ماشین آلات و تأمین سرمایه در گردش و هزینه های جاری طرح و تأمین هزینه های مقدماتی پروژه میباشد . مقدار زمین مورد نیاز جهت ساختمان و تأسیسات بستگی به شکل زمین و ظرفیت طرح دارد ، چرا که باید جهت احداث بنا در زمین بتوان سالنی مناسب پرورش در آن احداث نمود . میزان سالن مورد نیاز جهت بره پرواری به ازای هر رأس 0.8 متر مربع می باشد که مشخصات فنی آن متعاقبأ ذکر خواهد گردید . انبار و هانگار جهت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز تعلیف دام بصورت فشرده جمعأ بمیزان 0.51 متر مربع میباشد که در مناطقی که نگهداری علوفه بر روی سکوی علوفه ویا هانگار مشکل است می تواند این متراژ تمامأ به انبار تبدیل شود . میزان بهاربند جهت نگهداری دامها در خارج از سالن با توجه به شرایط منطقه از نظر دما و رطوبت ونور قابل تغییر بوده و حد اقل مقدار آن که لازم است رعایت گردد 1.6 متر مربع میباشد . تأمین آب و برق در طرح ضروری بوده و لازم است مجریان طرح به گونه ای پیش بینی تأمین آن را با حد اقل هزینه های ممکنه داشته باشند و در قسمت مشخصات فنی طرح توضیحاتی در این خصوص خواهد آمد . منزل مسکونی و دفتر مدیر طرح نیز از موارد مورد نیاز بوده که بسته به شرایط و توانایی دامدار تعیین میگردد و می تواند از یک اطاق کوچک جهت کارگران تا یک ساختمان کامل مسکونی جهت کارگران و مدیر اجرای طرح باشد .در هر صورت نکته اساسی رعایت اصول اقتصادی در اجرای پروژه می باشد که در محاسبات اقتصادی آینده ، حداقل مقدار قابل پیش بینی در نظر گرفته شده بر مبنای آن محاسبه خواهد شد . در اثر اجرای طرح ما سالیانه سه دوره پرواربنده بره خواهیم داشت و دامها در وزن 25 تا 30 کیلو خریداری و بعد از آماده سازی اولیه دامها از نظر حمام ضد کنه و خورانیدن داروهای ضد انگلی و آماده سازی آنها پرواربندی انجام بمدت یکصد و ده روزانجام خواهد گردید و در یک دوره به ازای یک رأس دام مقدار 25 تا 30 کیلو گرم گوشت و 150 کیلو گرم کود دامی و یک جلد پوست به همراه روده و مقداری امعاء و احشاء جهت تبدیل به خوراک دام و قدری خون که میتواند دراین راستا به کار رود بدست خواهیم آورد و با توجه به ظرفیت واحد باید میزان تولیدات آن محاسبه گردد . این طرح میتواند با استفاده از منابع اعتباری بخش دولتی و یا بخش خصوصی باشد .
مشخصات فنی طرح :
الف - زمین : زمین محل اجرای طرح واقع در کیلومتری شهر که جهت دامداری تهیه گردیده و اولیه به منظور ایجاد پرواربندی بره در آن صورت گرفته و مورد تائید واقع شده است.
ب - ساختمان :ساختمان میتواند مطابق با شرایط صدور پروانه و بر اساس نوع مصالح موجود در منطقه صورت پذیرد . در هر صورت دیوارها بر روی پی ریزی مناسب که میتواند بتن مسلح - بتن - سنگ و شفته ویا ... باشد بنا گردد . دیوارها بسته به شرایط منطقه میتواند بلوکه - آجر - سنگ و سیمان - و تمامأ با آستر و رویه سیمان بنا شود .و این در حالتیکه آجر سفال استفاده شود با بند کشی کفایت خواهد نمود . و سقف نیز با توجه به دمای محیط از ایرانیت نصب شده بر روی خرپا - ویا تیرچه بلوک و بتن می تواند احداث گردد . در هر صورت نکته اساسی در این است که باید زمان ساخت و ساز حداکثر رعایت مسائل اقتصادی مد نظر باشد تا امکان بهره برداری از طرح میسر گردد و سود آوری مناسب عاید شود .
ج - تأسیسات : تأسیسات شامل تأمین آب و برق می باشد و سایر اداوات مورد نیاز در این میان قابل ذکر است . آب واحد می تواند از طریق چاه دستی - چاه حفر شده با دستگاه و یا ... تأمین گردد . و همچنین تانکر هوایی متناسب با ظرفیت طرح صورت بپذیرد . مقدار آب متوسط جهت پروار بندی اعم از آب شرب - آب جهت نظافت و شستشو و آب مورد نیاز کارگران در صورت ظرفیت 250 راس معادل5 متر مکعب در روز خواهد بود و برق مورد نیاز واحد با توجه به فاصله با شبکه فشار متوسط برق سراسری تصمیم گیری خواهد شد . در این طرح ما طول شبکه برق رسانی را 50 متر و ترانس مورد نیاز را 50 آمپر در نظر خواهیم گرفت .
مجوز های طرح :
جهت اجرای طرح لازم است یکسری مجوزها اخذ گردیده و اینها عبارتند از استعلام از : اداره ثبت اسناد و املاک - اداره منابع طبیعی - شهرداری - اداره محیط زیست - بخشداری - شرکت سهامی آب منطقه ای - اداره برق - شرکت گاز و ...... و مجموع این استعلامها در صورت مثبت بودن بعد از تایید مدیریت جهاد سازندگی شهرستان و تأیید کمیسیون صدور پروانه استان منجر به صدور پروانه تأسیس خواهد شد و جهت اقدام به ساخت وساز مجوز از دفتر فنی استانداری و مجوز مجدد جهت حفر چاه لازم است تهیه گردد و پس از اتمام ساخت و سازها پروانه ت؟سیس اخذ و بر اساس گزارش مراجع ذیربط و تأیید کمیسیون صدور پروانه استان پروانه بهره برداری صادر خواهد شد و به همراه آن مجوز های بهداشتی از اداره ( شبکه ) دامپزشکی لازم است اخذ گردد . مدت اعتبار پروانه تأسیس دو سال از زمان صدور بوده و لازم است متقاضی در طول این دو سال اقدام به ساخت و ساز نماید . قابل ذکر است چنانچه در طول این مدت اقدامی جهت احداث بنا صورت نپذیرد امکان تمدید مجدد پروانه نخواهد بود و مجوزهای صادره باطل خواهد گردید .
تأمین هزینه های طرح :
تأمین هزینه طرح ممکن است از طریق مجری طرح انجام پذیرد و یا از منابع اعتباری دولتی و یا بانکها استفاده گردد . در صورتیکه مجری طرح امکان سرمایه گذاری از محل منابع شخصی را داشته باشد بهره برداری رسیدن پروژه به سهولت میسر بوده و زمان آن بسیار مطلوب خواهد بود و چنانچه مجری طرح دارای حساب مطلوب در بانکهای تجاری یا کشاورزی باشد ،می تواند بسته به کارکرد حساب از منابع داخلی اعتباری بانکها تسهیلات بنگاههای زودبازده استفاده نماید و در صورتیکه هیچکدام از صور مذکور میسر نباشد و مجری بخواهد از منابع اعتباری دولتی دیگر استفاده نماید لازم است درخواست خود را تسلیم مدیریت جهاد سازندگی شهرستان بنمایید و بر اساس آئین نامه تسهیلات هر سال امتیاز بندی متقاضیان انجام خواهد پذیرفت و ایثارگری شامل آزادگی - جانبازی - رزمندگی - خانواده شهید و مدارک دامپروری و دامپزشکی و فاصله اخذ پروانه تا تأسیس تا زمان در خواست تسهیلات بانکی ، امتیازاتی را جهت اولویت بندیها بوجود خواهد آورد
تأمين هزينه طرح ممكن است از طريق مجري طرح انجام پذيرد و يا از منابع اعتباري دولتي و يا بانكها استفاده گردد . در صورتيكه مجري طرح امكان سرمايه گذاري از محل منابع شخصي را داشته باشد بهره برداري رسيدن پروژه به سهولت ميسر بوده و زمان آن بسيار مطلوب خواهد بود و چنانچه مجري طرح داراي حساب مطلوب در بانكهاي تجاري يا كشاورزي باشد ،مي تواند بسته به كاركرد حساب از منابع داخلي اعتباري بانكها تسهیلات بنگاههای زودبازده استفاده نمايد و در صورتيكه هيچكدام از صور مذكور ميسر نباشد و مجري بخواهد از منابع اعتباري دولتی دیگر استفاده نمايد لازم است درخواست خود را تسليم مديريت جهاد سازندگي شهرستان بنماييد و بر اساس آئين نامه تسهيلات هر سال امتياز بندي متقاضيان انجام خواهد پذيرفت و ايثارگري شامل آزادگي - جانبازي - رزمندگي - خانواده شهيد و مدارك دامپروري و دامپزشكي و فاصله اخذ پروانه تا تأسيس تا زمان در خواست تسهيلات بانكي ، امتيازاتي را جهت اولويت بنديها بوجود خواهد آورد .
جدول (1) ساختمانها و تاسیسات مورد نیاز (ارقام ریال)
حد اقل هزينه ممكنه جهت ساختمان و تأسيسات و ابنيه معادل 1824 ميليون ريال بر آورد گرديده است
و با توجه به اینکه این واحدها در داخل مجتمع ساخته میشود هزینه های حفرو تجهیز چاه و طول شبکه برق رسانی و ترانس برق و راه دسترسی به صورت جمعی تحت عنوان هزینه زیر ساختهای مجتمع دامداری هزینه شده که درکاهش هزینه های سرمایه گذاری ثابت موثر است.
ماشين آلات و ادوات و تجهيزات مورد نياز
جمع كل سرمايه گذاري ثابت طرح:
هزينه هاي خريد دام
پس از تكميل ساختمانها و تاسيسات و اخذ پروانه بهره برداري نسبت به خريد دويست و پنجاه وشش رأس بره نر به وزن متوسط 25 كيلو گرم اقدام خواهد شد و بره هاي فوق به مدت يكصد روز پروار شده و سپس روانه كشتارگاه خواهند شد و مجددا دوره پرواربندي بعدي با خريد دويست و پنجاه وشش رأس ديگر دام با مشخصات بالا قابل تكرار مي باشد و اين خريد هر چهار ماه يكبار و هر سال سه دوره قابل تكرار خواهد بود . خريد شش رأس دام اضافي جهت پيش بيني 2 % تلفات طي دوره بوده و با پيش بيني داشتن دويست رأس بره در پايان دوره اين تعداد در نظر گرفته شده است . ضمنا طول دوره پروار يكصد روز بيان گرديده است و الباقي مدت جهت خريد دام جديد و فروش دامهاي موجود دامداري و همچنين مبارزه با با بيماريها با استفاده از داروهاي ضد انگلي و واكسيناسيون دامها مي باشد . لذا در جيره غذايي دامها همان مدت يكصد روز جهت خوراك با انرژي و پروتئين ويژه پروار بندي لحاظ شده و مدت ده روز از دوره نيز مصرف كاه و قدري يونجه خشك خواهيم داشت و جهت خريد دامها به شرح ذيل اقدام خواهد شد .
هزينه هاي خريد دام
توضيح اينكه هزينه خريد دام براي دوره سوم به بعد مي تواند از در آمد حاصل از فروش دامها تأيين شود و همچنين بره هاي خريداري شده حتي الامكان از نژادي تهيه ميگردد كه افزايش وزن روزانه آن مطلوب باشد . معمولا بره هاي دورگ نژاد كردي و بره هاي نژاد كردي از افزايش وزن مطلوبي برخوردار هستند و در دامنه پرواربندي كه ما انجام مي دهيم به جهت طول دوره و مدت پروار و نوع غذايي كه در اختيار دامها قرار ميدهيم چربي زيادي نگرفته و در زمان فروش مي توانيم با قيمتي معادل قيمت خريداري شده دامها نسبت به فروش اقدام نمائيم . لازم به توضيح است كه افزايش مدت پروار و كاهش دوره هاي پروار ساليانه موجب چاق شدن زياده از حد دامها شده و لذا موقع فروش آنها به جهت تجمع مقادير زياد چربي در زير پوست بايد به قيمت پائين تر از معمول آنها را بفروش برسانيم . ضمن اينكه با بررسي هاي انجام شده مشخص گرديد ه است كه جهت افزايش وزن دام از 50 الي 55 به بالا به جهت بالا رفتن انرژي مورد نياز نگهداري دام لازم است به صورت قابل توجهي بالا رفته و صرفه اقتصادي پرورش را كاهش مي دهد . لذا رعايت دقيق طول مدت پرواربندي و نوع و نحوه تغذيه دامها تضمين كننده سود آوري ما خواهد بود .
تغذيه دام
همانگونه كه گفته شد يكي از مسائل مهم در پرواربندي تغذيه دام است كه بيش از شصت درصد از هزينه ها را در بر خواهد داشت ( هزينه هاي جاري ) لذا لازم است حتما جيره غذايي صورت پذيرفته و به گونه اي برآورد گردد كه هم ارزان بوده وهم مقرون به صرفه باشد . ضمن اينكه دسترسي به آن آسان و تأمين احتياجات نگهداري و رشد حيوان را بنمايد . جيره غذايي بره هاي پروار از موارد ذيل تهيه مي نمائيم .
دانه غلات كه مي تواند با توجه به قيمت و شرايط متغيير باشد .
مواد متراكم پروتئيني مشابه كنجاله ها
مواد علوفه اي كه با توجه به فصل از سال مي تواند خشك يا تر باشد
مواد معدني و مكمل ها كه از طريق مواد پودري كه به جيره اضافه مي نمائيم و سنگهاي ليسيدني تأمين مي شود
به هر حال اگر بره هاي نر با توجه به خصوصيات بره هاي خريداري شده كه ذكر گرديد مناسب انتخاب شود و نازمنديهاي آنها كاملا تأمين شود بطور متوسط روزانه تا 250 گرم افزايش وزن خواهند داشت وضمنا با در نظر داشتن وزن اوليه دامها در پايان دوره 50 كيلو گرم خواهند رسيد وبنا بر اين متوسط وزن حهت تنظيم جيره ومواد غذايي را 37.5 كيلو گرم وزن دام در نظر ميگيريم .
اگر چه جيره غذايي در وزنهاي مختلف متغيير مي باشد ، اما به جهت سهوات در انجام محاسبات مقدار معدل درج شده و به عنوان مبنا قرار گرفته است و در اين وزن معادل 1950 كيلو كالري انرژي و 155 گرم پروتئين خام بايستي در نظر گرفته شود و اين مقدار انرژي و پروتئين توسط 1.55 گرم ماده خشك غذا تأمين خواهد شد .
حال جيره را بر اساس غلظت پروتئين خام تنظيم مينماييم 0.1 = 1.55 / 0.155
اين غلظت توسط چهار ماده غذايي يعني جو - كنجاله تخم پنبه ( به جهت قيمت و مشخصات آن ) يونجه كه مي تواند خشك و يا تازه باشد و سيلوي ذرت كه در سيلوي تخميري تهيه نموده ايم تأمين خواهد گرديد و بنا بر اين خواهيم داشت :
بدين ترتيب هزينه تغذيه بشرح ذيل خواهد بود :
توضيح اينكه هزينه تغذيه در طي دوره هاي بعد از محل در آمد طرح تأمين مي شود و از آنجا كه مجري طرح لازم است تعهد كشت علوفه را داشته باشد ، لذا قيمت تمام شده علوفه لازم است معادل قيمت توليد كه آماده فروش به بازار مي باشد قبل از هزينه حمل در نظر گرفته شود و سود فروشنده اي كه علوفه مذكور را جهت فروش يا مصارف خود خريداري مي نمايد كسر گردد. اما به جهت اينكه در نظر است با قيمت خريد واقعي علوفه و جهت پرواربنداني كه به دلايلي علوفه مورد نياز را خود تأمين نمي نمايند محاسبه انجام پذيرد لذا قيمتها بر اساس قيمت روز در نظر گرفته شده است .
پرسنل شاغل در طرح و هزينه هاي مربوطه
استهلاك :
استهلاك به تفكيك جهت ساختمان و تاسيسات و ماشن آلات و ادوات بصورت جداگانه محاسبه ميگردد . با توجه به نوع مصالح بكار رفته استهلاك ساختمان و تاسيسات طي سي سال در نظر گرفته شده ، چرا كه هر ساله مبلغي صرف تعميرات واحد در پيش بيني هزينه جاري خواهد آمد و هزينه استهلاك ادوات و ماشين آلات 10 ساله در نظر گرفته خواهد شد .
تعمیرات ونگهداری:
شرح سرمايه گذاري طرح:
در آمد ساليانه
در آمد طرح شامل در آمد اصلي و فرعي مي باشد و ما علاوه بر توليد دام زنده پروار شده در شرايط خاص توليد گوشت ، توليد كود دامي نيز خواهيم داشت .
همانگونه كه از جدول بالا مشاهده ميگردد ما ساليانه حدود 30000 كيلو گرم وزن زنده دام خواهيم داشت و 450 كيلو گرم گوشت نيز عايدي از دامهاي ذبحي ( تلفات دامهاي مريض كه سر بريده مي شود ) خواهيم داشت و كود دامي نيز در آمد مناسبي را در طول طرح عايد ما خواهد نمود . نكته اساسي در محاسبات مذكور قيمت روز و بازار علوفه بوده است كه در صورت توليد علوفه توسط متقاضي و مصرف آن در واحد حدود 15 % قيمت تمام شده علوفه كاهش داشته و بر سود دامداري اضافه خواهد نمود .
ميزان توليد ساليانه /جمع هزينه هاي توليدساليانه = قيمت تمام شده واحد محصول توليدي با احتساب سرمايه گذاري كل
30900 / (205275704+62960200+62204000)=قيمت تمام شده واحد محصول توليدي با احتساب سرمايه گذاري كل 10693=30900/330439904=30900/205275704+125164200 همانگونه كه ملاحظه ميگردد قيمت تمام شده در يك سال بسيار بالاتر از قيمت وزن زنده دام قابل عرضه به بازار بدست آمده است واختلاف قيمت مذكور خواهد بود
= وزن دام زنده قابل فروش - قيمت تمام شده واحد 30900/ (205275704 + 62960200 + 62204000 )
لذا با توجه به محاسباتي كه در انتهاي طرح خواهد آمد مشخص ميگردد . اين اعتبار حد اقل طي مدت 9 سال بايستي مستهلك گردد تا هزينه احداث ساختمان وتاسيسات پوشش يابد . بنابر اين نتيجه ميگيريم انجام پروژه و احداث پرواربندي با ظرفيت پائين در صورتيكه نياز به احداث شبكه برق و حفر چاه باشد سود آوري را عايد دامدار نخواهد نمود .
قيمت تمام شده محصول
مشاهده ميگردد اگر از هزينه تسهيلات مالي استفاده نشود و از طرفي سود سرمايه گذاري متقاضي محاسبه نگردد مدت نه سال زمان جهت برگشت سرمايه انجام شده لازم ميباشد و اگر از تسهيلات استفاده گردد ، علاوه بر عدم سود جهت مجري طرح با كمبود نقدي نيز مواجه خواهيم بود كه اين امر سود آوري پائين طرح را ميرساند .
سيلوي ذرت | as fed | 1.24 كيلو گرم | به ازاي هر رأس در روز |
جو | as fed | 0.795 كيلو گرم | به ازاي هر رأس در روز |
يونجه خشك | as fed | 0.466 كيلو گرم | به ازاي هر رأس در روز |
كنجاله تخم پنبه | as fed | 0.064 كيلو گرم | به ازاي هر رأس در روز |
عنوان توليد | مقدار - كيلو گرم | قيمت واحد | ارزش كل | ملاحظات |
دام زنده | 30000 | 6900 | 207000000 | بر اساس 6900 ريال |
گوشت قرمز | 450 | 12000 | 5400000 | تلفات ذبحي |
كود | 100000 | 70 | 7000000 | هر رأس 0.5 تن در سال |
جمع كل | | | 219400000 | |
ميزان توليد ساليانه / جمع هزينه هاي توليد ساليانه =قيمت تمام شده محصول توليدي |
ريال 6643 = 30900 / 205275704 |
سود وزيان ويژه جمع هزينه هاي توليد - فروش كل |
ريال 14124296 = 20527504 -219400000 |
ارزش افزوده |
( تعميرات و نگهداري + سوخت و برق + خريد دام و علوفه و ... ) - ( فروش كل ) ارزش افزوده نا خالص |
ريال 42943200 = ( 17165800 + 4200000+ 155091000 ) - 219400000 |
استهلاك - ارزش افزوده نا خالص = ارزش افزوده خالص |
ريال 38507233 = ( 2362500 + 2073467 ) - 42943200 |
نسبت افزوده |
فروش كل / ارزش افزوده نا خالص = نسبت افزوده نا خالص به فروش |
0.196 = 219400000 / 42943200 |
فروش كل / ارزش افزوده خالص = نسبت افزوده خالص به فروش |
0.175 =219400000/ 38507233 |
|
سرمايه گذاري كل / ارزش افزوده خالص = نسبت افزوده خالص به سرمايه گذاري كل |
0.132 = 291104704 /38507233 |
سرمايه ثابت سرانه |
تعداد پرسنل / سرمايه ثابت = سرمايه ثابت سرانه |
28609667 = 3 / 85829000 |
سرمايه گذاري كل سرانه |
51418078 = 3 / 154254235 |
با توجه به اينكه ما در سال يك سري هزينه جاري داشته و آن را براي سه نوبت در سال بكار مي گيريم ، لذا ما هزينه جاري يكدوره را در كل سرمايه گذاري سرانه شركت داده ايم . |
نرخ بازدهي سرمايه |
كل سرمايه گذاري / ( هزينه تسهيلات مالي + سود وزيان ويژه ) = نرخ بازدهي سرمايه |
0.09 = 154254235 ( 0.00 + 14124296 ) = نرخ بازدهي سرمايه |
دوره برگشت سرمايه |
( استهلاك + هزينه تسهيلات + سود ) / كل سرمايه گذاري = دوره برگشت سرمايه |
سال 8.9 = 172814507 / 154254235 = ( 4435979 + 254235 + 14124296 )/ 154254235 |