روشهای استحکام خاک و تزریق دوغالب و تجهیزات مربوطه
- پیشگفتار فنی
- درباره ریزشمعها (میکروپایل) در پایدارسازی بسترها
- تعریف کلی، فواید، کاربرد و مراحل اجرا
- معرفی تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برای اجرای میکروپایل
- درباره میخکوبی (Nailina) در پایدارسازی دیوارهها
- تعریف کلی، فواید، کاربرد و مراحل اجرا
- معرفی تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برای اجرای عملیات Nailing
- تزریق سیمان بدون استفاده از اجزای فلزی
- تزریق تحکیمی
- تزریق آببندی
- تزریق تماسی
پیشگفتار فنی
رشد روزافزون جمعیت در عصر حاضر انسان را نیازمند استفاده بهینهتر و ایمنتر از سطح زمین شهرها و محدودههای صنعتی خود نموده است و پیشرفت علم و تکنولوژی در شاخههای مختلف علوم، ابزار این استفاده بهینه را در اختیار بشر نهاده است.
انسان امروزی در ساخت و سازهای خود عواملی چون ایمنی بودن و داشتن طول عمر مطلوب را بسیار حیاتی فرض کرد، و قبل از ساخت یک سازه به مطالعه دقیق بستر آن سازه میپردازد و در این راستا آزمایشات مختلفی را جهت رسیدن به اطمینانهای لازم به انجام میرساند و در مواردی که انجام آن آزمایشات عدم اطمینان کافی به خاک بستر را به اثبات برساند یا احتمال فروریختن دیوارهها در حین گودبرداری وجود داشته باشد روشهای استحکام بخشی به بستر و دیوارهها مطرح شده و به انجام میرسند. از جمله این روشها میتوان به دو روش استفاده از ریزشمعها برای تحکیم بستر زمین و روش نیلینگ که برای استحکام بخشی به دیوارهها است اشاره کرد که در این دو روش برای پایدارسازی خاک از تزریق سیمان به خاک و به کارگیری اجزایی فلزی چون لوله و میله گرد استفاده میشود که در نتیجه استفاده همزمان از سیمان و فلز استحکام مطلوبی در خاک بوجود میآید.
علاوه بر دو روش اشاره شده در فوق، تزریق سیمان بدون استفاده از اجزاء فلزی نیز فراگیر بوده و در گستره عملیاتهای عمرانی موارد مصرف زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به تزریق تحکیمی، تزریق آببندی و تزریق تماسی اشاره کرد. در ادامه این فصل توضیحی تحکمیلی درباره هر کدام از پنج روش اشاره شده در فوق داده شده است و به دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز برای ا جرای این عملیاتها که مورد نظر این طرح میباشند اشاره خاص میشود.
درباره ریزشمعها (میکروپایل) در پایدارسازی بسترها
تعریف کلی، فواید کاربرد و مراحل اجرا
استفاده از ریزشمعها یکی از روشهای تحکیم زمین به حساب میآید در این روش خواص مکانیکی خاک و بستر به نحو قابل توجهی بهبود مییابد. روش استفاده از ریزشمعها به عنوان یک روش استحکام زمین دارای مزایایی است که از جمله آنها میتوان به هزینه اجرایی کم، سرعت عملیات اجرایی بالا، عدم نیاز به ماشینآلات و دستگاههای بسیار بزرگ، افزایش ظرفیت باربری خاک، کنترل نشستها، کنترل روانگرایی و استحکام بخشی به خاکهای دستی و مسئلهدار استفاده نمود و از نظر نوع خاک این روش در انواع خاکهای لجنی، سست، رسی، ماسهای، شنی و انواع سنگ قابل اجرا میباشد. از لحاظ دامنه کاربرد سازهای میتوان به کاربرد ریزشمعها در استحکام بستر برجهای بلند مرتبه یا سوله و مخازن بزرگ یا حتی استحکام بخشیدن به قسمتهایی از جاده یا ریل راهآهن که با زمین تست برخورد کردهاند اشاره کرد.
برای اجرا در ابتدا با توجه به پارامترهایی چون مقدار بارگذاری، نوع خاک بستر و آزمایشات انجام شده بر روی آن محاسبات مربوطه صورت پذیرفتهو عمق فرو رفتن هر شمع در زمین و فاصله شمعها از یکدیگر در راستاهای طول و عرض محاسبه میشود و بعد از تهیه پلان اجرایی به ترتیب زیر عمل میشود.
در ابتدا لولههای فلزی که عموماً دارای قطر خارجی 5/2 اینچ میباشند و بدنه آنها مشبک شده است با عمقهای مشخص شده به داخل زمین کوبیده میشوند و یا بعد از حفاری گمانه در داخل زمین قرار داده میشوند و سپس دوغاب سیمان با فشار بالا به داخل این لولهها تزریق میشود و دوغاب از سوراخهای جداره لوله به داخل بافت خاک نفوذ کرده و باعث تحکیم آن میشود و در مرحله بعدی در صورت نیاز میلهگردهایی با نام انکر جهت تحمل بار عمودی در داخل لوله قرار داده میشود و بعد از پر کردن داخل لوله ملات سیمان فلانجی بر سر ریز شمع که از زمین بیرون مانده است جوش میشود تا سطح تماس ریز شمع با زمین اطراف را زیادتر کند و تکرار عمل قرار دادن ریزشمعها (با فاصلههای کم از یکدیگر) باعث استحکام کل سطح آن زمین میشود.
معرفی تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برای اجرای میکروپایل
1- لولههای میکروپایل: وظیفه این لولهها علاوه بر تحمل بار عمودی انتقال دوغاب از جدارههای مشبک خود به داخل خاک میباشد. این لولهها با طول دومتری از لوله 5/2 اینچ بریده میشوند و در جداره خارجی آنها تعداد زیادی سوراخ ؟؟ ایجاد میشود و یک سر لولهها رزوه شده و به سر دیگر آنها بوشن بسته میشود (جهت اتصال لولهها به یکدیگر) و برای رانده شدن بهتر شمعها به زمین سر لوله اول به شکل سرنیزه ساخته میشود.
2- دستگاه لولهکوب: این دستگاه در واقع نوعی چکش میباشد که در مواقعی که زمین سست بوده و فاقد سطحی پوشیده از بتن یا سنگهای درشت میباشد به کار میرود. این دستگاه توانایی آن را دارد که وزنه 250 کیلوگرمی را در داخل ریل خود بالا کشیده و آن را کراراً از ارتفاع 3 متری بر سر لولههای آماده کوبیده شدن به زمین رها کند.
3- دستگاه حفاری پاورپک: در بسیاری از مواقع جنس زمین بستر به گونهای است که رانش لولهها به داخل زمین از طریق ضربه امکانپذیر نمیباشد. در این مواقع با این دستگاه که توانایی ایجاد گمانه تا قطر 90 میلیمتر در زمین را دارد، زمین حفاری شده و بعد از رسیدن حفاری به عمق تعریف شده یا شمع کاملاً در آن جای میگیرد یا اینکه قسمی از شمع در گمانه قرارگرفته و باقی آن لولهکوبی میشود.
4- دستگاه همزن اولیه و ثانویه دوغاب: این دستگاهها، ابزار و لوازمی هستند که در آنها آب و سیمان با نسبت تعریف شده با هم مخلوط میشوند و این دستگاهها باعث جلوگیری از تهنشین شدن سیمان در دوغاب میشوند.
5- پمپ تزریق دوغاب: دستگاهی است برای پمپاژ با فشار دوغاب به داخل لولهها که باعث میشود دوغاب از سوراخهای داخل لوله به بافت خاک نفوذ کند.
6- پکرانتگرال: پکرهای انتگرال شیلنگهای لاستیکی هستند که وظیفه راندن دوغاب به داخل لولهها و مانع شدن از خروج دوغاب از سر لولهها را برعهده دارند.
7- انکرهای میکروپایل: با توجه به مقدار بار عمودی در بعضی از پروژهها از انکر استفاده میشود و وظیفه اصلی این انکرها تحمل بار عمودی میباشد. این انکرها غالباً از میلهگردهای آجدار با طول 6 متری تهیه میشوند.
8- پکر مکانیکی: تلفیقی مونتاژ شده از لاستیک و لوله و پیچ و مهره میباشند که هنگام تزریق دوغاب در یک شمع به سرشمعهای مجاور بسته شده و مانع از خروج دوغاب از سر سایر شمعها میشوند.
9- فلانچ سر میکروپایل: مهمترین انتظاری که از یک شمع میرود، قدرت باربری و تحمل وزن عمودی آن است و جهت انتقال هر چه بیشتر وزن عمودی به لوله وانکر درون آن فلانجهایی از ورق ضخامت mm20 بر سر لولهها جوش میشود و این فلانچ بعداً در بتن زیرسازه قرار گرفته و بار عمودی را به سطح زیادتری از زمین اطلاف خود منتقل میکند.
درباره روش میخکوبی (Nailing) در پایدارسازی دیوارهها
تعریف کلی، فواید، کاربرد و مراحل اجرا
برای ساخت سازههای بزرگ غالباً نیاز به ساخت طبقات منفی در زیر بنا وجود دارد و میبایست در ابتدا گودبرداری عمیقی در بستر سازه صورت پذیرد و هنگامی که با توجه به عمق گودبرداری خاک دیواره دارای استحکام کافی نباشد یا هنگامی که بنایی دیگر در مجاورت محل گودبرداری وجود داشته باشد برای پرهیز از خطر ریزش دیوارهها از روش میخکوبی یا Nailing جهت پایدارسازی دیوارهها استفاده میشود. این روش سریعتر از سایر روشهای پایدارسازی گود بوده و غالباً دارای هزینههای کمتری نیزمیباشد.
اجرای روش میخکوبی هم در حین عملیات گودبرداری به صورت مرحله به مرحله و هم پس از عملیات گودبرداری انجامپذیر میباشد و غالباً به دو روش مختلف عملیات میخکوبی صورت میپذیرد. در روش اول یا روش Passive - دیواره گود خاک بدون هیچگونه عنصر حایل دیگری نظیر دیواره بتنی مستحکم میشود. این روش مشتمل بر عملیات حفاری، نصب انکر فولادی مناسب و تزریق سیمان میباشد.
روش دوم یا Active که همراه با احداث دیواره بتنی در نمای گود میباشد علاوه بر مجموعه عملیات یاد شده در روش Passive شامل ساخت دیواره بتنی در نمای گود و نصب مغزی و مهره در سر انکرها و اعمال تنش بر انکر و دوختن دیواره بتنی توسط انکرها به خاک نیز میباشد.
- برای اجرا در ابتدا با توجه به عمق گود و نوع خاک دیواره و وزن ساختمانهای مجاور محاسبات مربوطه صورت گرفته و تعداد میخها و عمق آنها و زاویه آنها با سطح دیواره و غیره مشخص میشود و بعد از تهیه پلان اجرایی به شرح زیر عمل میشود.
- در ابتدا توسط دستگاههای حفاری، خاک دیواره به عمق و زاویه تعریف شده به قطر حدود mm90 حفاری میشوند و سپس میخهای پایدارکننده دیواره که عموماً در ایران میلهگردهای آجدار میباشند به داخل گمانههای ایجاد شده رانده میشوند و سپس با مسدود کردن سوراخ سرگمانه، دوغاب سیمان توسط شیلنگهایی به داخل گمانه پمپاژ میشود تا فضای بین انکر فولادی و خاک گمانه را پر کند و در صورتی که احداث دیواره بتنی نیز مورد نظر باشد سر انکرها به اندازهای از دیواره بیرون میماند که بعد از احداث دیواره بتنی بتوان به سر انکر مغزی سوراخداری را جوش کرد و توسط قرار دادن پلیتی سوراخدار در دور انکر و استفاده از مهرههای قوی پلیت را به دیوار، بتن فشرده که در این کار باعث پس تغذیه شدن انکر در خاک شده و …
انکرها تنش کششی دائمی به دیواره بتنی وارد خواهند کرد. لازم به ذکر است که روش نیلینگ تنها شامل پایدارسازی دیوارههای گود نبوده و در پروژههای جادهسازی برای جلوگیری از ریزش کوه و پروژههای ساخت تونل اعم از جادهای، مترو یا آب برگردان نیز کاربرد دارد.
معرفی تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برای اجرای عملیات Nailing
1- دستگاه حفاری پاورپک: برای حفاری دیوارهها از دستگاه پاورپک در حالتی که بوم آن به شکل افقی یا زاویهدار تثبیت شده استه استفاده میشود. هنگام استفاده از این دستگاهها برای حفاری در خاک باید سرعت چرخشی ابزار حفاری زیادتر از حالت حفاری در سنگ باشد و غالباً نیاز میشود که دستگاه حفاری به رده داربست منتقل شود و در آنجا عملیات حفاری دیواره را انجام دهد.
2- نیل استاندارد: متأسفانه در ایران سازنده نیل استاندارد وجود ندارد. این نیلها مجموعهای از میلهگردهای فولادی قرار داده شده در لولههای خرطومی میباشند که در داخلشان نیز ترکیبی کامپوزیتی از سیمان و الیاف مختلف قرار دارد و انواع خارجی این نیلها گران بوده و به کارگیری آن توسط شرکتهای داخلی نیز غیر اقتصادی میشود و در حال حاضر معدود شرکتهایی که عملیات Nailing را به انجام میرسانند برای دیواره از م صالح ابتدایی که شامل یک میلهگرد آجدار ساده میباشد استفاده میشود. شاید ساخت نیلهای استاندارد از جمله اهداف ارائه دهندگان این طرح میباشد که در فصل بعدی توضیح زیادتری در رابطه با آن داده میشود.
3- پمپ تزریق دوغاب: شرح مختصر آن در قسمت میکروپایل آمده است.
4- مغزی سر انکر: این قطعه یک بوشن فلزی است که سوراخ داخل آن مطابق قطر خارجی انکر بوده و سطح قطر خارجی آن رزوه شده است و بعد از ساخت دیواره بتن سر انکر از سوراخ مغزی عبور کرده و مغزی به انکر جوش میشود.
5- فلنج نیلینگ: یک پلیت فلزی است که سوراخ وسط آن کمی بزرگتر از قطر انکر است و وظیفه آن اعمال نیروی حامل از فشرده شدن مهره بر سطح بزرگتری از دیواره بتنی میباشد.
6- مهره: وظیفه مهره آن استه که بعد از بسته شدن به روی مغزی، فلنج فلزی را به سطح دیواره بتنی فشرده سازد و باعث شود که دیواره بتنی توسط انکرها به سمت دیواره گودبرداری شده تحت تنش قرار گیرد.
تزریق سیمان بدون استفاده از اجزای فلزی
عملیات تزریق دوغاب سیمان بدون استفاده از اجزاء فلزی مشتمل بر حفاری گمانه تزریق، نصب مسدودکننده مناسب (Dacker) و تزریق دوغاب تحت فشار به کمک پمپ تزریق میباشد که عمدتاً به سه منظور زیر انجام میپذیرد.
تزریق تحکیمی
در این روش با تزریق دوغاب سیمان در توده خاک و سنگ مشخصات مکانیکی خاک و سنگ بهبود مییابد و لذا تحمل بارهای بزرگتر با نشست کمتر برای زمین میسر میشود. در خاکهای دانهای نظیر خاکهای شنی و ماسهای تزریق دوغاب سیمان عملاً سبب پدید آمدن ترکیبی نظیر بتن میگردد. بتن ساخته شده با این روش بتن پیش آکنده (Preplaced Aggregate concvete) نامیده میشود. تزریق تحکیمی به مانند روش میلروپایل برای استحکام بهتر کاربرد دارد ولی به دلیل نداشتن شمعها، فلزی تحمل بار عمودی ابزار و تجهیزات چون دستگاههای حفاری و تزریق دوغاب و پکرهای لاستیکی مناسب نیاز میباشد که شرح آنها قبلاً داده شده است.
تزریق آببندی: در این روش با تزریق دوغاب سیمان تحت فشار زیاد در تودههای نفوذپذیر خاک و سنگها، ترکها و فضاهای خالی خاکی و یا سنگ بوسیله دوغاب سیمان پر میشوند و لذا نفوذپذیری توده خاک و سنگ کاهش مییابد و در جریان آب زیرزمینی به حداقل میرسد. کاربرد عمده این نوع تزریق در عملیاتهای سدسازی میباشد که در کف دریاچه و با ؟؟ چند ده متری در جلوی دیوار به تعداد زیاد گمانه زده شده و تزریق دوغاب صورت میپذیرد تا امکان فرار آب از خاکهای زیر دیوار میسر نباشد و نیز در تونلهای اب برگردان سدها از این روش استفاده میشود ابزار و تجهیزات مورد استفاده در این روش نیز به م انند تزریق تحکیمی میباشد.
تزریق تماسی: این روش غالباً در تونلهای دارای پوشش (Lining) بکار میرود. تزریق دوغاب سیمان تحت فشار حد فاصل پوشش و جدار داخلی تونل را پر مینماید و موجب عملکرد مرکب پوششی و دیواره داخلی تونل میگردد. این روش در تونلهایی مثل مسترو تونلهای جادهای و انتقال آب کاربرد دارد.
فصل سوم
عنوان و تشریح طرح کسب و کار
- عنوان طرح
- بیان ابزار و تجهیزاتی در حزوه تعریف طرح بود و امکان ساخت یا ارائه خدماتشان وجود دارد.
- شرح دستگاهها و خدمات هدفگذاری شده
- در پیرامون دستگاه تولیدی اول پاورپک
- مزایا
- مشخصات فنی
- شرح اجزاء و نحوه عملکرد دستگاه نمونه اول پاورپک
- تصاویر دستگاه ساخته شده
- در پیرامون دستگاه تولیدی نمونه اول شمعکوب
- مزایای انحصاری دستگاه شمعکوب
- مشخصات فنی
- شرح اجزاء و نحوه عملکرد دستگاه شمعکوب
- تصاویر دستگاه ساخته شده
عنوان طرح: راهاندازی کارگاه ماشین سازی فعال در امر ساخت ماشینآلات و تجهیزات مرتبط با تزریق سیمان و استحکام خاک و حفاری
میان ابزار و تجهیزاتی که در حوزه تعریف طرح بوده و امکان ساخت یا ارائه خدماتشان وجود دارد.
حیطه کاری اشاره شده در عنوان طرح وسیع بوده و وصعت آن به گونهای است که تعداد زیادی از ماشینآلات و تجهیزات مرتبط با یکدیگر را دربرگرفته و تنوع تولیدات را جهت برآورده شدن مفاد طرح الزام مینماید و تنوع تولیدات مزیتی است که دارا بودن آن بازار فروشی گستردهتری را مقابل سازندگان قرار میدهد.
در ذیل به عناوین تولیداتی که هدفگذاری شدهاند اشاره میشود و سپس در مورد هر کدام تعریف مختصری ارائه خواهد شد. لازم به ذکر است که قبلاً به صورت پراکنده و با استفاده از کارگاههایاجاره موقت موفق به ساخت دو عنوان اول و دوم از لیست زیر شدهایم که تصاویر آن محصولات در ادامه این فصل قرار داده شدهاند و امیدواریم با اعمال پشتکار و جدیت در کار بتوانیم به ساخت سایر محصولات نیز نایل شویم.
1- دستگاه حفاری پاورپک با موتور الکتریکی و بنزینی
2- دستگاه شمعکوب (لوله کوب)
3- دستگاه مخلوطکن اولیه و ثانویه دوغاب
4- دستگاه پمپ تزریق دوغاب
5- دستگاه دریل واگن
6- دستگا حفاری روتاری معادل دستگاه D-750 کرلیوس
7- ساخت نیلهای استاندارد
8- ساخت شمعهای میکروپایل
9- ساخت پکرهای انتگرال و پکرهای مکانیکی
10- ساخت فلانچ میکروپایل و فلانچ نیلینگ
11- ساخت دستگاه پمپاژ بتن
12- ساخت راد و چکش حفاری
13- ساخت مدلهای توصیه شده یا ساخت از روی نمونه خارجی طبق سفارش
14- ساخت قطعات یدکی ماشینآلات مرتبط با این رشته که خارجی بوده و قطعات یدکیشان یافت نمیشود بنابر سفارش.
15- ارائه مجموعه کامل لوازم و تجهیزات میکروپایل و نیلینگ برای راهاندازی کارگاه اجرایی
16- ارائه آموزش شیوه بکارگیری صحیح ماشینآلات مرتبط به اپراتورها
16- ارائه آموزش شيوه بكارگيري صحيح ماشينآلات مرتبط به اپراتورها
شرح دستگاهها و خدمات هدفگذاري شده
1- دستگاه حفاري پاورپك با موتور الكتريكي و بنزيني: نمونه اوليه اين دستگاه ساخته شده است كه تصوير آن و شرح اجزا و نحوه عملكرد آن در صفحات بعدي به طور مفصل آورده شده است. اين دستگاه در امر حفاري گمانهها فعال بوده و جزو ملزومات اصلي براي امر استحكام زمين ميباشد و در فصل قبلي نيز به كاربردهاي آن در استحكام زمين اشاره شده است.
2- دستگاه شمعكوب: نمونه اوليه اين دستگاه ساخته شده است و همانطور كه در فصل قبل اشاره شد اين دستگاه در روش استفاده از ريزشمعها در استحكام زمين كاربرد دارد و در صفحات بعدي تصاوير دستگاه ساخته شده و شرح اجزا و نحوه عملكرد آن بطور مفصل آورده شده است.
3- دستگاههاي مخلوطكن اوليه و ثانويه دوغاب: اين دستگاهها جزو ملزومات عمليات تزريق دوغاب بوده و خوراك اوليه براي دستگاه پمپ تزريق دوغاب را فراهم ميآورند در اين دستگاهها آب و سيمان به نسبت تعريف شده با هم مخلوط ميشوند و اين دستگاهها باعث جلوگيري از تهنشين شدن سيمان در دوغاب ميشوند.
4- دستگاه پمپ تزريق دوغاب: نوعي پمپ فشار بالا با جابجايي مثبت ميباشد كه غالباً در دو نوع پيستوني و اسكرو ساخته ميشود و توليد فشار حداكثري به ميزان 40 بار (588 PSI) مينمايد. سختي اجزاء پمپ در برابر سايش دوغاب و همچنين سرعت باز و بسته كردن اجزاي آن از ويژگيهاي يك پمپ دوغاب خوب ميباشد از لحاظ كاربري اين دستگاه در تمامي روشهاي استحكام بستر و ديواري و تزريق سيمان كاربري داشته و دستگاه پركاربردي ميباشد.
5- دستگاه دريل واگن: دريل واگن يك دستگاه حفاري خود كشش ميباشد كه در دو نوع چرخ لاستيكي و شنيدار ساخته ميشود و به خاطر داشتن قواي محركه قابليت جابجايي در محلهاي كار را دارد و نوع انرژي مصرفي آنها ميتواند هواي فشرده يا سوخت ديزل باشد و نوعي كه هواي فشرده مصرف ميكند نيازمند كمپرسور بوده و داراي ايرموتور ميباشد و از لحاظ روش حفاري اين ماشينها داراي دو نوع روش حفاري Toplltamer و DTH ميباشند و بوم دريل واگن داراي قابليت دوران به تمامي جهاته مختلف ميباشد و از لحاظ موارد كاربرد در پروژههاي راهسازي و سدسازي و معادن روباز جهت تخريب صخرهها و جاسازي مواد منفجره كاربرد دارد.
6- دستگاه حفاري روتاري معادل D-750 كرليوس: روش حفاري رتاري نوعي از حفاري است كه در آن عمل حفاري با چرخش سريع سرمته و نتيجتاً سايش كانيها توسط مته مناسب انجام ميگيرد و غالباً از آب يا گل حفاري جهت خنك نمودن سرمته، خروج كاتينگها، تنظيم فشار هيدروليكي داخل گمانه و كم كردن ضريب سايش راد با ديواره گمانه استفاده ميشود. دستگاه D-750 داراي موتور ديزل قدرتمندي ميباشد و تعداد دورانهاي قابل تنظيم متنوعي نيز دارد. اين دستگاه به لحاظ سابقه طولانياش در بازار كار فعاليتهاي عمراني ايران توسط اپراتورهاي ايراني شناخته شده ميباشد و با توجه به طراحي قديمي آن امكان اضافه شدن مزيتهايي جديد در طراحي خود را دارد.
7- ساخت نيلهاي استاندارد: همانطور كه در فصل قبل اشاره شد نيل وسيلهاي است كه براي پايدارسازي ديوارهها مورد استفاده قرار ميگيرد و شرح مفص لروش استفاده از آن در قسمت Nailing فصل قبل آورده شد. متأسفانه در ايران نيلهاي استاندارد ساخته نميشوند و غالباً از ميلهگردهاي آجدار به عنوان نيل در پروژهها استفاده ميشود و استفاده از ميلهگرد آجدار يك روش ابتدايي براي Nailing به حساب ميآيد و داراي معايبي ميباشد كه در ذيل به آنها اشاره ميشود.
- عدم مقاومت ميلهگرد در مقابل پوسيدگي و نتيجتاً منفصل شدن آن در درازمدت
- وجود مشكل عدم انتقال درست دوغاب به نقطه پيشبيني شده گمانه
- ميلهگردهاي آجار با قطر بزرگ ساخته نميشوند و در صورت ساخته شدن بسيار سنگين و پرهزينه خواهند بود و استفاده از ميلهگردهاي قطر پائين (حدود 038) مزاياي تكنيكي قطرهاي بالاتر را ندارد.
- اندازه و فرم آجهاي ميلهگردهاي آجدار معمولي براي استفاده شدن به عنوان نيل مناسب نميباشد و سطح اتكا و سطح تماس كمي بين آجهاي ميلهگردها با سيمان تزريق شده در گمانه بوجود ميآيد.
مجموعه عوامل ياد شده، نيازمندي پروژههاي Nailing اجرا شده د ر داخل كشور را به استفاده كردن از نيلهاي استاندارد يادآوري ميكند و از آنجا كه استفاده از نمونههاي خارجي به علت قيمت فوقالعاده گرانشان غيراقتصادي ميباشد طراحان طرح در نظر دارند كه ساخت نيلهاي استاندارد كه به صورت كاربرد همزمان ميلهگرد آجدار و پوشش كاپوزيتي اطراف آن است را در دستور كار خود قرار دهند و براي اولين بار در كشور به توليد آن بپردازند.
8- ساخت شمعهاي ميكروپايل: غالباً جهت شمع ميكروپايل از لولههاي با قطر خارجي 5/2 كه داراي گوشت ديواره mm4 باشد استفاده ميشود، براي ساخت شمع ميبايد اين لولهها با طول دومتري بريده شده و در بدنه هر لوله حدود 80 سوراخ ايجاد شود. يك سر لولهها رزوه شده و به سر ديگر آن بوشن بسته شود. يك پروژه ميكروپايل ممكن است نيازمند صدها شمع شود و در حال حاضر ك ساني كه به توليد اين قطعه مشغول هستند از روشهاي سنتي سوراخكار يتك به تك استفاده ميكنند و طراحان طرح در نظر دارند براي توليد اقتصادي اين قطعه و حذف رقبا اقدام به طراحي و ساخت يك جيگ و فيكسچر سوراخكاري اتومات بنمايند تا اين وسيله هزينه زمان سوراخكاري را به مقدار بسيار زياد كاهش داده و موجبات داشتن بازار بهتر را فراهم آورد.
9- ساخت پكرهاي انتگرال و پكرهاي مكانيكي: پكرهاي لاستيكهاي مسدودكننده سرگمانهها ميباشند كه عمليات تزريق دوغاب از داخل آنها صورت ميپذيرد. پكر انتگرال در طولهاي بلند ساخته ميشود و با عبور دوغاب داراي فشار از داخل آن، به علت خاصيت تيوپي خود كه ناشي از كائوچودار بودن نوع لاستيك است باد ميكند و خود را به ديوارهها ميفشارد و مانع از خروج دوغاب از ديوارههاي ميكروپايل ميشود.
10- ساخت فلانجهاي ميكروپايل و نيلينگ: فلانج ميكروپايل و نيلينگ صفحاتي هستند فلزي به شكل مربع شكل كه در وسط آنها سوراخي جهت عبور لوله ميكروپايل يا نيل ايجاد شده است و اين فلانجها در پروژههاي ميكروپايل و نيلينگ به مقدار زياد مورد استفاده قرار ميگيرند.
11- ساخت دستگاه پمپا ژ بتني: اين پمپها عموماً از نوع پيستوني خطي با قواي محركه هيدروليكي ميباشند و از اين وسيله براي انتقال بتن داراي دانهبندي از محل استقرار پمپ به نقاط مختلف پروژه استفاده ميشود كه ميتواند نقطه مقصد در ارتفاعي بالاتر از محل قرار گرفتن پمپ واقع شده باشد. كاربرد اين وسيله در تمامي پروژههاي ساختماني و عمراني (سيول) كه در آنها نيا ز به بتنريزي باشد ميباشد.
12- ساخت راد و چكش حفاري: راد يا همان سوزن حفاري كه در طول و قطر و نوع رزوه متنوع توليد ميشود وظيفه انتقال گشتاور دوراني و نيروي فشاري و نيروي كششي از دستگاه حفاري به ابزارهاي حفاري را برعهده دارد و همچنين وظيفه رساندن سيال حفاري كه شامل باد يا گل و كف و آب ميشود را به سرمته برعهده دارد. چكش حفاري وسيلهاي درون چاهي است كه پس از سرمته قرار گرفته و با دريافت هواي فشرده كار ميكند به نحوي كه پس از برخورد سرمته با جرمي سخت و فشرده شدن آن به داخل چكش، مكانيزم داخل چكش فعال شده و هواي فشرده باعث ضربات ممتد پيستون چكش بر روي سرمته ميگردد.
13- ساخت م دلهاي توصيه شده يا ساخت از روي نمونه خارجي طبق سفارش:
به علت گران بودن ماشينآلات خارجي مرتبط با اين طرح، مواردي پيش خواهد آمد كه پيمانكاري نياز به تعدادي از يك نوع ماشين دارد ولي به علت مسائل اقتصادي قدرت خريد تمامي آنها را نداشته و خواهان ساخت چند نمونه از روي تنها نمونه خود ميباشد و يا اينكه پيمانكاري تواناي و انتظاري را كه از يك دستگاه دارد بيان داشته و سفارش طراحي و ساخت ميدهد.
14- ساخت قطعات يدكي ماشينآلات مرتبط با اين رشته كه خارجي بوده و قطعات يدكيشان يافت نميشود بنابر سفارش:
بسياري از پيمانكاران عمراني كه داراي ماشينآلات مربوطه ميباشند داراي اطلاعات و تجربياتي از ساخت و توليد نميباشند و در صورتي كه قطعهاي از ماشينآلات آنها معيوب شود و قطعه يدكي آن يافت نگردد. نيازمند سازندگاني براي آن قطعه خواهند شد كه در اين مواقع پروسههاي آناليز و تعيين متريال و ماشينكاري توسط سازندگان به كار گرفته خواهد شد.
15- ارائه مجموعه كامل لوازم و تجهيزات ميكروپايل و نيلينگ براي راهاندازي كارگاه اجرايي: با توجه به پيشبيني انجام شده در مورد افزياش اقبال به استفاده از روش ميكروپايل و نيلينگ در آينده، قطعاً اين افزايش باعث افزايش تقاضا براي مجموعه كاملي لوازم ميكروپايل و نيلينگ خواهد شد.
در پيرامون دستگاه توليدي نمونه اول پاورپك
مزايا
1- استفاده از روش حفاري D.T.H
2- تمركز داشتن سيستم كنترل برق و سيستم كنترل هيدروليك در يك جا
3- سبكي و قابليت جابجايي بالا در زمين
4- امكان دوران راستاي بوم حفاري از حالت قائم به سمت افق تا 120 درجه
5- ارتفاع كم و قابليت كار كردن در زير سقف و فضاي بستر
6- قابليت انتقال و نصب بر روي داربست جهت حفاري ديوارهها
مشخصات فني
موتور: موتور الكتريكي 10 اسب 5/7 كيلووات موتور آن
هيدروپمپ: 1L40CE10B آرافني
هيدروموتور حركت خطي 100 BMR
هيدروموتور حركت دوراني: BMR 4000 قدرتي ساخت 32
گيربلي: VF86 شاكرين
شيلنگهاي رابط بين يونيت و اسكيت: شيلنگ يك دوم دولاسيم 275 Bar
زنجير: نمره 100
طول كوري حركت خطي: 20/2 متر
حداكثر قطر گمانه در سنگ: mm90
حداكثر عمق گمانه در سنگ فشرده: 30 متر
شرح اجزاء و نحوه عملكرد دستگاه نمونه اول پاورپك
ماشين پاورپك يك ماشين حفاري سبك با روش D.T.H (ضربه از پائين) ميباشد. در اين روش چكش حفاري كه مته به نوك آن بسته شده است به سر راد بستر ميشود و در اثر نيروي هواي فشردهاي كه از داخل راد به چكش ميرسد در مته يك حركت رفت و برگشت ضربهاي براي شكستن سنگها ايجاد ميشود و نيروي دوران و ضربه با هم عمل حفاري را به انجام ميرسانند.
اين دستگاه از دو واحد مجزا به نامهاي يونيت هيدروليك و اسكيد دستگاه تشكيل يافته است. يونيت هيدروليك واحد توليد نيرو ميباشد، در اين واحد علاوه بر مخزن روغني و تابلو برق، الكتروموتور و پمپ هيدروليكي و مدارات هيدروليكي مربوطه قرار دارد. اين واحد روغني هيدروليك را به فشار بسيار بالا (حدود 200 بار) ميرساند و توسط شيلنگهاي هيدروليك فشار قوي كه هر كدام داراي طول 10 متر ميباشند روغن داراي فشار به سمت اسكيت كه وظيفه حفاري را برعهده دارد جريان مييابد و اپراتور مربوطه ميتواند توسط شيرهاي هيدروليكي يونيت كنترلهاي لازم را به انجام برساند واحد اسكيد از شاسي و بوم تشكيل يافته است در زير شاي يك جفت چرخ قرار داده شده است كه در آن امتداد محور چرخها با محور اكسل مربوطه هم راستا نبوده و اپراتور ميتواند با حركت دادن اهرمي باعث دوران الكل شده و با اين كار چرخها را بر روي زمين قرار داده يا از زمين فاصله دهد و لازم است. هنگام حفاري وزن دستگاه بر روي چرخها نبوده و زير شاسي با زمين برخورد داشته باشد تا در اثر نيروهاي عكسالعمل حفاري دستگاه حركت نكند.
بوم دستگاه كه در واقع ريل متعلقات متحرك حفاري ميباشد توسط لولههاي داراي مفصل به شاي وصل شده است و با شل كردن پيچهاي اين مفاصل ميتوان زاويه بوم را باسط زمين تغيير داد و بنابر حالت حفاري بوم را به حالت قائم بر زمين يا افقي و زاويهدار تبديل نمود. قطعهاي كه روي بوم دستگاه قرار داده ميشود پاورهد نام دارد. در پشت پاورهد موتور هيدروليكي پرقدرتي به صورت هم محور با شفت پاورهد نصب شده است كه اين موتور انرژي روغني تحت فشار را تبديل به حركت دوراني كرده و شفت مركزي پاور هد را كه در داخل پاورهد ياتاقان بندي شده است به دوران درميآورد. خود سيستم پاورهد به صورت كشوري بر روي بوم قرار گرفته و به دو طرف آن دو زنجير وصل شده است و توسط سيستم موتور هيدرو ليكي و گيربكس حلزوني كه بر سر بوم نصب شده است اين زنجير ميتواند بالا يا پائين حركت كرده و براي راندن ابزار حفاري به زمين يا خارج كردن ابزار از زمين حركت فعلي پرقدرتي را ايجاد نمايد و علاوه بر اينها پاورهد وظيفه هدايت هواي فشرده به داخل را در رساندن آن از اين طريق به چكش را نيز برعهده دارد. روش حفاري با اين دستگاه بدين صورت ميباشد كه در ابتدا زاويه بوم را مطابق نوع حفاري مشخص كرده و بوم را در آن حالت تثبيت ميكنند و سپس مته و چكش را به راد بستر و راد را به نوك شفت پاورهد ميبندند و با روشن شدن دستگاه اپراتور توسط شيرهاي هيدروليك سرعت دوران پاورهد و سرعت حركت خطي آن را كنترل ميكند و به آهستگي مته در داخل زمين فرو ميرود و هواي فشردهاي كه توسط كمپرسور توليد ميشود از داخل راد وارد گمانه شده و از نوك مته خارج ميشود و ذرات خاك و تكههاي سنگ خرد شده ريز را از اطراف گمانه به بيرون ميراند و به همين ترتيب با اضافه كردن راد طول گمانه اضافه ميشود.
در پيرامون دستگاه توليدي نمونه اول شمعكوب
دستگاه شمعكوب به خاطر ماهيت كاري خود به گونهاي طراحي ميشود كه بتواند وزنه سنگيني را در داخل بوم خود بالا كشيده و با رها كردن آن وزنه، انرژي لازم براي كوبيدن شمع به دل خاك را فراهم آورد و تجربيات اجرايي گذشته ما در كارگاههاي اجرايي تحكيم زمين نشان داده بود كه در اثر تكرار اين ضربهها به مرور قسمتهايي از دستگاههاي شمعكوب دچار آسيب شديد شده و صدمه ميبينند. از جمله اين قسمتها و آسيبهايشان ميتواند به شكستن مكرر جوشهاي نقاط مختلف بوم و شاسي اين دستگاهها و دمونتاژ شدن متعلقات داخلي تابلوي برق و سنسور اشاره كرد.
براي رفع اين ايراد در اولين نمونه ساخته شده ابتكاراتي اعمال نموده و تغييراتي ايجاد كرديم كه به اين تغييرات به عنوان مزاياي انحصاري اين ماشين در ذيل اشاره ميشود و لازم به ذكر است كه اين دستگاه نمونه اول مورد استقبال شركت پتروشيمي مارون قرار گرفته و به آن شركت فروخته شده است.
مزاياي انحصاري دستگاه شمعكوب ساخته شده
1- دارا بودن بوم يك تكه و حذف شدن شكست و مفصل ميانه بوم
2- نصب سيستم لرزهگيري در زير محل نصب لولاي بوم به شاسي
3- نصب سيستم لرزهگيري در اطراف پينهاي قفلكني بوم در حالت عمودي
4- نصب سيستم لرزهگيري در دو ر جك دندهاي كه مانع از انتقال ارتعاشات به داخل جك ميشود
5- نصب سيستم لرزهگيري در زير گيربكس
6- استفاده از ياتاقان چشمي 040 براي نصب قرقره بالاي بوم
7- نصب سيستم لرزهگيري براي تابلوي برق با استفاده از 8 فنر كششي و نرم كردن ارتعاشات منتقل شده به تابلو
8- استفاده از تسمههاي ضخيمتر براي چهار طرف بوم
9- دارا بودن سيسام آلارمر برق كه مواردي چون دوفاز شدن يا اختلاف ولتاژ را نشان ميدهد.